[寒衣入櫳] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(42)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
可能係,除非唔係
前後矛盾
我著得粗過你,不過無好似你咁「扯爛」咗啫
想訂製西褲 有無地方推介?
Budget $500-700
布錢都未必唔夠
訂製一定要過千?
應該話,筆直唔過千不如uniqlo買條算,好真心。
訂製係咪一定過千?唔一定,但唔會有咩質素可言,當你度完身做出來可能仲差過ready to wear,就不如唔好訂製啦你話係咪?
Budget都係求其講下 咁如果抵玩黎講又有咩推介?
當工場師傅都收我九嚿水嘅時候,你想$500-$700可以做條乜嘢褲呢?
咁你話$500-$700做唔做到,咁係做到嘅。但就唔可以有太多「講究」的要求,只係一條正正常常的褲,通常手工仲差過差唔多價錢的RTW。
我呢個回覆係最正路的了,我唔想今晚又嚟開個片
1.5k其實都可以做得好唔錯架喇,前提係自己要做啲資料蒐集,同埋要真係試下同中下伏都好難避免架喇
銅鑼灣大華,500蚊上下,一試無妨
效果你接受到就梗係好,唔得既話都係幾舊水,
大不了買返u記或者直上po 頭講果幾間鋪
好多野要親身試過先知
好彩佢今晚唔得閒 應該醉生夢死緊
我反而覺得你應該講下你覺得點樣好睇,"抵玩",等於你上開硬件台,都會問求list者有咩要求
初學玩,褲腳要幾吋濶都未必知,其他要求又點會講得出呢。
揸住幅相俾師父/sales睇話要跟住做。
第一條搵間平既做無問題,當教學費,有心問同學,做多3-5條就大既知要咩
好撚飽
$500-$700一條既訂造褲市面上係有嘅,手工cutting用料都會好差。例如會用大陸啲synthetic布,同埋整個cuff會搞到褲腳巢曬。

最弊你好難用呢個價齋整一條,往往一整就要整三四條。你到最後好可能用咗二千幾蚊整咗幾條你唔着嘅褲。而二千幾蚊其實就可以去db之類嘅舖頭整到條fresco嘅。

Budget有限就買rtw會好啲。
由大學 500蚊買一條 趕去present 着
到fg 1000一條 趕去interview
到 入社會一兩年後 3k 一條 番工着、閒日着。

要做rtw 真係冇番2k budget 去買u記好過。

寧願買少啲,買好啲
世間並沒有甚麼一步登天的事,基本上都係睇有幾多錢買乜嘢餸。
即係食鮑魚咁啦,你去阿一、七福度食,咁點都要預最少都一千幾百一粒啦係咪?
但你話只有三百蚊筆𥱊食唔食到鮑魚,咁梗食到㗎,不過係唔同嘢來嘅,可能係罐頭、可能係南非鮑。甚至你話得幾十但要食鮑魚得唔得?得,三十幾蚊罐有幾隻添,但我覺得唔食好過食囉。
道理其實係同一樣的,明唔明白就各人自己參詳下了。
如果對襪差唔多色都應該唔係好覺嘅
無著襪
唔着唔得接受唔到啲汗濕透件衫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞