其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
買料便宜一半,同埋帶飯就會逼你煮埋晚餐,煮一次飯慳2餐,日日轉款都仲得。

利申:自己一個人住
咁呢樣嘢就可以用洗碗機取代
只係想帶出要食得好食得健康,自己煮都唔平
可能好多人都係劣食或者痴開屋企,完全唔知買餸貴

雖然出街俾$50食餐飯,好多時質素都好差
但係算啦一個月先慳得一千幾百,又要揸多個袋返工放工

唔想social咪自己食囉
慢煮棒幫到你
人地食咩關你尻事咩
份家用慳唔到
好少人帶飯真係為慳錢
為健康 / 慳時間多啲
荔枝角35蚊兩餸飯,味道唔差,包嘢飲
主要唔想趕頭趕命仲要食d唔好食既野
食飯得90分鐘

lunch time出出入入+等都隨便去左30分鐘
仲要只係普通茶記

不過我個解決方法係叫個人妻同事煮埋比我
對佢黎講功夫一樣咁多,只係買餸時買多少少,佢又可以賺下錢(雖然佢收我既價應該都無咩賺我錢)
我又慳錢慳時間仲要好味
金鐘根本係痴線
錢都算 lunch hour 係想問個飯都要企住等半粒鐘 急急腳食完就走
帶飯食完un un 腳坐半個鐘 不知幾爽
可惜唔係份份工都可以帶飯
例如有咩工唔可以帶飯?
出外工作者
唔好話帶飯 買過餸去街市就知我講緊咩
買新鮮豬肉又百幾 依家連買豬骨煲湯又百幾 仲唔計其他材料
菜心苗又廿幾 都唔係講緊想食咩大魚大肉
自己煮都要逼住食急凍野我覺得自己帶飯純粹想健康同周圍無選擇
話慳錢根本慳唔到幾多
唔好咁話連登仔

人地痴緊老母一齊住架咋
免治豬40 蚊、牛肉20、三文魚一塊45、新鮮雞脾35 蚊一隻,真正平係菜,10 蚊夠食兩餐,5蚊一磚豆腐

你估連登仔真係落開街市買送咩?唔駛質疑我,我個個假期都會落去買早餐同買送比老婆同兩個仔,大約咩價都知
而且d隔夜野會冇咁好食
其實隔夜飯仲衰過出面食
每日平均50~60(油尖旺返工)
當你放六日,都要返25日

50x25=1250
夠每個月去1次staycation,book 2~3個月gym(非康文)可以做到好多野

月月儲:1250x10(當有兩個月你唔儲/冇飯帶)=12500
都有一個低工資嘅一個月收入

BTW唔好潛移默化咗慳錢=收入多咗,其實只係你洗少咗
等於你每日行路返工唔會令你人工高咗
每個月多一千幾百有乜用?
有幾多男人結左婚係老公煮飯
識去街市買餸煮飯講到好特別咁
你話你識去街市買餸煮飯仲要住緊半山獨立屋先黎串人啦

我唔帶飯但都會每個星期煮下d靚野食

而家好多批發會做埋送上門
搵埋d隔離屋一齊訂夠數可以拎埋批發價
我果間仲要係專供高級食材比高級餐廳用
價錢仲平過你
死窮撚又打飛機
我呀媽煮唔洗自己出手
唔洗理連登仔,自己覺得好食就得,好食是良知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞