[寒衣入櫳] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(42)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
5000 EG
早買早享受,遲買唔止貴幾舊,質素仲會差左
我反而係調返轉,著開Chaney 再整對血的教訓,雖則對cheaney 唔係話十分貴,但對比血的教訓都有一段距離
照咁睇應該好難會再有平價新秀
普遍亞洲嘅shoemakers (中、越、印尼之流) 都有市場,但未成氣候
EG G&G個價真係太顛
鐘意G&G多啲,但係扁平足G & G啲last fit 唔到我
主要係無受過系統性訓練,就拎我去同廠傾野合作做例子,淨係啲比例、細節、內籠點做都有排教,係連quarter lined點做都要教的。

同埋靚皮始終都係出自歐洲、美國皮廠多,原料取得上同埋個運輸成本係輸歐洲好多,同樣既quality,亞洲區要用多好多成本,所以即使強如日本,作地中低價成鞋都係好難同歐洲打,反而高單價既野抵買(例如各獨立bespoke maker),手工佔比多左(手工wise日本仔係無得輸)、運輸成本係成件事入面既佔比低左。
我對JL boots都係六千左右啫
日本仔入口稅重,物料入口成本重咗,另外就係一層層銷售錬食水好深,所以平唔到啦!
EG最平好似三千幾,係佢幫英國一間百貨公司代工的,我慢咗少少就已買唔到
依家EG對piccadilly差唔多成皮,點買
我櫃底仲有三對GG未開
大陸依家大手入皮海關都捉啦,好多都要經番廣州啲皮商,靚唔靚就唔講住啦但成本都多左一層,量小就比較唔捉既,但又無左大手入貨個benefit。

頂爛市做平價那些好多其實都偷工減料先做到咁平,當然消費者未必識睇,見到平就狗衝左先,但其實呢啲傳統野無得呃,一上手睇就知乜料。
講起我都仲堆未著過
通漲猛於虎
我以為你賣Q曬添
想賣又懶得影相,仲有啲其他
慶幸有機會特價買過GG
叫做可以一親芳澤

不過我又覺得千零兩千蚊價位既鞋其實都有討論價值的
畢竟新手入門預算有限, 唔會下下打大佬
買左第一/二對先比較清楚自己想要乜
我仲係大學生果陣買第一對,係tassels買,CJ handgrade Weymouth。我果陣都係自己搵錢,大學時在台灣半年學費連生活費屋企都係俾四萬港紙左右,其餘自己搞掂。

當年買對CJ時五千一蚊,其實幾千蚊貨仔,要拎出手一定有,係睇你捨唔捨得,入得黎我就會假設係有心去研究下學下點買好啲講究啲,好係邊、點解要買貴啲而唔係買Clark’s 。

乜撚都話貴,啲好野死撚晒淨番啲垃圾,到時啲屎邊個食?咪又係我地自己。
只可以話香港人對皮鞋既awareness唔係好高
平時commute 我都有留意好多人既鞋都係唔多打理
又唔會理鞋款/色同D褲夾唔夾
咁又好難期待個個咁熱衷一黎就去CJ呢個grade既...

有時有人問我都會叫佢睇下CJ 再同自己著開哥D皮鞋比較下
Both tailoring & shoes 啦,呢幾年係有好少少既,慢慢黎囉,我都係aim the moon,目標set高啲,起碼好過介紹完人著啲血的教訓之後,個個認定左classic men shoes就係唔舒服、夾腳、生水泡,無事都唔會著咁。

我始終覺得一樣野要生存到一定要可以生活化到先,大家日常生活都唔願著既時候任得你幾classic都無意思。
會唔會係FB 或者雜誌太多咩一二千蚊入門乜入門物求其係Goodyear welted 就話入門
寧願話二千蚊內最好選擇好過咩入門之選
依家CJ再上真係差唔多成倍先買到JL,EG,GG,呢幾個brand香港又比較少機會試,好難再上
試過CJ,Alden,B&L既loafer,唔知仲有咩選擇
上 JL, EG 囉,香港有鋪頭試
或者JM?
呢個價位易做到薄利多銷, 多人做都正路

現實係殘酷的...好既成鞋都呢十年講緊已經加價幾個開, Fresh grad人工都係無咩點加....
多人做係正路,易賣。但如果真係有心玩,想試下一對好既鞋應該係點,咁最少都cheaney、車仔、CJ起標啦。

就好似做衫我唔會推薦人去平過DB BT既地方做一樣,上唔上貴價好野係一回事,最少你入門咪撚去852啲水位先啦,學壞手勢呀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞