《有一日,我同拍拖十年嘅佢講分手。》/《初戀3650天》

980 回覆
170 Like 8 Dislike
送多少少比你
第五章(4)

坐在公園的長椅上,Jessie嘴裏還含着雪米糍雪糕,手便已在打開Haagen Dazs的三文治夾心雪糕,還是她最喜歡的焦糖口味。

「你個雪米糍都未食完。」

「但依個睇落都好吸引,嗰個你食啦。」Jessie用力想要撕開雪糕的包裝,卻折騰了好一會也無法成功。

「我幫你啦。」James伸手想要拿過雪糕時,Jessie卻故意躲開不讓他拿,逞強道:「我自己都開到。」

然而,由於用力過猛,雪糕竟除着包裝打開的一刻,掉到地上了。

「呀!我塊雪糕呀⋯⋯。」Jessie看着被沾污了的雪條,惋惜得大叫了出來。

坐在一旁的James一時不懂反應,呆看着地上的雪糕,本來張開正準備吃雪米糍的口也頓時定格了,心想:死啦,佢一定會話曬晒啲野啦⋯⋯

果不其然,Jessie下一秒便扁着嘴說:「曬咗舊雪糕啦。」

好彩我有買多舊!James心想,連忙放下雪米糍,從旁邊的膠袋拿了另一款同樣是Jessie喜歡的Oreo三文治雪糕出來,說:「唔緊要,食我嗰舊!」

「但嗰舊食都未食過,曬晒啦。」Jessie指着地上的雪糕看着James,仍舊扁着嘴。

James連忙打開雪糕的包裝,然後趁Jessie不經意的時候塞進她嘴裏,說:「好無味?係你鍾意嘅Oreo味!」

隨着雪糕在舌尖溶化,Oreo的味道逐漸侵襲了整個口腔,加上香滑的質感,很快便把Jessie的焦點從地上的雪糕帶回味蕾的享受上,終於停止了嘮叨。

「好味呀。如果可以食埋個焦糖味就好啦。」

「食住Oreo先,下次再買焦糖味比你啦好無?」James溫柔地問道。

「嗯⋯⋯其實我仲有抹茶味想試。」Jessie咬了口雪糕,貪心地說道,今天的委屈頓時被嘴裏冰甜的雪糕蓋過。

「好好好,下次買焦糖同抹茶比你好無?」

「但⋯⋯Oreo都好好食喎。」Jessie盯着手上的Oreo雪糕說。

「貪心呀你。」James用手指頭輕輕篤了Jessie的額頭一下。

「咩喎,咁真係好食呀嘛。」

「見係你咋,下次買晒三款比你啦,好無?快啲食啦,食完我仲要返去趕埋幅圖。」

「吓,你仲要返公司呀?仲諗住我地可以一齊走添。」

「唔得呀,聽日要見客,仲要趕埋啲野。」James這才終於把雪米糍送進口裏,卻已融化成牛奶忌廉了。

「咁你仲出黎,今晚咪做到好夜?」

「咁寶貝叫到點可以唔黎搵你呢?你頭先把聲仲咁唔開心。」

Jessie看了看手錶,發現James這一來一回,加上聊天的時間,至少要花上一個半小時,便說:「咁你咪好夜都走唔到?」

「唔緊要啦,最多咪係公司訓。」James理所當然地說道,「你呢,你啱啱唔係話仲有好多File要睇,要好好改進自己啲presenting skills咩?咁快就返去啦?」

「我諗住帶返去繼續做,再一個人坐係嗰到真係人都癲。」

Jessie不喜歡一個人的感覺,尤其是晚上,愛看鬼片的她更會多了些奇思異想。

「咁你食完雪糕開心返未呀?」

「嗯!見到你就開心返晒。」Jessie甜笑道。

「開心返就好,我送你去搭車啦。」James摸了摸Jessie的髮絲說道。

再大的煩惱與不快,只要看到你的笑容,一切問題都不再是問題,如漆黑夜空的一縷月光,卻足以照亮我的世界。

可惜,後來你離開了。
請繼續推文正評!!!
如果我係Jessie 我會選擇帶埋啲嘢去James公司做
陪住喺佢身邊自己做自己嘢都好幸福
睇緊
Jessie 真係好依賴James
遇到咁好嘅女朋友
珍惜啦
Live
睇緊!
唉 呢啲腦細好乞人憎 明明你自己批假㗎嘛
Candy咁煩膠 我會答關我閪事
對於除咗工作上冇交集嘅人使鬼咁好
男人係唔會咁答啲女架
第六章(2)

「我⋯⋯今個下個星期拎唔到假⋯⋯」James戰戰兢兢地說。

「喔,」Jessie漫不經心地說,反應遲鈍的她過了好幾秒才真正理解到James說話的意思,驚訝地說:「吓,咁你咪唔可以同我去迪士尼?」

「不過,有個好消息!」James連忙挽救道。

「咩?」這時候,Jessie的臉色已逐漸從晴天變成陰天。

「我新年可以放十日假呀。」

「新年?仲有成個幾月喎。」Jessie失望道,竟放下了本準備夾芝士小籠包的筷子。

「個幾月姐,好快就過啦,係咪?」James努力咧起笑容說,彷彿這樣就能說服Jessie。

「邊到快。」Jessie的笑容像小籠包身上的蒸氣,不知不覺間消失不見,又說:「你明明應承咗我嗰日放假架。」

「我真係有攞假架,係老細臨時唔比我放,我有努力反抗架,但偏偏佢嗰日就應承咗個客要見面。」

Jessie很想生氣,明明他答應了陪她去迪士尼,而且他久久也沒有整天放假陪她,她有充份的理由生氣,可當James搬出老闆這人物出來時,她卻又覺得James也不過是身不由己,她好像應該體諒他。

死啦,佢塊面愈黎愈黑,今鋪無啦無啦,James心想,連忙抓着Jessie的手,說:「對唔住啦寶貝,我陪唔到你去迪士尼係我唔啱,最多我嗰日準時收工,請你食好野,唔好嬲啦。」

「喔。」Jessie目無表情地說道。

「你唔係好鍾意食芝士小籠包架咩?做咩唔食。」James連忙夾起籠裏的黃色小籠包拿到Jessie面前。

「無乜胃口。」

「你仲嬲呀?」

「無呀。」

「你依個樣明明就係嬲。」

「我咩樣?」

「你明明平時都會主動夾野食,依家停晒手仲唔係嬲?」James不悅地說道。

「無胃口都唔可以嘅?」Jessie聽出了James語氣裏的不滿,賭氣道。

James放下了手上的小籠包,沒有再說話,因為他知道自己無法改變不能放假的事實,也不知道怎樣才能哄回Jessie,而且紅日也不能放假他也不過是身不由己,為甚麼他竟成了錯的那個?

他感到無奈,瞬間食欲全失,也不想跟Jessie眼瞪眼,只好從褲袋掏出手機,剛好有一堆顧客的信息等着他回覆。

然而,Jessie心想的卻是:唔可以嬲你,唔通連唔開心都唔可以咩?仲掛住玩手機唔氹返我⋯⋯

過了一會兒,Jessie終於忍不住說:「算啦,唔食啦。」

「吓,但仲有咁多野未食。」

「我無胃口,唔想食。」

看着臉色從陰天急轉直下,成了雷暴天氣的Jessie,James還是屈服了。

「寶貝呀,對唔住啦,係我唔啱,係我講野唔算數,你之前咪想食威靈頓牛扒嘅,嫌佢貴無食到,我嗰日請你食呀,唔好嬲啦好無?」

咁你都記得,Jessie心想,說:「真係?」

「真架,你開心返,唔好嬲我咩都得。」

「咁呀,我仲要食中環嗰間個天婦羅同雞湯拉面喎。」

「得得得,你話食乜就食乜,最緊要你有返胃口,開心返,黎,食小籠包啦。」James再次夾起芝士小籠包遞到Jessie面前。

「真係?」

「真架,仲有聖誕禮物呢,唔好嬲啦。」

「我都無嬲你,我唔開心咋嘛。」

「咁食埋依舊我餵嘅小籠包,開心返好無?」

「唔要,我要食氷,依啲,你食埋佢啦。」

「吓,」James驚訝地看着滿桌的食物,都是Jessie的最愛卻不是自己的,說:「我唔食芝士架喎,同埋,⋯⋯依到咁多我點食得晒?」

「我唔理呀,你食晒我就開心返。」

「好好好,食食食,依啲咁嘅小事點會難到我,只要你開心返。」James連忙夾了塊蒜泥白肉放到自己口中。

看到James這模樣,Jessie的臉色才有所緩和,也被他捏着嘴巴吃芝士小籠包的傻氣樣子逗笑了。

他再次屈服了,然而,她不知道當一個人一次又一次地妥協時,看似自己贏了場爭吵,可事實上,在這卑躬屈膝的背後,是他過份壓抑的情緒,而這些情緒就像日漸加厚的龍捲風,終有一天會席捲他倆的感情世界,徹底摧毀他們。

可是使如此,反應遲鈍的她仍未感受到危機的來臨,而或許要等到幸福都已被夷成平地了,她才能稍微感受到少許危機感。

可到時候,一切已無法改變。
-----------------
今晚打咗勁多勁眼訓LOLLLL
請正評+留言,我真係會有動力寫多啲架!多謝大家支持!~~
推推推推推推推推
他再次屈服了,然而,她不知道當一個人一次又一次地妥協時,看似自己贏了場爭吵,可事實上,在這卑躬屈膝的背後,是他過份壓抑的情緒,而這些情緒就像日漸加厚的龍捲風,終有一天會席捲他倆的感情世界,徹底摧毀他們。

唉 我明james
我好鍾意咁答啲仔
你又唔係我條仔我使鬼對你咁溫柔
我自己都做過Jessie呢個角色
其實唔係想贏啲咩爭吵 只係想做對方手心上嘅寶貝
就好似Jessie對James咁 明明錯嘅唔係佢 有時佢都冇得揀 但係總係會扭計
唔知點解對住自己愛嘅人智商就會變負數

玫瑰其實最鍾意小王子了
要你日日澆水要你準備玻璃罩不是把你當僕人
而是沉醉於享受你的溫柔與愛護的幸福中
係旁人既角度睇 都覺得jessie既脾氣會令人好攰
但自己都係jessie咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞