究竟當年Michael Jackson係紅到有幾誇張?

984 回覆
786 Like 13 Dislike
就嚟甩p喇
如果到10億 Michael又創新嘅歷史紀錄
可惜官方係死後4個月先upload上去,如果唔係一早過
歷史上第一個破億嘅已故歌手mv?
Yes
Facebook 都有一個香港MJ page, 之前每年都有跳街頭快閃MJ舞
照睇果個咩Drake(唔識)同MJ同級
積夢同行?
要改名做Billion Jean!

…我知有啲爛
其實佢係好撚慘,幾歲就俾老豆迫佢出道 Jackson 5 成為搖錢樹
British inversion
MJ 係自己寫歌
但 Elvis 係別人寫俾佢唱,條件係 writer credit 要加埋 Elvis 個名落去,冇份寫都有份分 royalties
甩P第一件事梗係要推po!

https://www.youtube.com/watch?v=iJeeq0d1QeE
有冇人睇過Bad 25套紀錄片?
出咗9年 而家先第一次睇 但好好睇
講返好多1986-87年錄音同拍mv啲趣事

例如拍Bad MV嗰陣
有一幕係MJ打劫個老人家
但最後過唔到良心 叫咗個老人家走
原來拍嗰陣MJ整到個伯伯隻手
之後佢求馬田史高西斯唔好再拍 佢唔想再整親佢

之後拍The Way You Make Me Feel嗰陣
現場請咗班真嘅黑社會幫手拍
班黑社會喺現場食煙
MJ偷偷地同導演講 話佢地食煙好乞人憎
點知導演即刻掉頭屌班飛仔
嚇到MJ即刻匿喺導演後面 佢驚俾班飛仔打

啱啱睇完 睇到後面好心up
但好好睇
睇過睇幕後先見到佢真實嘅一面
琴日睇左making of black or white
調皮得黎成個環境又和諧
Dangerous era真係佢最後一段開心嘅日子
我諗同佢當時仲有童心有關 成長過程唔同一般人
聽佢啲歌就知
佢對不公同侮辱寫曬係歌詞
History大部分嘅歌比之前係黑暗左好多
Ghost嘅short film睇得出佢真係唔開心
除左摺被 就係做老臨
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞