[寒衣入櫳] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(42)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
第一頁都唔知打黎做咩 打完堆推介又問人有咩推介

25k大把選擇 不過你想party casual 著sport jacket好過著西裝啦不過比我結婚我會想black tie dresscode

如果你係都要thom browne 要柒唔通唔比你柒咩 難得之前有巴打咁有心po埋條片 如果你有睇完仲係覺得靚 我會覺得係你審美有問題

嗱係你話要比人屌醒咋
你認錯人 我之前post Thom Browne 係玩下睇下大家有咩反應

我個人就覺得fashion brand/ designer brand 就一定垃圾嘅,不過九成九嘅人著出街會比較搞笑姐,不過如果呢位c hing堅持覺得縮水衫好睇咪著lor
人哋唔要老餅野
水跡?
師兄,其實thom Browne 有乜問題?
利申,著緊
因為幾十日係船上攪 所以唔想black tie
多謝各位樓上師兄屌醒
應該會去ascot chang度睇下
踩左落個有工程灰泥既水氹度,除左有少少水漬之外仲有一層薄薄地既灰喺鞋面,仲有d類似石膏狀既粉藏左喺welt度,有d抹得甩,有d好深抹唔到,對鞋望落去好污糟咁

諗住返去用個馬毛擦擦得幾多得幾多,上網睇話可以用damp cloth抹完再等佢乾
C hing似係 同我一樣入嚟派膠喎
應該好易甩姐
唔知個擦擦唔擦得甩d灰
用牙刷加少少水刷下條welt試吓啦
直接係到問
牛巴你Ig story 件jacket 係咩料黎?
好正
刷下無野
其實唔係話名牌唔得,但tb既西裝一定就唔會係得體果種好睇,原因係tb自己講佢恤從來唔熨、衫永遠做到縮水咁既原因度講得好清楚,人地就係要反叛傳統。你出去蒲我就唔理你啦,但你搞婚禮黎「反叛」,我就唔覺係個好主意囉。
關於TB 既野可以去呢位巴打個post度睇,關於佢本人設計理念既野入面介紹得好好。好多時就好似川久保玲咁講,Fashion既野整出黎唔一定係要靚。每個好既時裝設計師係佢地既設計、做法背後都有一套佢地想表達既哲學、思考、概念。

所以我一路都唔建議大家排斥時裝牌子,但大家要學既係要知道自己做緊乜、買緊乜,咩叫靚手工、咩叫好睇,你到底係為個靚而買,定為欣賞一個designer既理念而買。

學識睇場合著衫。

https://lih.kg/2378841
#951 FYI
S&S wslm
Armoury其實算好撚前衛
牛c hing今次講得就公道啦
可摸耳講多啲 因為當年佢地推廣多返人著classic menswear?
classic menswear=/=老餅傳統嘢
classic menswear只係一個包含咗workwear, milsurp同 tailoring嘅大範疇
我哋先define“老餅”為90年代或以前嘅西裝。
老餅西裝簡單而言就係strong padded shoulders、roomy cut、深色/conservative嘅紋。
armoury推緊嘅係近十年先興起嘅soft Italian style,冇pad、修身、soft construction,佢哋(mark cho更甚)著嘅西裝同配搭都唔conservative。
Armoury何來老餅?
你咁答

我懷疑有幾多人知你答乜
S&S palm beach 咁得未
你可以話婚禮嘅形式係casual,但係步入婚姻本身係一種formal,甚至我會形容係divine嘅事情,著black tie幾合理吖

25k 大把選擇啦 再唔係你咪造tropical black tie囉
你點揀就睇你自己做化喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞