[寒衣入櫳] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(42)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
不了,真係好硬
主要係佢唔係horween cordovan 無咩買既價值。。
我會正正經經買對cj 既calf
但呢個價位有冇更好嘅選擇, 見佢又JR 底又盛 好似幾抵玩
$4200唔洗買berrick啦,CJ都買到
alden cj 5500$ 左右
你拎得4.2k 都唔差在la
我唔知道需唔需要將呢篇擺係第一頁,不過見到大家成日討論抵唔抵呢個問題,我今日正經少少地同大家解釋下。

不同於大時尚集團旗下既牌子,係呢個post入面所提到既大部份牌子都係所謂既傳統行業,佢地相對地放係marketing、promoting上既資源係非常非常少,而大部份成本集中係生產之上,所以先會有「傳統牌子性價比比較高」呢種講法出現。鞋也好、衫也好、布也好。唔知道大家有無從事過零售、Merchats等行業既經驗,其實呢類平行業既成本同利潤既關係係好固定。

就以一間鞋廠為例,佢地既批發價最少要係佢地既物料成本乘300-400%,先可以叫做有肉食,聽落去好似賺好多咁,但傳統製造業既成本,除左物料之外,仲有人工、機器、廠房租金,呢一類勞動人口密集型既傳統工業,係扣除左燈油火蠟所有成本之後,廠可以拎到既淨利潤有總營業額既20-30%已經係好厲害。

去到零售商,佢地用一次入最少幾十對鞋(或保證一年銷售量可以到某個數)既代價黎拎經銷權,一般黎講售價會係批發價既200-250%,又係聽落去好似好多,但當中入口稅、售貨員人工、廠做錯野彈貨既成本、坐貨賣唔出既成本、租金等等通通都係要自己食。

其實當大家明白「成本、批發、零售」之間既固定關係之後,就會明白傳統牌子入面差不多價錢既野去比較佢地既所謂「性價比」係幾乎無意義既。皮革批發價、輔料批發價等等,其實所有資料都好透明,大家只要用少少心機查就會搵到。同樣賣3000左右既牌子,如果佢既手工成份多左,用料就必然地會差左,因為除番開條數,佢地既批發價係必需低於1500,而生產物料、燈油火蠟既成本必需低於1000。當你用係人工上既成本多左(因為多左野用人手做)你可以擺落材料度既錢就會減少,可能係皮用差少少既皮,或者將塊皮用盡d,又或者係輔料上面用平野等等。

就好似上面有位巴打問兩千蚊內既wholecut咁,whole cut本身就係一個比例浪費皮既設計,而當一對鞋係皮面瑕疵唔比其他款多情況下,wholecut所浪費既物料成本就注定會比其他款式高(如果係螺旋式既裁法則更高),亦因為咁大多數鞋廠既wholecut款都會比一般款來得貴。筆直只有二千既情況之下買wholecut,大概就只可以買到meermin之流唔理皮面瑕疵照裁既牌子。

做生意唔係開善堂,傳統行業幾想堅持都好,無利潤既生意就一定會執笠。一對鞋我將佢簡單化去分成幾個部份︰楦型版型設計開發、鞋面用料、輔料用料(包括鞋底)、手工水平、良率及淘汰率。差不多價錢既野,係一樣野上面好左,就一定會係另一方面衰左。

我叫做係業內都有少少年資,衫、鞋之類既業內相關都叫有做涉獵下,第一頁叫大家低於某個價錢就事鳩但無所謂、唔到某一個水位都唔叫入門、叫人筆直唔夠就儲下先等等既言論並唔係睇唔起人,而係未去到一個「門檻」之前,係真係無講究既空間。

懶人包:推薦得你地CJ起步先叫入門係有原因的。
唔該曬牛巴咁好心機打咁大段嘢山出嚟
建議將總結放係heading :
入門買CJ
多謝牛巴耐心解答小弟終身受用 雖然睇完都係著唔起
其實一對CJ 折完3000左右 可以著好耐
底又可以換 除非你就黎退休
唔係你買經典款真係可以著十年

一年300都唔夠.....
有無平平地500 600改
咁我又唔係幾同意咁計法嚟說服人CJ真係值個價,goodyear 鞋換個底都唔少錢,隨時貴過一對Clarks。大多數著Clarks嘅人唔係俾唔到3000,而係唔在意皮鞋,係返工逼住著先買對,所以最後都係睇個人在唔在意呢樣嘢。
你因咩事要改?
收到有機會我會試下架啦
唔講究無問題的,只係講究起上黎如何定義入門
人太瘦
唔緊要,大家都係唔見棺材唔留眼淚
我買loafer咋,半年都break in 唔到都係每次都爆血
而家loafer 買b&l舒服到,當初唔買berwick 刮小半年腳又慳幾百冤枉錢…

有時真話難聽,但中過鞋同衫伏只可以講點解死都唔信邪… 不過當然你可以係夾到berwick嘅幸運兒,但99%中伏嘅情況下有人想試我都會叫佢唔好
退左佢算啦
買成衣有得試唔岩身都仲比錢?
2k5/6都差唔多買到SS 仲可以原店改
都係僥倖心態,諗住搏一搏岩著就賺到
未買啊 不過係睇岩左
G2000改又幾貴 所以先問下有無出面邊到改又平平地
皮鞋用膠鞋撐定就咁攝紙好
定買雪松木鞋撐?
去旅行咪膠 日常緊係木
[皮鞋入門買CJ]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞