[寒衣入櫳] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(42)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
同埋會睇產地嘅人留意番Allen Edmonds 大部份款都係Port Washington, Wisconsin出,冇移生產線去第三世界

款係老土啲,不過真係舒服過Berwick/ Loake
果然是一對鐵腳!
睇相真係allen edmond好啲,同埋覺得loake個型好似長啲
loake classy 啲既,傳統英國野
反而想知ae 啲皮係咪麻麻
唔知,諗住買對試下先
等你包膠 諗住平平地買黎落雨著
千鬆啲你想有幾靚?唔好咁撚多諗法啦好嗎
入門玩下應該ok? 都係平日返工著
千幾二千個range都可以嘗試避免購入m&s 個類平價加工皮既出品啫,我又唔係妄想又要平又要靚,只係從同價位中揀靚啲個件黎買有咩問題?
千鬆唔撚會有靚皮,同價位最好最靚既都係「麻麻到麻麻」,唔撚會有任何同「靚」字扯得上關係既野出現,唔好咁多妄想,咁樣答唔答到你問題?

一張calf全裁,避晒紋最盡做到4-6對,唔避紋紋落陰濕位俾盡你8-10對仲要做唔到wholecut同大裁片款。一塊from好少少既廠要兩千幾三千蚊。

一件商品從廠成本到零售,最少要有300%先叫有肉食(做開merchant既人應該知我講乜),取個中位數1500蚊一對鞋,出廠成本價不能高於500港紙。呢個cost係包撚晒鞋袋(廿零蚊)、鞋盒(十零蚊)、鞋底、鞋面、輔料、做工、運輸成本etc.

咁你覺得佢俾到啲咩水位既皮你呢?幾廿歲人咪咁撚多幻想啦好無?又要處女又要床上功夫好咁做乜鳩。
少林功夫醒,好好野,少林功夫勁,係好勁⋯⋯
Post頭我講了我睇法,未到CJ唔叫入門,最多叫係門口叩個靚頭
你提供咁多資訊我都自問依方面才疏學淺,我十
分佩服
但唔洗咁怨婦既,係有限情況下揀比較好既選擇都係人之常情啫,唔明你堅持認為我又要平又要靚咁天真
好似中環求其食餐lunch 行過一樂食叉燒同茶記食個頹飯咁,都係平價料黎㗎喇,唔會預佢幾十蚊有幾好質素,我都唔會妄想可以同隔離酒店餐廳來貨比喇,咁我都可以覺得一樂舊自家叉燒靚過茶記啲工場料,只係從兩個麻麻既選擇中揀個比較好啲既選擇啫,我又有咩幻想呢?又要處女又要床上功夫好依個比喻仲要偷換概念
雖然無你咁有研究,但二三百同千幾二千既質素應該都有感受既分別掛...討論下都要屌人

第三次著表示完全無問題
明白
嘩乜你用一樂黎比,一樂食個鵝胸飯都60幾架,燒味檔黎講佢算EG level架喇!

依家講既千零兩千蚊對鞋,即係屎味咖喱同咖哩味屎,乜撚野好少少姐,咪又係食緊屎,無謂濕鳩窮講究,有咁既時間咁多幻想不如俾啲心機搵錢買好啲啦,係咁撚串架喇,你有意見?
你啲邏輯都幾痴線 討論下平價野又要人生攻擊話人無錢買今日香港公屋仔都帶地通拿揸tsla喇,以為依到正經少少,隨意傾計討論下,點知原來都係有齊"二元對立非黑直白人身攻擊偷換概念"依啲連登核心價值
唔啱傾就算喇,唔洗咁串同屌人既,你繼續幻想我又d
你既知識一定有人尊重,但人格都係晒氣喇,希望你溝到女喇
有攻擊你無錢買?個腦忽撚左?叫緊你唔好咁撚戇鳩鳩貪平食屎呀。屌你要擇日既咩?

溝女?需要既咩?on99

唔駛互屌嘅
呢對我之前特價買嘅Allen Edmonds Delray,係舒服過Loake
Allen Edmonds 係比較老土,冇會好似Berwick/ Meermin 呢啲咁追#menswear市場,好多買嘅美國佬都係啊伯
呢對ok wo
香港邊度買好
咁我都唔會係又屌唔係又屌既,呢個新post開左到依家我都淨係開佢一個拖姐。講真千零兩千蚊鞋我覺得買又無乜問題既,但要知道自己買緊乜同做緊乜,平平地買對粗著覺得順眼咪算,又呢樣又果樣,屌佢咩又唔係佢買,識又唔撚係識係度呀之呀左。

我就不嬲真身上連登唔撚會施施縮縮既,屌人就梗架喇,出左名唔撚會尊重啲傻鳩。
香港好似冇得買?我果對都係herring 到買,不過係見佢特價先入手,要原價三千幾我買Carmina 唔好
其實Allen Edmond個range好大,除左啲平價老野款之外佢地有時premium line會出啲特別野,舉個例N年前(五六年前應該)佢地就同rider boots出左對Horween shell既blucher boots,果陣我都心思思想入番對不過賣晒,賣4千幾當年。(當年carmina shell 8” boots 都係賣緊三千尾好似)
我邊句阿之阿左呢? 淨係留一句唔知依個牌子啲皮點就開始比你屌,你波台狗嚟?
我無扮野教人評論皮點點點喎,又黎偷換概念
我唔知你真身乜水,係你既領域範疇入面你有知識,我都表達咗尊重,但你識玩靚野唔代表要追住人屌啫,唔洗怨婦咁,又叫人比心機打工儲錢先再講
邏輯出晒問題屌人都合理既,我都話咗唔啱傾咪唔好傾
你自己駁唔到既就扮睇唔到,淨係轉移去用其他角度繼續屌,想屌到人覆唔到落去就當自己啱晒,如果你真人都係咁真係睇下醫生
再留係到都係比你追住人生攻擊偷換概念,咁你屌空氣喇傻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞