[寒衣入櫳] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(42)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我計番其實我一星期得5舊,仲要無住家飯食,當年無錢去科學博覽館做導覽員,一月萬三蚊台紙朝八晚七,一程車搭個幾鐘,六點起身九點先番到屋企
我講你依家呀,假窮L
依家都係真窮撚真毒撚
鬥窮大會開始
https://magazine.brooksbrothers.com/american-icon-returns/

我呢件新款嚟,復刻以前嘅unlined collar
但個領明顯長過原版唔少wo,你有無落咩特別要求
度下如果唔啱叫佢哋做過
其實當你有家庭同(好多)嗜好,您有100k disposable income 一樣唔夠。40k 係香港都是剛剛好
我果陣仲係學生同埋係台灣生活物價平少少,但我買鞋同埋其他洗費都係自己搵。只可以講如果可以,我都想一個月有四皮野洗而唔係半年得四皮。

香港係抆水既,都係果句睇餸食飯,無咁大個頭唔好戴咁大頂戴就一定啦,未有能力咪再搵多啲先玩囉,無問題的。但「窮講究」真係無撚意思。
其實去美麗都做有平有貴,可能3000-3500都有一套,加1200/3 shirt,再係leather hexxler減價時買對Portugal 鞋, aggregate 6000-7000左右啦,我覺得是大學生畢業需要有的投資。
著得好啲人都自信啲,對剛剛畢業很重要
工場既話題都講左好多次了我無謂再多言,想試便去試,柒左咪當買教訓,對新手我依然都係果句,入門咪去DB BT做套,五六千蚊包埋料叫見得下人,等summer sale/winter sale咪捕下cheaney、Carmina、CJ果啲囉。

一萬幾千唔是甚麼大數目,係睇你緊唔緊張件事,你緊張既話一定會搵到出黎,要搵一定有方法,係睇你有幾想搵錢姐。
luckily I still havnt drop money with Kexxx Cxxx, but guess I have low requirement anyway
蘇公子由香討,高登到連登都係咁黑人憎咁L串架喇。
本人唔識蘇公子真人,唔知佢係咪睇唔起人窮。
但佢講出個重點,窮住玩classic menswear好難玩得到。 每個月起碼spare3-5k 先勉強玩到d入門野。
唔係個個人可以兼職/全職做仔 架嘛
乞唔乞人憎我就唔知啦,我認我串,不嬲都認,不過我唔會串人窮既從來都,窮有咩問題?無問題架,每個人有自己想過既生活同選擇。

我只會睇唔起果啲對自己無要求又不斷俾藉口自己固步自封,又要威又要戴頭盔、又要馬兒好又要馬兒不吃草既人。

Classic menswear要洗錢,但就唔係富二代先玩得起既,都大把人白手起家,大把人靠自己本事搵錢。玩車、玩錶玩攝影有邊樣唔燒錢架?夠好多人搵兩三萬都照上M10啦,睇你有你要求同將件事個priority擺到幾前既姐。
為勢所逼而窮既就更加無理由去睇唔起佢地,as long as 呢個人知自己要乜、做既乜,向緊佢既目標努力既,都值得人尊重。
Glad tht
咁你有冇叫你老竇老母比d心機搵錢先再送佢哋個仔去外國讀大學?
台灣大學同asso 一樣都係屎,點解唔用多啲錢去英國讀?
越聽你講,越同意你講嘅嘢。正如你老母當年如果冇「窮講究」,送咗你去更高尚嘅學府,再比多啲生活費你買鞋買衫,你今日嘅成就一定更卓越。
佢黑唔黑人憎、串唔串我就唔知
但由香討、高登連登係佢留言身上係學到唔少野,眼界亦闊左
睇佢(或者呢個版)咁耐
佢(或其他大部份巴打)一直都係叫人量力而為,有咩budget 就玩乜/買乜

呢個版個d 大佬愈來愈少留言(或者去咗其他channel 啦),討論重點都是講番衫好一點
本身都係做開cd rom, 平時都係入面學吓嘢
你話人讀台灣大學係屎 咁我想請問你讀咩學府?你應該唔係讀”高級學府” 如果唔係你唔會咁岀言侮辱人

學校只係畀到你知識 但唔到你智慧 希望你唔用你呢套標準去攻擊人
勿真心。留意comment 266,274。我用番佢嘅邏輯同口吻遮。
依個版咁唔健康,直情越嚟越少人留言添喇。
一有人post d平野出嚟討論,就有啲有錢仔/西裝鋪老細出嚟奚落人。
我都好想蘇公子係針對衣物鞋履作討論,而唔係叫人努力啲搵錢先,同埋唔係用「窮講究」呢啲負面嘅字眼針對人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞