《有一日,我同拍拖十年嘅佢講分手。》/《初戀3650天》

980 回覆
170 Like 8 Dislike
如果係自己結婚對象真係會崩潰
代入Jessie
佢都22 23左右 過多幾年都結婚 真係唔知點算
仲要Jessie媽媽…
一定又會話唔放心個女跟佢

我應該會拎曬自己啲錢出嚟生活住先
最多再賺過等多幾年
雖然作為一個學生銀行戶口得幾萬
不過兩個人日日自己煮飯帶飯可能都夠幾個月嘅
唔知Jessie會唔會幫佢男朋友還錢
小心佢拎埋你果幾萬去賭 唸住一鋪鹹魚翻身
傻左?唔嫌棄唔飛左你都算係咁 明明係自己攞黎點解要幫另一半還?我頂盡要求大家出少d街咪慳番啲使費 咪俾佢集中還錢囉

bitcoin係我眼中同賭錢冇分別 多少有一定運氣成分 你唔明點解咁多人買大左bitcoin連去廁所都要𥄫實個mon 咁係因為佢每一秒升跌都係幾萬至幾十萬蚊上落 佢唔係普通既收息股 完全唔會啱新手入去玩

如果本身佢係搞開生意揸住咁大盤數 突然一鋪清袋 咁我都仲會相信佢有能力撈番起 但如果係因為賭輸左既話 我點都會同呢個人分手(即使表面上話唔介意) 等唔等係睇對象 我份人就現實d既
推推
推 睇緊
咁無爭人錢嘅,全積蓄,仲有啲剩嘅
唔知會唔會痛定思痛啦
一鋪過冇曬應該都傷?
樓主幾時有文我用左一日追囇d文喇
推推
Jessie 我推介左你之前嗰啲故俾人睇
唔知佢睇完前三個故先
定我睇完呢個故先呢xd
我等緊呢個故完咗燒俾阿爺
佢後生嗰時好鍾意睇㗎
但其實jessie都係岩岩出黎做野
其實佢自己都無乜錢啦
咪又係同James差唔多

理性講純粹靠補習
真係可以係咁食高級日本野同去歐遊咩
推推
仲未有
幾時有
所以 其實Jessie嘅大學生涯係靠James養佢
不過補習我當一個星期補兩三單都係1000左右 真係唔夠用嘅
推推
本來唔想講,但誤會實在太大,其實Jessie嗰陣都有一兩萬一個月
第九章

下班後,Jessie拖着疲累的身軀回到家門前。

「叮噹!」聽到門鈴聲,Jessie母親連忙從廚房走到客廳替Jessie開門,身上還戴着圍裙,左手拿着筷子,笑着說:「歡迎寶貝回家,辛苦你啦。」

「嗯。」Jessie說,臉上沒有一點笑容。

「返咗成日工,肯定好攰,我煮咗你鍾意食嘅酸菜魚,就食得架啦。」Jessie母親仍然笑意盈盈地看着Jessie說。

事實上,Jessie母親比Jessie更早起床,也同樣工作了一整天,可當想起Jessie父親總是隨便炒兩個菜便當作晚餐,她便開始擔心會不會不合寶貝女兒的口味,會不會餓壞了她,想着着想,便拖着疲累的身軀去買菜,然後在三十多度的高溫下炒菜。

而在看到寶貝女兒的那刻,渾身的疲累頓時一哄而去。

「我想沖個涼先。」Jessie仍舊面無表情。

「喔,⋯⋯咁我熄火先,」Jessie母親連忙跑回廚房,又問道:「咁你幾時沖完涼呀?我好預時間,唔係一陣凍咗唔好食。」

「你唔係仲要等佢沖埋涼先食得呀嘛?我好肚餓呀。」在溫習的藍心聽到母親的話後,抬頭抱怨道。

「一齊食先開心架嘛,你溫多陣先啦。」Jessie母親敷衍道。

「廿分鐘。」Jessie冷冷地說道。

「咁耐?」藍心皺着眉說。

「差唔多啦。辛苦你啦,等埋你先食。」Jessie母親微笑道。

過了大約半小時,Jessie終於洗好涼。

「係咪食得啦?我攞啲餸出黎。」Jessie母親坐在沙發按着手機,身上仍戴着圍裙,一副隨時待命的模樣。

「我吹個頭先。」Jessie說。

「有無搞錯,仲等?!你想餓死我咩?」藍心說。

「你地食先。」Jessie說。

「唔得,家姐做野咁辛苦,等埋家姐先。」Jessie母親說。

又過了大約十分鐘,頭髮半乾的Jessie坐在飯桌前,Jessie母親才終於從廚房拿出飯菜,還替Jessie盛了一大碗湯和飯。

「我嗰碗呢?」藍心問道。

「我記得生你嗰陣有生埋啲手手腳腳比你架喎,自己去裝啦。」Jessie母親說。

「有無搞錯?咁你又畢比家姐?」

「你家姐返咗成日工咁攰點同?係呢,今日返工返成點?」Jessie母親把湯碗推到Jessie面前,是她最喜歡的蕃茄紅衫魚薯仔湯,只差沒像小時候一樣餵到她口裏。

「都係咁,啲野都做唔完。」Jessie喝了一口湯道。

「哎喲,辛苦寶貝啦,飲多兩啖湯啦咁。」Jessie母親說。

「我今日返學都好辛苦架。」藍心氣鼓鼓地從廚房盛了一碗白飯出來。

「你估我今日遇到邊個?」Jessie母親完美地無視了藍心,看着Jessie問道。

「邊個?」Jessie夾了一條菜,漫不經心地問道。

「係呀Ken呀!」Jessie母親興奮地說。

「Ken?邊個Ken?」Jessie仍然冷淡地回應道,還拿起了手機來看。

「你唔記得啦?上次咪同你提起過,Uncle Chan個仔呀,啱啱英國返黎無耐。」

「喔。」Jessie看着朋友的IG Story說。

「佢約咗我依個星期六食飯,你嗰日唔洗返工,不如你都一齊呀?」

「佢唔會去架啦,算吧啦你。」藍心說。

「你地食飯關我咩事?」Jessie問道。

「咁後生仔女一齊交流吓呀嘛。佢個仔好叻架,仲啱啱買咗層樓。」

「我又無買樓,點交流?」

「無話一定要買咗樓先交流得架嘛,去學吓野,睇吓人地係點買到樓嘅。」

「成功靠父幹,OK?」Jessie說。

「咩父幹,人地都好叻仔架,年薪無百萬都幾十萬。」

「如果我老竇有間公司,我都可以有過百萬年薪。」Jessie不屑地說,「我唔鍾意去依啲應酬飯局,要去你自己去。」

「話咗架啦。」藍心自顧自地說,繼續大口大口地吃着飯菜,已不在乎有沒有人回應她。

「咩應酬,去識個新朋友咋嘛。」Jessie母親堅持不懈地遊說道。

「我已經有好多朋友OK?況且我嗰日已經約咗人。」

肯定約咗條仔啦,藍心心想。

「邊個?James呀?」Jessie母親問道。

「嗯。」

都話架啦,藍心心想。

「反正你地都成日見,見少次姐。黎啦,跟我去交流吓。」

「邊到有成日見,好難得先見到。」

「佢依排點?」

「咪又係咁。」

「聽佢媽媽講,近排佢好似輸咗好多錢喎。」

你又知?Jessie心想,這才想起這消息本來就是經母親的口才傳到她耳邊,便沒有說話,只繼續默默吃着飯菜。

「唔係話我睇死佢,但⋯⋯你同佢一齊幾時先買到樓?」

點解一定要買樓?Jessie心想。

「我都唔係話佢依家就要有層樓,但起碼你地嘅目標要一致,一齊努力呀。佢人工又比唔上你,依家仲輸咗咁多錢⋯⋯唔係嘅話,就好似我同你老竇咁,大家唔同步,無用架。」Jessie母親繼續說道。

「你又知我嘅目標係咩?你嘅目標係買樓,我就一定都要係架啦?」

「係香港地,無層樓點結婚?仲點有未來?」

「我可以租架姐。」

「咁咪姐係幫人供樓,唔好傻啦。」

「咁我地可以一齊儲呀,儲夠先結囉,我又唔急。」

「佢得幾錢一個月?儲到幾時?到時佢又搵第二個咁點?」Jessie母親想起那次James對Jessie造成的傷害,不禁愈說愈生氣,不小心戳中了Jessie的痛處。

「大不了唔結囉!」

「你到時就唔係咁諗。」Jessie母親說。

「我飽啦,返房做野先。」Jessie放下碗筷,走回房間。

「咁快?仲有咁多餸。」Jessie母親對Jessie的背影叫道。

「對住你都飽晒啦。」藍心說。

「你講咩呀?」Jessie母親說。

「我話我肯定可以幫你清晒佢,放心!幫我添多碗白飯呀。」藍心把碗遞到母親面前。

「自己去畢啦。」Jessie母親氣鼓鼓地坐在沙發上,沒有再說話。
-------------
太廢兼顧唔到咁多野,更得慢,係到講句對唔住先,
多謝仲睇緊嘅人
Jessie真係好應該去交流下 唔係一定票揀James
咁勤力? 叻叻Jessie
細數一下 Jessie 係唔係真係一個星期幫人補足四五日 會唔會好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞