其實帶飯真係慳到好多錢?

775 回覆
951 Like 50 Dislike
其實唔淨係慳錢 帶飯可以快d食完 瞓下又得 做自己嘢又得 唔洗趕頭趕命
隔夜飯,又雪又整返熱。。有幾有益,食得多,甩頭髮呀
之前返啲工廠區每逢食飯都打杖咁多人
又要等位等個飯黎然後埋單行返去都夠鐘做野
帶飯食完仲有差唔多半個鐘hea,又唔使日曬雨淋
而家係機場就更加無乜野好食
通常煮啲簡單野食
雞翼啊,意粉啊,炒意粉粉烏冬
除非帶屋企前一晚啲飯菜唔係慳唔到乜
一個月出街食中午飯只係1000蚊?!
你平時食咩垃圾咁平
一個星期都4/500啦
一個月食1500,一年兩萬,十年廿萬
好事黎,唔係我點上位
好睇公司文化喎
當公司有一半人都帶飯/外賣返公司食,呢班人都係冇正常社交?
利申 有一班帶飯飯腳,同另外一班pantry飯腳平時都有偈傾
無計 老婆煮嘢又好食又健康 出去食分分中個廚師痾完屎無洗手
買野、拎番屋企、解凍全部都要時間,唔係你切果下先計
咁係間公司開始出現問題
慳撚埋咪又係進貢返比地產商
咪係
咁多人無老婆煮好嘢食?
時間都係成本 再計埋用咗幾多時間

中意食屋企就煮 冇要求就買
至閉香港做乜都唔撚work呢 物價同人工太過痴線
依家咁多所謂慳錢攻略 話咩月儲一萬好似好有前途咁
慳慳埋埋幾年 瘋狂煮飯 避免社交
避免所有消費 計埋條數有幾十萬好未

計買樓 連起步都談唔上
但唔計買樓 都叫做做到好多野既
節流真係得啖笑 當月入30-40K都只叫好勉強租到樓/供到樓生活到
帶飯健康d
一百100蚊,30日就1萬蚊,唔好問點計
追返poat發現呢度啲人好極端

1. 帶飯=同同事關係疏遠
好似帶咗飯就永遠唔可以出去食,
唔可以間中聯誼,
又唔可以同其他帶飯同事一齊傾計食飯。

2. 帶飯慳錢=窮人思想
明明呢個係資本主義社會,
窮人更加要累積資本去投資先大機會上流。
到啲窮人食貴啲又話佢短視,
唔識儲錢投資,抵佢一世窮。
龍門任搬

3. 隔夜餸會致癌
我屌,唔講以為你食緊塊扒係每日新鮮
空運到港
你肯定食leftover and 叮熱健康?
如果早午晚都出面食就幾千
收工想整肉餅飯夜晚+帶飯 得返超級市場開 又要累!!!
都要買2盒肉差唔多50蚊 仲未計菜 飯 煤氣
其實自己煮真係慳唔到好多...
比多少少出街食算啦
其實帶飯唔係為左慳錢㗎,雞碎咁小小錢 冇乜所謂
帶唔帶飯係睇公司氣氛同文化決定...同事個個都帶飯嘅話,自己一個人出去食怪怪地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞