[寒衣入櫳] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(42)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
AC你開佢fb,最近有300蚊Coupon,扣減後Bespoke 1095起一件
唔該哂巴打!
所有都是起錶價
咁埋單應該預gordon yao 15k, wwchan 20k?
https://www.edwardgreen.com/shop/harrow-dark-oak-antique-calf-antique-calf-61-last.html

呢對大家有咩評價?

佢的width 係點計的?
CDEF?
E係standard width
字母大就闊,vice versa
睇你用咩料囉,正常linen cotton fresco 之類都唔會好貴
The smarter
應該要30k
The smarter個range好大,如果係最貴果幾隻應該要40k左右
明白, 唔該哂
我造過,覺得cutting唔算呢個價位最好。大髀位太窄,導致後面條骨唔靚仔。fitting嘅時候,條骨熨得唔好,冇對住左右兩條seam黎熨,基本上浪費咗一次fitting。
我喺啡色裁縫嗰度造嘅褲好睇啲。
睇吓用咩布。啡色一係一樣價,一係就平啲。
我覺得standard好窄
間野手工係幾好嘅,聽講佢哋係用P記以前用開嘅工場。不過fitting 就有啲保留,畢竟係由個後生老細一腳踢,唔似其他舖咁樣有個師傅做fitting。
P記= 座銀
鳩記= 金鶴

兩間都係雞白湯拉麵,不過傻嘅都識揀啦
個度裇衫及西裝如何?
見佢ig好似ok
P是什麼
咩價位
屌其實講全名算啦
師傅做fitting唔=好
非裁手既Fitter做fitting唔=差

好多鋪頭包括世界一線名店既fitter都唔係裁手甚至唔識裁衫,亦都有好多有坐鋪師傅做fitter既鋪做出黎一pat屎咁。

關鍵係在於佢地識唔識用佢地既知識去幫裁手<=>客人去溝通,達到大家想要既效果。

正如裁手、造手有好壞之分,fitter都一樣有,知識、見識、審美同溝通能力係一個好fitter既必要條件。拎本地野做例子,就講中價錢既db,佢地既所有fitter都唔係裁手出身,但佢地做出黎既fit好過市面上大部分相近價錢但有所謂「老師傅」做fitting既鋪。

換句說話講,你唔係期待一個日日著背心短褲既呀伯會知你眼中既靚係點下嘛?佢地絕大多數都只識得做到件野「無問題」而唔係靚,唔好咁癲啦大佬。

番番正題,唔指名,一個fitter好唔好,同佢本身識唔識裁剪基本上關係不大,fitting做柒左係只係純粹因為個fitter未夠班。
傳統嚟講cutting fitting making係咪應該三樣分開崗位?
我見尤其英國好多老舖分得好清,香港我唔知
香港好多老鋪仍是這樣,亞民、GY、培記都仍係咁運作。
傳統上英國、意大利、日本較有規模既鋪多數都係咁,多數只有規模唔大既小型工作室、獨立匠人先會裁、試同人。

裁、試同人當然有佢既好處,中間少左一層對話更直接,但呢個你建基於裁手本人識著衫既前提底下。因為裁衫的人多數都係工場佬,佢地想像中既野同客未必一樣,而且客亦唔會識用啲工場用語同佢地溝通,好多時就變咗雞同鴨講,或者出到嚟樣嘢完全唔係客想要嘅感覺。

Fitter其中一個工作就係令呢一類既代溝盡量減少,減輕cutter既工作量,同時俾styling、fitting 上既意見俾客。裁衫人既工作基本上就係畫圖同計數,有人幫佢地搞掂晒啲溝通同講佢地知點改,佢地就可以專心畫圖,唔洗走黎走去畫兩下又要放低畫兩下又要放低咁,咁樣佢地出紙樣既效率就可以高好多。

比較傳統有啲規模既鋪分開晒「銷售」、「量、試」、「裁」、「做」,大家分工合作效率同出貨速度就會快好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞