《有一日,我同拍拖十年嘅佢講分手。》/《初戀3650天》

980 回覆
170 Like 8 Dislike
想聽朝有文睇請正評留言))
唔好心軟再同番佢一直
由Kay個故事開始睇 發覺係真人真事
睇到都覺得好心酸好痛
James 咁唔成熟咁吊兒郎當
都唔當你係一回事
只係習慣左你咋佢 唔好心軟!!
推推推
James果然係個直男
好多愛情故我都會重睇,唯獨Jessie 同james既故事我唔夠膽睇多次,好撕心裂肺。其實而家Jessie 放低左未
無知一問
James讀ive 唔係都應該經歷過畢業㗎咩
點會乜都唔準備
係懶定無心
係大男人

有嘢又唔出聲講
又唔識聽女朋友暗示
明明緊張又扮唔在乎
覺得自卑唔係改善 而係諗Jessie同第二個一齊仲好
蘇麗珍離開咗之後
周慕雲冇再離開過2047
原來我同你大男人既定義都唔同
Jessie都暗示到出哂面想要公仔同花啦,我就唔信James咁都get唔到喇。講真呢度唔會洗好多錢,氹下女朋友都要啦。
最嘔血係佢望到人哋準備嘅嘢靚過自己之後又要自卑,仆你個街你自己揀架喎
我重睇咗2次,真係好虐心,尤其係知係真人真事。
第二章(3)

來到黃昏日落,陽光逐漸被街燈所取代,畢業生才捧着滿手花束等的戰利品,意猶未盡的散去。Michelle早被男朋友擄走,其他好友也不知四散到哪處去了,只剩當了一天Cam Man的James還在Jessie身邊,替她捧花又挽袋。

「我行唔郁啦。」挽着James的手臂走了一段路,好不容易來到扶手電梯前,扶手電梯卻壞了,看着長長的樓梯,穿了一天高跟鞋的Jessie不禁絕望起來。

從不穿高跟鞋的Jessie為了這天特地買了雙新的高跟鞋,腳掌本已被高跟鞋折磨得一步一酸痛,腳跟竟也被被鞋磨破了皮,Jessie不願錯過這大日子,才咬着牙熬過這難過的一天,以為終於來到終點,才發現竟是考驗的起點。

還未真的踏上這片「征途」,光是用看的已叫Jessie腳部傳來疼痛與酸楚放大了十倍,教她只想放棄。

「但你唔行返唔到宿舍喎。」James說。

「但我真係行唔郁啦,我隻腳好痛呀。」飢腸漉漉的Jessie木無表情的臉像是被塗了層灰,看起來更西了點。

「但你企係到都係痛架,不如忍埋佢行埋上去,一陣我帶你去食好野啦。」James哄說道。

「唔滯呀,唔食、唔行啦,好痛呀。」Jessie坐在樓梯前,坐在樓梯前,雙手捧着臉頰,扁着嘴巴賭氣道。

「乖啦,帶你食最鍾意食嘅沾面啦?再去食抹茶雪糕?」

Jessie依然沒有反應。James無計可施,只好彎下腰,說:「我孭你啦。」

「真係?」Jessie的眼神像被燃點的蠟燭。

「你唔介意一陣比人望住就得。」James說。

「咪住,會唔會跌死我架?」

「你上唔上黎姐,唔上黎我收返。」James一手拿着裝滿畢業公仔和花束,沉甸甸的環保袋,一手替Jessie拿着畢業氣球,也疲累的程度不比Jessie輕鬆多少。

「邊有得收返架!」說罷,Jessie馬上跳上James的背上,頭袋靠在他的肩膀上,伸手替James拿過畢業氣球的繩索,然後雙手交叉包圍James的頸項,唯恐會掉下來。

「哇,又重咗喎你!」James舉步維艱的踏上梯級,開始這片「征途」。

「無可能!明明我做FYP做得咁辛苦。」Jessie一臉冤枉地反駁道。

「喔!咁你一定係咁食宵夜啦,食咗幾多包格格脆呀?」

「⋯⋯食咗少少咋嘛。」Jessie心虛地說道。

真係只係少少?James心想,卻已累得說不出話來。

「係咪好辛苦?算啦,我不如都係落黎自己行啦。」

「邊係呢,不知幾輕鬆!」James想要故作輕鬆,說出口的那刻卻吃力得很。

看到這樣要面子的James,Jessie覺得可愛又可笑,而更多的是甜蜜。

「今日有你係到真係好,辛苦晒你。」Jessie的臉頰靠在James的肩膀說道,臉上洋溢幸福的笑容。

「剩係今日咋?」

「緊係唔係!」Jessie激動得從James的肩膀彈起來,說:「有你係到嘅每一日都咁好!」

咁就好,James心想,卻沒把這句話說出口。

「我希望以後嘅每一日都有你。」Jessie靠近James的耳邊小聲地說道,然後再次甜密地靠在他的肩頸上,嗅着他身上那股獨有的洗衣粉香氣,是她最愛的味道。

聽到Jessie這句話,James的臉上竟也被Jessie幸福的笑容所感染,問道:「有我做咩?」

「有你陪住我,錫過,愛我。」相愛多年,說起這句話,Jessie不僅沒半點害躁,倒像在說水會在100度時沸騰的真理一樣自然。

James再沒有氣力說話,直至踏過最後一級梯階,頂着最後一口氣把Jessie送到宿舍前,把她放了下來後,才問道:「真係?」

剛巧這時候有人從宿舍走出來,竟是方才的Jacky。

「終於返黎啦,一陣同社監影畢業相,你記得呀可?」

「呃⋯⋯但我諗住出去同男朋友食啲野。」

突然另一位女生從Jacky身後竄出來,遊說道:「吓,唔好啦,咁難得,一齊影啦,影完我地再一齊出去食野呀。」

「但⋯⋯」Jessie猶豫怎拒絕才好。

「你之前話男朋友同你同年,應該係今年畢業?一係叫埋你男朋友一齊影囉。」

James本已覺得自己並不屬於這裏,加上這句話,使沒有大學畢業的他這刻只想逃。

「咁難得,你去影啦,我自己返去得架啦,我地下次再食好無?」James說。

「呃⋯⋯但⋯⋯」

「係囉,你男朋友都咁講啦,黎啦,我地快啲去搵社監影相啦!」那女生拉着Jessie的手說,Jacky則從James手上接過那環保袋,接着便跟着Jessis和那女生跑了上樓。

獨剩James仍站在大門前,看着頓時空空無一物的手,漸漸捏成了拳頭。
他並不氣那個甚麼Jacky,他氣的是他自己。

如果當初他聽Jessie的話,真的努力一點,會不會今天就可以和她一起拍畢業照,一起畢業,他們之間的距離會不會就近一點?

可惜,一切都沒有如果,一念之間,便注定他們終究是兩個世界的人,而這段距離單靠一個愛字並不能解決。
------------------
正評留言可換得樓主更文!!
IG:
https://www.instagram.com/jessie_lannn/
好問題!畫有留白,故有懸念
真想知,IG DM我答你!
多謝大家嘅留言同關心,生活很不容易,不過Jessie會加油
如果冇Jacky嘅出現(雖然好少事咁)
可能James都冇咁介懷同Jessie之間嘅距離(?)
去到邊都有架啦
我覺得大男人就係死要臉
唔鍾意人哋勁過佢
更加唔鍾意自己條女讚其他人
但係呷醋又唔會講

Btw我覺得James唔算係大男人 佢只係自卑同少少遲鈍 至少佢會肯道歉氹女朋友 真正既大男人好難要佢主動道歉架(我自己咁覺得)
真係會完全唔say sorry咩 咁你地點一齊到
明明好幸福 但一回到個差距又跌翻落去始終好多地方都係覺得男人係要叻過女人...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞