[寒衣入櫳] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(42)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我果陣著正左腳尾趾外翻,舊骨腫撚左
如果得一對見得人嘅皮鞋,oxford 好d
如果想買嘅CJ喺Tassels無貨無實物,係咪得番自己上網訂/問Tassels有冇得代訂呢兩種方法?
想問吓大家intern仔番law firm想買對黑色皮鞋,應該揀咩款式好?有雕花會唔會太informal?
你覺得自己控唔控制到包頭造出嚟質素可以同你件辦一樣先
Cap toe oxford
去得Court多你會知,呢度大部分人對鞋,都會比你老世Formal 連大仙都好少理,老個班為舒服咩都著

穩陣咪Cap Toe,著Brogue都無人理你啦
吾好意思,借過位,小弟有D鞋/chino 想放, 購自armoury or internet, 有興趣可以去carousell 睇吓
https://www.carousell.com.hk/zyvox
大佬呀,唔係剩係睇表面度出來既數字咁簡單
件衫裡面你睇唔見d 輔料、工藝,QC都唔可以相提並論
唔通比道大廚名菜你,你就可以copy到一樣既色香味咩
sor 無睇到唔包西裝褸
恤衫容易做到嘅,褲都未必
千零蚊買款玩下meermin berwick ok既
之後都係直上cj alden好d
之前買左carmina又無乜特別
但個價位又kick係中間 正宗加多少少系列
Yanko、Carmina 已成買餸鞋

Literally

至於啲血的教訓我都係果句,何苦同自己對腳過唔去?又水泡、又流血,唔岩last break in唔到分分鐘著著下姆趾內翻,對自己好啲啦呢啲日日著既野。
其實恤都要睇款,non fused collar唔係間間做得好,同做工、輔料有好大關係;至於褲,其實你俾條褲人照抄,即便俾心機抄,佢都只係會抄到尺寸而唔會抄到版,因為縫合之前塊布會處理過,歸拔完係會變形,你就算拆晒佢照托個版出黎都係托唔到。更加唔好講每間工場用既廠紙口留幾多、點車都係唔同,拆晒佢你都唔知佢本身個設定係for咩生產標準。

不過都係果句,總有人不到黃河心不死,鐘意掉錢落海我都阻你地唔到。
雖然好撚mean但係真係想講句「朋友你岩岩出冊?」
大佬,南橘北枳
就算畀你燙工版型配料完全一q樣,如果兩塊布可以歸拔嘅程度都唔同,成品都唔同啦
美麗都收得你幾百一千,人工都隨時去咗差唔多一半啦,你認為佢嘅質素可以去得邊? 抄完都有形無神囉,除非你好似我咁完全冇所謂,但我相信唔係個個都接受到。
有冇巴打有common projects, 同D 大路brand alden cj 個D比 size會唔會差好遠
跟皮鞋size
咁岩無半碼
心平氣和後 冷靜講野咪幾好
都係嗰句,試多幾間,試多幾次你咪知囉。

如果呢款師兄覺得點?
先唔講規矩問題,呢對真係幾核突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞