[寒衣入櫳] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(42)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
仲可以落雨著
或說個Split York 係你叫AC做定佢自己加?我之前以為佢default有所以冇講,結果佢冇。當然冇split York 也不是甚麼問題🤣
個袋大細,領型,locker loop, split yoke,box pleat 都係我要求
個袋嘅形狀同個locker loop 令個style更上一層樓
好平實嘅衫
咁based on BB 係咁㗎啦 太dressy 反而唔好
所以講更上一層樓會唔會太誇張
你啱
btw 想問有冇巴打買過Aubercy?
How may I help
牛神

個 last 算窄長,同EG比要唔要size up?

instep 高唔高?例如同JL7000同size 比較

皮革質素係咪JL rtw level? 用box 定crust?

據聞係Bonafe 有條team整,finishing,尤其鞋底/腰,同Bonafe比如何?

handlasted?

handwelted 系列要加幾千,finishing如何?

係machine stitching定係hand stitching?

其實,最想問嘅係有冇相?

唔該晒
多謝回覆
http://www.linnegatan2.com

有無人有興趣夾shipping?

https://t.me/tk1015
一、請參照Cothay sizing
二、要睇last但一般唔高
三、諗多左,JL under Hermes,du puy同annonay都係under Hermes,成鞋皮料唔會有任何一間鞋廠平均水準高得過JL/睇齊
四、只有黑色是box calf
五、我有對bonafe都幾麻麻,不過好多年前買落唔知依家點

其他答唔到,我果對Blake黎
感謝網上真係好少Aubercy嘅資料
同埋想問你嗰對係咩款?aging效果如何?

Re 3
Jesper 之前好似話JL都係喺街買,calf好似都唔係淨係用Du puy/Annonay 。同埋個人覺得JL平均嚟講都好似同EG唔係差幾多
請問有冇人知我對鞋點解會搞成咁 明明今朝出門口都冇事
唔啱腳
打蠟哥陣要漸變 去到近vamp 位少少地打一兩浸好啦
我仲以為要打到全個鞋頭立立令先為之好添
想問多個問題, 呢個情況 係咪應該要清曬啲蠟要由頭打過?
清晒再黎會好D

但懶既話只係清左有cracking 部份 (我自己會用風筒熱風) -> 上返shoe cream補色 -> 上返一層薄薄地既蠟 都ok
唔該曬 我諗應該都會清曬佢
我對derby黎,著爛左掉埋了。John lobb 有另外訂既皮,佢地museum calf就係用ilcea,suede好似係用cfs,但佢地的boxcalf主用annonay。

皮廠用邊間又係一迷思黎,同一間廠唔等於一個水平,John Lobb訂皮個量幾大?你諗諗就明點解佢地拎啲貨好啲。我唔清楚你遇到的Lobb啦,但就呢十年黎既平均表現(我見過睇過買過既應該都幾千對鞋),成鞋來講John Lobb 平均係最好。
想請問點爛法?
著爛囉,Blake換唔到幾多次底架喳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞