《有一日,我同拍拖十年嘅佢講分手。》/《初戀3650天》

980 回覆
170 Like 8 Dislike
原來你真係戇鳩
抵畀人block
個ac新買既?
推推
覆錯自膠
btw 佢仲要再quote多次
真係要完全封鎖
條友自己有出文都唔識講故台規矩
鬧錯人囉SOR
但我果句係鬧返果個人咋點知reply 錯🤦🏻‍♀️
加速!!!
Candy呀 你唔好再撩人地啦
條友似平時嗰啲識少少扮代表嘅柒頭
推推推
以前返學唔明James 點解咁冷淡
宜家返工就明了
份工已經無OT 日日我想幾點走就幾點
但係都係勁攰乜都唔想做
因為雙方步伐唔一致,好易會漸行漸遠..
文啊文啊
推推
推推
我又諗起上一個故事

// 「之前食極都原味,今次抹茶味,幾特別呀。」

「咪係囉,拿,你女朋友食嘅係回憶,緊係唔夠中學好食架,你食嘅係新鮮感,只要唔差,比乜你都好食架啦。」

「又好似幾啱喎⋯⋯」//
個女朋友再好
都唔及一舊令佢有新鮮感嘅屎(Candy
推推
新讀者留名
追咗幾日終於追晒
第七章(3)
「叮!」手機傳來信息的聲音,仍舊是那熟悉的名字——Candy,寫着:「今日又比老細訓話黎QAQ。」

Candy,是James經常在Jessie面前提起的名字,所以即使只有一面之緣,Jessie卻有一種熟悉——而恐懼的感覺。

指尖在屏幕之上移動,猶豫與糾結:究竟應否解開密碼,像被僱的私家偵探那樣查探自己男朋友的隱私?而更重要的是,對方竟對自己有絕對信任,因而把所有密碼都赤裸裸地懸放在你眼前,而你卻選擇持刀一刺而下。

可惜,過去的回憶太過血淋淋,即使最終刀刃所向的是自己,Jessie還是輸入了密碼,二人的對話瞬間映入眼簾:

「你今日放假呀?」

「嗯。」

「但個客鏟咗上黎搵你喎。」

「吓,但我講咗今日放假架喎。」

「快啲多謝我,我同老細一齊幫你策掂咗個客,係咪好叻!?」

「多謝晒兩位大佬。」

二人的對話日常得很,明明應該鬆一口氣,Jessie卻有一種失落的感覺。

像是為謀殺案找罪證的探員,一心只想證明對方是戴罪之身,而不是找出事情的真相。

於是,Jessie繼續往下看,比工作日常更日常的對話終於出現:

「又係依條雪條,你唔厭架?」

「好食嘅野點會厭?」

「你搞到我都好想食T-T。」

「去買。」

「返到去啦,你頭先搭車嗰陣唔講。」

「下次提你買囉。」

「咁今次點算,我好肚餓。」

「訓教。」

「肚餓點訓得着?」

「你有辦法嘅。」

「我決定去煮個杯面食。」
「然後我發現無熱水⋯⋯」

當Jessie開始憑着字句的長短與回覆的速度等證據,打算宣判James無罪時,卻發現二人的對話總是三不五時夾雜日常的生活照:
「你睇下,像貓同你好似樣。」(圖)

「明顯我靚仔啲啦吓話?」
「邊到黎咁多貓?」

「我今日去咗貓貓Café,啲貓好得意!」
「影多張比你睇啦。」(圖)

「玩得開心啲,返黎有排你做。」(圖)

「哇,你又飲可樂。」

「係,仲有薯片。」(圖)

「你女朋友真係好,成日送咁多零食比你食。」

「早啲瞓啦你,聽日返工無精神。」

⋯⋯

(圖)「係咪好靚仔?」

「我靚仔啲。」

「燒賣都嘔返出黎。」

「咁夜,我係你就唔食燒賣。」(圖)

「朱古力奶都好肥!」

「我食唔肥,唔似得你,一陣肥咗無人要。」

「嗚嗚,你咁咀咒我好咩。不過唔緊要,我有啲仔,唔洗男人!」

下班的時間,宵夜的內容,打情罵俏的對話⋯⋯

驀然提醒了Jessie,這些她所渴求知道,而James總是說:「上班。」、「見客。」、「都是哪些。」⋯⋯總是要她主動問,主動打給他,三問四請才能知道的他的生活細節,卻是對方不費吹灰之力,James已會全盤托出的日常對答。

「登登,係咪好快我就返黎呢?」James說,拉開椅子再次坐在Jessie對面。

「嗯?」隨着James的聲音,Jessie的目光從手機的對話轉移到James身上,注意力卻像銀河軌道逼不得已要繞着太陽轉,不斷回想二人的對話。

一邊回播,一邊看着James,Jessie的內心竟有種空蕩蕩的感覺,彷彿這幾年來,她所認識的不過是一個寫着James的名字的空殼,而他的內在早已隨着二人相處的歲月被挖空,投進另一個器皿之中,使她無法了解。

然而,面對另一個她,他卻願意毫無保留地打開。

只顧看沿途風景的她卻不曾發現這真相。是逃避不敢面對,還是真的因為信任而不曾懷疑,Jessie無法分辨,只知道這一刻刀刃雖未至於直插心臟,卻已在邊緣劃過,留下一道傷口。

「做咩係到發呆?啲資料過唔過到?」James問道,Jessie卻沒有回應,對話像走馬燈一樣繼續回放。

Jessie不回答他的問題,他只好自己看,拿過手機,發現屏幕的介面停留了在他和Candy的對話頁。

「你⋯⋯睇咗我地嘅對話?」James問道。

「嗯。」

「喔,你偷睇我手機,我手機好多秘密未清架嘛,比你睇晒啦。」
仲有冇
肯定係我太耐無出文搞到大家咁躁底,即刻出返,唔好鬧交
下次太長我會斬開出,等大家唔小心quote咗都無咁大鑊
當然最好都係

唔好quote文!!!!!

唔係真係會睇得好辛苦
多謝大家仲睇緊!仲有新讀者好滾動
無咩事我出返去打文
有,即打,想睇留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞