《有一日,我同拍拖十年嘅佢講分手。》/《初戀3650天》

980 回覆
170 Like 8 Dislike
係咪女仔都唔識體諒男朋友
真係好難控制自己我自己都係,明知唔應該嬲 但係塊面就黑晒
其實jessie已經好俾面james啦,唔開心係好正常,唔係咩?
唔會話覺得雙方錯咩,只可以講佢地係兩個世界既人,係果個時刻好難體諒到對方。
推推推
如果James無出過軌 Jessie係咪唔會咁公主病
淨係講呢個故Jessie真心唔脾氣好大 返工安排都發咁大脾氣....
Jessie都出咗嚟做嘢啦,冇理由唔明打工仔好多時都身不由己
James依家明顯係谷住道氣,不過自己衰過一次大鑊嘢所以先死忍。但係始終會有爆煲嘅一日㗎
突然間又覺得Jessie咁做係合理
我自己都明白對方衰過一次係會令人成日都記起佢衰過
唔好講衰過唔止一次嘅人
做錯過嘅人要補償唔係正常咩
不過一單還一單 如果James無出過軌大家都會覺得Jessie情緒係失調
幾時有文
咁如果依個迪士尼係由第一次分手開始講咗幾年都未去成呢(btw個故dramatic d,事實無咁大件事
本來今晚有,遇到少少阻滯
樓主上水
係咪有文
推推
分手喇 屌你老母 james
冇文
推推
如果當初選擇原諒
就唔可以每次都用呢樣野黎做藉口
以此獲得補償
覺得jessie越黎越港女不停要人氹

利申:覺得出軌只有一次同一百次 唔會原諒
但係James都冇珍惜
仲同嗰隻Candy日日傾計
https://youtu.be/WZTGUh7V_mk
第六章(3)

「有些心意 不可等某個日子
盲目地發奮 忙忙忙其實自私」
〈愛得太遲〉

晚上七時多,距離下班時間不到一小時,夜夜OT的James忍不住又在電腦前鈎魚,頭低得快能碰到鍵盤,手竟能繼續放在滑鼠上。

「喂!」Candy突然從James的身後跳出來,在他耳邊叫道。

「Huh?發生咩事?」James帶點驚恐,瞇着眼睛問道,顯然還未從睡夢中回過神來。

「送份聖誕禮物比你啦。」Candy把兩包金色包裝的糖果擲在James的枱面。

定眼一看,是經常吃的熊仔軟糖。

「多謝。」James打着呵欠說。

「我嗰份聖誕禮物呢?」

「你嗰份?吓,要準備架?」James被這突如其來的問題嚇倒,頓時清醒了不少。

「講笑咋,啱啱見到兩包特價先益你。」這時Candy手上也拿着一包熊仔糖,續說:「咁你女朋友嗰份呢,準備好未?」

「唔好提啦。」James搖頭說。其實他早已留意到Jessie家中的焗爐壞了,他剛好可以送一部新的作為聖誕禮物。

可是,每天都要OT的他根本擠不出時間去買,唯獨今晚難得可以準時下班,便打算下班後立刻趕到電器鋪看看有沒有現貨。

「如果我拍拖,真係千祈唔好送禮物比我。」Candy打開手上的軟糖搖頭說。

「點解?」James問道。

「你送比我,我又要諗送咩比你,真係諗下都煩。」Candy嚼着軟糖說。

講得無錯,送咗咁多年,唔係咁啱個焗爐壞咗,真係唔知送咩好,James心想。

「咁你今晚諗住點同女朋友過?」Candy問道。

「食飯然後行下囉。」

Candy若有所思地點點頭。正當James想問她在想甚麼時,老闆Kenny正朝他的方向走過來。

看到老闆正在殺過來,Candy連忙走回自己的位置。

「James,啱啱個客打黎話有啲位想你再執執佢,我mark低咗,forward咗比你,你禁出黎睇睇。」Kenny說道。

吓,依家先話要執?James心想,有一種不祥的預感正在心底蔓延。

James依照Kenny的話打開電郵,發現要改動的位置遠超他的想像。

「佢咁唔滿意個設計,不如叫我重新畫過幅比佢好過啦,我咁改法仲煩過我重新畫過,仲要改完都唔係本來嗰件事,有意思咩?」看着自己OT多天畫的圖,竟被圈出這麼多不滿意的地方,已夠James氣餒。加上,他能想像,假若真根據顧客的話來改,本來的設計就會變得面目全非,不禁愈想愈氣,七竅都能生煙。

「咁又唔好賴晒個客,有好多位你又真係諗得唔夠透徹嘅,例如依到,其實⋯⋯」Kenny看着設計圖指手畫腳道。

直至Kenny說完,已經到了James的下班時間。

「知道要點改未?」Kenny問道。
「咪姐係聽晒個客話,我聽日返黎改埋佢,再Send比個客睇。」

James對設計有一種執着,所以很多時候他不是不知道客人的需要,只是他覺得那些需要會破壞了本來的美感,才沒有放在設計圖中,可每到最後,老闆還是會要求他按照客戶的要求作出修改。

即使如此,每次只要想像到若全按客人的要求來設計,將會毫無美感可言,James就無法接受,忍不住堅持自己的想法,於是形成惡性循環。

這次亦然。

「你做得切咩,你聽朝要出去大埔,晏就又要去柴灣,邊有時間?」
Kenny問道。

「最多我聽日OT囉。」

「聽晚你仲要同我出去開會,點OT?」

「開完再返黎O囉。」

「聽晚個會都唔知到幾點,你渣渣臨今晚搞爛檔搞掂埋佢啦,唔係後日都唔知點同個客交代。」

仲拍爛檔?我再唔走就死無葬身之地,James心想。

「唔係呢,我⋯⋯」James還未說完,便被老闆打斷了。

「最多今晚嗰餐我嘅,大家嗌好啲,咩Pizza、壽司隨便叫,我埋單,大家加油!」說罷,老闆Kenny隨即走了回自己的辦公室,彷彿James再多說一個字都能把他噴死。

「仆你個街,」James輕聲說道,聲量小得只有他自己能聽見,但也不足以發洩他心頭之憤,畢竟OT已剝削了太多他本來可以陪伴Jessie的時間。

他想起Jessie說過的話。

「哇,Joey上星期六同佢男朋友去咗露營,我都好想去。」

「藝術館有個展我好想去睇,唔知Michelle洗咪陪男朋友,得唔得閒陪我去呢?」

「呀寶!我啱啱諗住約Zoe去塔問,點知佢話要留返同男朋友去,唉,個個都重色輕友,如果你Weekend可以放假就好啦。」

「好想去愉景灣個教堂睇下,好似好靚咁⋯⋯」

⋯⋯

如果可以,他也很想陪她去那些地方,他也不想她總是在羨慕別人、這些微小的事情。可是,永遠錯開的放假時間,壓得他喘不過氣的工作重擔——他總是無法好好陪伴她。

有時候,即使她沒生氣,他也會忍不住氣自己,氣自己當初的無能,現在才要用更多時間來償還,才有可能兌現給她的承諾。

明明他是想把最好的給她,怎麼到頭來卻好像虧欠了她更多?為甚麼無論他怎麼做都好像不夠,都好像是錯的?

其實,他也很累。

「唉。」深嘆一口氣,James打開了眼前的熊仔軟糖,嘗試在苦澀的人生中找到一絲甜意。
James打份工真係好慘... 創意嘢同會計狗d OT時間有得揮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞