《有一日,我同拍拖十年嘅佢講分手。》/《初戀3650天》

980 回覆
170 Like 8 Dislike
會唔會係一半補習一半父母零用
唔覺得Jessie係會洗屋企錢嘅人
你睇下幾現實
其實James同Jessie根本就唔夾
而家細個中學讀書日見夜見就還好
一分開左面對現實就現形
可能太低學歷冇本事轉 社會是很現實的
其實James有幾唔鍾意讀書都好,佢唔會到依家都唔明,如果想改善待遇就點都要碌個學位返嚟卦??
佢本身性格懶同唔上進 想改變自己但永遠唔肯付諸行動
未睇,已正皮加推支持創作先
我都想知
其實James 有冇再讀書
推推推推推推
推推推
推推
樓主加油
新讀者留名
推推
推推
第九章(2)

雖然工作很忙也很累,放假的時候,比起出去玩,James更想留在家休息,可是當Jessie喜滋滋地計劃假日的行程時,他也不忍心拒絕。

「鈴!」James的手機鈴聲響起,睡眼惺忪的他在床頭摸索了好一會才找到電話,按下接聽鍵說:「喂。」

「起身啦!」Jessie的聲音總是那麼有活力。

「夠鐘啦咩?」

「十點啦!快啲起身啦!」

James瞇着眼睛看了看手機屏幕,說:「比我瞓多陣好無?半個鐘,半個鐘之後再打比我。」

「唔得呀,再瞓就趕唔切睇戲。」

「睇唔到咪睇下一場。」

「唔滯呀,快啲起身啦,咁難得放假。」

「⋯⋯」James沒有說話。

「你再唔起身我嬲你架。」

「好好好,起起起,唉。」James嘆氣道。

點解你要唉?乜真係咁唔情願同我出街咩?Jessie心想,本來的好心情開始走下坡,卻又安慰自己:起床氣姐,算啦,唔好比啲小事破壞難得嘅假期,說:「地址send咗比你啦,記得唔好翻訓唔好遲到呀,拜拜!」

掛線後,James努力睜眼睛,想要從床上爬起來。可是,連續幾天加班至夜半,骨子裏的疲累如蜘蛛網把他緊緊黏在床上。

他也不是不想見Jessie,只是如果可以讓他多睡一會,那就好了。

然而,當想起Jessie那張生氣的臉,不知要用多時間才能撫平她上皺起的眉頭,James還是爬了起床——只要她不生氣。

「頭先套戲真係唔睇到最後都唔知邊個係兇手,個編劇真係好犀利!」Jessie一邊吃着壽司一邊問道。

「係咩,我覺得中間有啲悶就真。」

「邊到悶,你唔識欣賞就真,你頭先仲睇到訓着,曬晒套戲啦。」

「我邊有瞓着呀,我咁啱嗰下眨眼比你見到咋嘛。」James把唯一可以吃的鰻魚壽司放進口。

「你明明就訓着咗,肯定係嫌我揀嘅戲好悶啦。」Jessie故意這樣說道。

「邊係呢,寶貝有眼光呀,套戲不知幾精彩,我有睇架。」

「咁究竟邊個係兇手呀?」

仆街啦,幾乎由頭訓到尾,鬼知邊個係兇手?James心想,唉,死就死啦,說:「個藍色衫嘅男人?」

「呃⋯⋯唔完全係。」

咩叫唔完全係?James心想,瞪大雙眼驚訝地看着Jessie。

「都話你無專心睇架啦,難得同我睇套戲都唔專心,曬晒啲錢啦。」Jessie不滿地說。

我一早話咗我唔想睇依套,係你係都要我同你睇,James心想,卻還是說:「我試探你有無專心聽我講野姐,我緊係知唔係啦,喔,我知啦,嗰個粉紅色衫女人呀嘛,成日笑,肯定係佢,笑裏藏刀!」

Jessie搖搖頭。

「依啲野一陣先講啦,一陣啲壽司凍晒就唔好食架啦。」James說,想要夾塊壽司來吃,卻發現僅有的幾件鰻魚壽司早已被吃掉,頓時無從下口,改口道:「唉哎,肚痛添,我去個廁所先呀。」

逃避我問題,Jessie瞇起眼睛看着James,James連忙轉身逃往洗手間。

「叮!」就在James轉身後幾秒,他手機的信息聲音便響起。

看着James遠走的背影,Jessie伸出手想要拿起James的手機來看,卻又猶豫了,手懸在半空,彷彿進退兩難。

「叮!」而當她準備把手縮回時,手機的訊息聲竟再次響起。

事無不可對人言,佢又唔係身有屎,裏面應該無野係我唔可以知嘅,Jessie心想,終於忍不住拿起來,輕易用Face ID便解鎖了手機,點開他與Candy的WhatsApp對話來看:

「上次個西客上咗黎搵你!」
「點算好?」

「唔撚係掛。」
「同佢講我今日放假,明天請早。」

「想死咩。」
「好彩老細係到,搞掂咗姐。」
「嚇死寶寶T-T。」

「你今日放假有咩做?」

「你就好,我都想放假。」
「嗚嗚。」

「⋯⋯」

再往上滑,對話仍主要圍繞工作,雖然有時候,對方會傳些日常生活照給James,可James也沒有再像以前一樣熱情地回覆。

人地都唔理你啦,做咩仲係咁Send相比James,Jessie愈看愈生氣,不明白James明明已回覆得非常冷淡,為甚麼她還能沒完沒了的說下去?——一隻巴掌拍不響,會不會⋯⋯

然而,就在這時候,James突然出現在Jessie面前,故作着緊地說「哎呀,比你睇到啲唔應該睇嘅野添!」

「你唔係⋯⋯肚痛架啦?」Jessie有點心虛地左顧右盼道。

「係呀,行到一半發現無攞手機咪返翻黎。點呀,有無比你發現到啲咩?」

「唔知喎,拿,攞去去廁所啦。」Jessie把手機遞回James手上。

過了一會兒,James回到座位上。

「佢做咩係咁Send相比你,又同你分享咁多野。」

「我點知,佢要Send我都阻止唔到架。」James無奈道。

「我唔鍾意佢,佢肯定有問題!」Jessie嘟着嘴巴說。

「咩問題?」

「無啦啦一個女仔點會同個男仔分享咁多自己嘅日常?我係佢就唔會啦,佢仲唔係有野!?」

「你擔心⋯⋯我比佢搶走,你呷醋呀?」James笑着說。

「係都你擔心先啦。你講,除咗WhatsApp,平時返工你有無成日同佢傾偈?!」Jessie質問道。

「我同佢個位隔十萬九千里,仲咁忙,日日都OT,仲邊得閒同佢傾偈?」

「真定假架?你會唔會陽奉陰違架?」Jessie帶點懷疑地問道。

「陽奉陰違?姐係點?」James不解地問道。

「姐係講一套做一套囉,表面上聽我講唔再同佢傾偈,實際上無咁做囉,你會唔會⋯⋯Del咗Message我唔知架?」

「我Del Message?」James無奈地反問道。
第九章(3)

你究竟有幾信唔過我?James心想,明明他已經冷淡回覆,明明他已經抽最多的時間陪她,為甚麼她還是不相信他?

他失望,也氣餒,卻也覺得她的懷疑亦是無可厚非。

畢竟自從他出軌那天起,他的一字一句不管是真話還是假話,都不再值得信任。要是別的女生,應該早就離開了吧?只有她這麼笨,還繼續留在他身邊。

所以不管她的懷疑合理與否,他都願意接受。

「我要DEL就一句都唔會比你睇到啦,信我啦好無?」James摸着Jessie的頭說。

「唔得,同工作無關嘅,你都唔可以覆,Emoji都唔可以!」

「吓,但佢始終都係我同事,唔係咁好嘅。」

「唔得,最多比你覆三個點點點啦。」

「好好好,點點點就點點點啦。」James無奈地說。

「拿你話架,無得反口呀!」Jessie再三強調。

「嗯。」

這一句「嗯」沒有一點重量,彷彿下一秒就能被風吹走,Jessie的內心依然不安,畢竟曾經他也答應過永遠也只愛她,可最後還是為了別個她而選擇了離開。

她清楚知道他的話不能盡信,即使能夠她也無法做到——她實在想不到能令自己有安全感的辦法。

既然如此,那就不要再深究,得過就且過吧。

「你琴晚同邊個去食飯?食得咁豐富。」James問道。

Jessie昨晚與母親的朋友一起吃飯,不過幾個人卻輕易吃掉好幾千塊。Jessie只把豐富的美酒佳餚拍進了IG Story,卻不見席間的主人公。
James不知道,Jessie是故意的。

「無呀,同媽咪同佢啲朋友咋嘛。」Jessie淡淡地回應道,想要把這話題帶過。

「不如我地儲錢買樓。」

「不如我辭職囉。」二人幾乎同步說出這句話。
動作正確
終於終於有文!!!
jeng
james 係咪生性想返去讀書
James真係好好仔 對Jessie好好 唔會令Jessie唔開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞