《有一日,我同拍拖十年嘅佢講分手。》/《初戀3650天》

980 回覆
170 Like 8 Dislike
「唔係,我唔介意你忙,唔介意你無時間陪我,⋯⋯」Jessie抽泣道,離開James的懷抱看着他,續說:「依個年紀就係應該搏殺努力嘅時候,但我介意嘅係你唔再同我分享你嘅日常,而係將你嘅一切話晒比另一個女仔知。無論係重要,定係無聊,所有所有我都想知道,你明唔明?」

我都唔明點解成日都覺得普通朋友冇乜嘢
好有嘢囉屌
如果可以成真 我會咀咒所以同佢講普通嘢無聊嘢嘅女仔 咒死曬佢哋 唔想佢哋再存在
「好,我以後連無聊野都唔會同佢講,我應承你,你唔好再喊啦好唔好?」James再次替Jessie拭去臉上的淚水。

睇死佢講完又唔會做到
隨口講 講完又唔記得
鬼得閒日日打電話咩
推推推推推推推推推推推推推
文文文啊!!!!推

第八章

「唉。」又是一個OT的日子,James看着做不完的工作,不禁揉着自己的眼睛嘆了口氣。

「做咩個樣咁頹?」Candy走到James身後,彎起腰看着他屏幕上大大小小的視窗問道。

James被這突如其來的聲音喚醒,往右看,卻被Candy那距離自己不到3厘米的臉嚇倒,過了幾秒才說:「日日OT點唔頹。」

「辛苦你啦。」Candy同情道,別過頭剛好對上James的雙眼,幾乎連對方的毛孔都能清楚看到。

「你快啲學晒啲野我咪無咁辛苦。」

「係嘅,我會努力架啦師傅!」Candy突然擺出一個敬禮的手勢說。
「你唔洗做野咩,過黎做咩?」James問道。

「有呀,提你食飯囉。外賣到咗啦,快啲過黎食啦。」Candy把James拉往公司中央的大長桌前。

「吓,我都無叫到。」James停了下來說。

「我幫你叫架嘛,行啦。」

「你知我食咩咩?」

「你最鍾意嘅咖喱牛腩飯,我應該無記錯?你平時食親依間好似都係叫依個。」Candy把一個飯盒放在James面前說。

忙碌的工作使James經常忘記了飢餓,可當嗅到咖喱的香氣,James再次飢腸轆轆起來。

「係有啲料到喎,咁都記得。」

這天OT的同事不多,加上同事早已吃過飯,長桌前便只有James、Candy和一位不太相熟的同事。

「因為我啲仔都鍾意食咖喱,哈哈。」Candy甜笑道。

「車,仲以為你咁有我心。」

「有架,我琴晚咪係IG send咗間新開嘅咖喱店比你,你無覆我咋嘛。」

「太忙唔記得咗覆姐。」James心虛道。

「算啦,我都慣咗你成日都唔應機。」Candy打開她的焗豬扒飯說。

我唔係唔想應你機,只係⋯⋯,唉,算啦都係,James心想,開始吃起他咖喱牛腩飯。

「話時話,你今日黑眼圈做咩咁勁?」James問道。

「唉,唔好提啦,我琴晚竟然係間房見到曱甴!」Candy心有餘悸道,眼睛隨之被瞪大。

「吓,咁大鑊。你間房亂葬崗黎架?」James的腦海浮現出蟑螂啡色的軀體,突然嘔心得吃不下眼前的咖喱飯。

「唔係架,我成日都執房,明明好乾淨架,我都唔知點解會咁,嚇死寶寶了。」

「咁你點算?」

「無呀,我大叫。」

「哈,大叫有用咩?」James冷笑道。

「有架,咪呼喚咗我爸出黎,佢竟然徒手就幫我打死咗!」

「咁你老竇都幾勇。」

「洗乜講!」Candy自豪道。過了一會,又說:「你咁鍾意食咖喱,真係好應該去試下我琴晚send比你嗰間咖喱店。」

「你試過啦咩?」

「未呀,聽人講架咋,都無人同我去食。」

「點會呀,你搵你啲兵同你去食囉。」

「咩兵?」

「負責護送娘娘嗰啲兵呀。」

「車,我都唔收兵嘅。」

「收Jimmy入伍囉,雖然個樣係無我咁靚仔,但都應該幾忠心嘅。」

「我有仔啦,先唔要兵!」

「但你啲仔唔會陪你食咖喱喎。」

「我搵朋友食囉。你要唔要去試下呀?」Candy問道。

「咁忙邊得閒呀。飽啦,我返去做野先。」

「咁快食完,洗咪咁趕?」Candy問道,這時候,她才剛吃了三分一碗。

「我唔想今晚又三點先走,你慢慢。」

回到座位後,當James正準備投入工作時,突然手機信息響起,是Jessie,寫着:「吃飯了嗎?」

仆街啦,唔記得打電話添,James心想,連忙拿起手機撥通Jessie的電話。

自從那天起,James連續三個月來,幾乎每天都持續主動打給Jessie。此外,除了每星期一天的例假,有時候下班後,即使是難得僅餘不多不用OT的日子,James也會去Jessie家找她。

每天除了工作,便是Jessie,這成了James的日常。

不過,偶爾也會有像今天一樣失手,忘了打給Jessie的時候。

「做咩今日咁遲嘅?」Jessie問道。

「今日遲咗食飯姐。」

「你肯定係唔記得咗,係咪?」Jessie憑着女人的第六感猜想道。

「邊係呢,你今晚食咗啲咩呀?」James連忙岔開話題道。

「今日⋯⋯媽媽整咗酸菜魚,好好食呀,你呢?」

「咖喱牛腩飯。」

「又係咖喱牛腩飯,你唔厭架咩?」

「唔厭喎,不知幾好食。最好食就係咖喱牛腩飯。」James理所當然地說道。

「你今個星期幾放假?不如去行山囉?」Jessie喜滋滋地問道。

「吓,行山?好攰架喎。」

「但我已經因為個疫情好耐無出過街,去啦,唔係好難行架咋。」

一星期只有一天例假的James並不介意把時間都拿來陪Jessie,可是每天都被工作折磨得不成人形的他真的不想動,只想過一個懶洋洋的假日。

「唔好啦,我同你去食好野啦好無?」

「但⋯⋯去餐廳食野唔會好危險咩?」

「係囉,咁危險,不如留係屋企囉?」

「但我已經留咗係屋企成兩個月都無點出去,真係就發毛,求下你呀,陪我去行一次咁多呀,最多之後我都留返係屋企過唔出街啦。」Jessie央求道。

自從疫情爆發以來,Jessie公司很快便讓員工開始了在家工作,不知不覺地,這模式竟維持了兩個月,Jessie已由起初的興奮,逐漸變成厭悶。
然而,James卻仍舊每天都必須在公司工作。

他開始後悔當初怎麼不好好讀書,或許他現在就能和Jessie一起在家工作了。

「你真係好想行?」James問道。

「嗯!」

James猶豫了幾秒,說:「好啦咁,你想行邊呀?」

「我想行龍脊,然後去食咸蛋黃雞蛋仔,再去⋯⋯」Jessie興奮地說道,沒有留意到電話的另一端正一邊夾着電話,一邊忙着工作。
-------------
歌遲啲先搵,留言正評,我試下挑戰暑假完故
唉 唔夾真係好難搞
唔wts條女 但係就現實同人吹水 咪一鳩樣
好憎隻Candy
真心登James攰
好彩女朋友同我都唔鍾意行山
好怕呢啲女仔 怕到好似好了解咁 唔該你關心下自己男朋友啦
唔做開運動既人走去行龍脊 真係自己攞苦黎辛 我有少少同情James
其實返完工一日都好攰 想有多啲時間自己獨處/摺
James經常OT又要被chur住晚晚煲電話粥
咁樣相處落去真係會好累 但又唔怪得曬Jessie
只能話兩個人係由頭到尾都唔適合囉
Jessie 都係想要安全感啫….
Jesse其實都算係有啲自我不過James又係冇咩主見
其實唔係話女人企喺Jessie 呢邊
而係換轉係自己
男朋友身邊有candy呢類假到爆嘅嗲女人都咪話唔驚
James又以為呢D對話好普通
但好多關係都係由日日傾開始發展
到越踩越深就又傷多Jessie 一次
唉jessie 幾時先捨得抽身走啊
睇到好心痛
全中
睇吓依家傾緊乜嘢
再睇吓當初一齊之前傾緊乜嘢
就明點解會嬲會發脾氣啦
推推推推推推
終於有新文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞