《有一日,我同拍拖十年嘅佢講分手。》/《初戀3650天》

980 回覆
170 Like 8 Dislike
https://youtu.be/PqBmDfLTJ54
第七章(2)

「而明知傷過後女人
永沒法放下是戒心
恨這陰影太暗
暗到像靈魂
纏在我附近」
〈戒心〉

「今日Angela竟然又放咗啲零食係我枱面,仲話『終於捱過一星期,辛苦啦。』真係好好人。」Jessie躺在床上拿着電話說。

這麼多年來,即使大學都畢業了,Jessie還是習慣睡前要和James聊天。聊天的內容其實雞毛蒜皮得很,小至今天回家看到蟑螂,大至被上司責備,Jessie都會鉅細無遺地和James分享。

然而,電話的另一端卻沒有反應。

「喂?」Jessie問道。

「Huh?做咩?」James如夢初醒地問道。
「你啱啱有無聽我講野架?」Jessie皺起眉頭,不悅地問道。

「有呀,你話⋯⋯」James努力在腦海回放Jessie說過的話,試圖從凌碎的句子中找出關鍵字,拼湊出一道保命符,說:「你話Angela好好人呀嘛。」

「咁佢點解好人呀?」Jessie追問道。

「佢⋯⋯對你好囉!」求生慾極強的James說道。

「點好法?」

肯定唔係教你做野就係請你食野,James心想,究竟邊個先係答案呢?

「Um……佢教你做野?」James戰戰兢兢地回答道。

「唔係!」

「我講笑咋嘛,你話佢請你食野呀嘛!」

「你肯定無認真聽我講野啦,你做緊咩?」

「邊係呢,不知幾認真。」James對Jessie的問題避而不答。

「咁你做緊咩呀?」

「睇緊YouTube片囉。」

「無打機咩?」Jessie問道。

「無打幾個月啦。」

「吓,唔似你喎,做咩唔打?」Jessie驚訝地問道,沒想到不知不覺間James已有數月沒碰他最愛的遊戲。

「都唔得閒打,生疏晒,一打又輸,算啦都係,睇陣片都訓啦,好攰。」說罷,James打了個呵欠。

「你今日做咗咩黎,做咩咁攰?」

「無呀,返工囉。」

「咁你返工做咗啲咩?」Jessie再次追問道。

「都係嗰啲,見客,畫圖。」James的回答精簡得無法再精簡。

Jessie會細說自己的生活點滴,除了是因為喜歡和James分享,也是單純的以為這樣就能換得對方對等的資訊,卻未能認清James根本不喜歡分享自己的生活的事實——這麼多年來亦然。

因為Jessie的焦點從來在自己身上,儘管她並不想承認。

「見咗多個客咩?定啲圖好難畫?」Jessie又問道。

「都係啦。」James一邊看YouTube的影片,一邊回答道。

「都係?姐係點?」

「咪上次同你講嗰個客,啲圖改極都唔啱,今日話要用另一隻物料,其實咪係我開頭第一次見佢時建議用嗰隻。」

「咁麻煩架咩。」

「唉,啲客係咁架啦。」

「咁你諗住點補慶?」

「um……你想呢?」James反問道。

「你無Plan咩?」

「點會呢,諗住睇下你無咩想做咋嘛。」

本來有架,但依家無啦,Jessie心想。

「不如你除夕嗰日放假呀,咁咪可以順便同我倒數埋囉。」Jessie看着日曆盤算道。

James一星期只有一天例假,能兩個節日一同慶祝頓時為他省卻不少煩惱,連忙說:「好呀!非常好!」

「咁我地嗰日做咩好?」

「um……等我plan plan先。」

「吓,你仲未Plan架?」Jessie嫌棄道。

「邊係呢,我早就開始Plan緊啦,放心,包係我身上!」James說。

終於,來到了除夕當天,James和Jessie約了在銅鑼灣見面。

根據James的計劃,第一件事是去看Jessie想看很久的電影,然而,去到電影院才發現只剩下最前排的位置。

「你無訂飛咩?」Jessie問道。

「我都無信用卡。」

「我有呀嘛,我有影過比你睇,我地WhatsApp Record應該有架。」

「我唔記得你有影過呀嘛。」

咩都唔記得,Jessie心想,臉色隨着不滿的情緒變黑。

「我無你咁醒目呀嘛,唔好嬲啦,一係我地改去食甜品呀。」

「咩甜品?」雖然生氣,可是聽到甜品二字,還是被燃起了興趣。

「跟我行。」

接着,二人來到了幸福班戟,沒想到人龍之長,竟要排一小時才到他們。

「唔緊要,我地去行下街先囉。」

「行完又唔係買,唔行!」Jessie低着頭,生氣地說道。

「買,我買比你。」

「真係?咩都肯買?」

「緊係,⋯⋯」James有點心虛地說道,「我寶貝想要咩就買咩,只要你開心返。」
走進一間時裝店,James拿了一件白色連身裙併到jessie的身上,說:「依件幾襯你呀,去試吓囉。」

Jessie接過衣服,反了衣服的價錢牌來看,說:「但唔平喎,你捨得架啦?」

James又遞了一條短裙給Jessie,說:「你鍾意我就捨得,快啲去試啦。」

Jessie試了出來後,不論連身裙還是短裙,都與皮膚白晳的她很是相襯。

「買架啦?」Jessie問道,拿起價錢牌,小聲在James耳邊說:「兩件加埋成千幾蚊架,真係買?你真係捨得?」

「你着得咁靚,買啦,送比你做聖誕禮物。」

「你無準備聖誕禮物架?」Jessie失望地問道。

「唔係,緊係有啦,我意思係額外送多份比你。」James連忙補救道。

「你肯定無準備。」Jessie嘀咕道。

「咩話?」James問道。

「無野啦。去食Pancake啦,應該就到我地。」

「條裙呢?等我比埋錢先啦。」

「唔要啦,行啦。」

來到幸福班戟後,還排了接近半小時才輪到二人。

「奶茶味同藍莓芝士睇落都好好食。」Jessie看着餐牌,咽了咽口水說道。

「咁就嗌依兩個啦。」

「你無其他野想食咩?」

「我想食⋯⋯」James想了想,不懷好意地說道:「有架,你囉。係咪有得食?」

「你就想。」Jessie雖然這樣說,內心卻覺得甜蜜。

點過餐後,Jessie突然說:「你頭先唔係想去洗手間咩?」

「無呀。」

「有呀,啱啱我試衫嗰陣你明明話想去。」

James回憶了剛才的畫面一下,說:「唔係呀,我都無講過。」

「有呀,我話有就有啦,無就⋯⋯試下有無野想痾啦。」

「吓?」James疑惑地問道。

「去啦。」Jessie堅持道,James只好懷着十萬個黑人問號去洗手間。

而當他回來的時候,桌面多了一個白色長方形盒子——是剛出不久的iPhone XR。

「你買咗新手機呀?」James驚訝地問道。

這正正是Jessie最渴望見到的表情。

「係呀,買比你架,聖誕快樂!」

「送手機?⋯⋯做咩送手機比我?咁貴。」James既喜且驚地問道。

「你之前換咗iPad,話想換晒所有野都係apple呀嘛,你手機又用咗咁耐,我又有返工啦,咪送部手機比你,係咪好驚喜呢!」Jessie興奮地問道。

Jessie喜歡驚喜,更喜歡製造驚喜,為的就是看到對方這刻這種驚訝與喜悅夾雜、不知所措的模樣,同樣叫Jessie感到滿足。

「係,但好貴喎,做咩送咁貴嘅野比我,咁我送咩比你先好?」

「咁就你諗你啦,我部手機呀,macbook,ipad呀,全部都未壞,千祈唔好送比我,送啲⋯⋯有心思啲嘅野比我就好啦。」Jessie說。

「點先為之有心思?」

「咩都我諗晒邊有驚喜架。等我幫你將啲資料過落部新手機到。」Jessie說,James便把自己的手機遞到Jessie手上。

「我有啲口渴。」Jessie說。

「水?」James看到不遠處有自助倒水的地方,續說:「我去幫你斟。」

然而,就在這時候,當James倒好水,轉身準備走回座位時,剛巧撞上正拿着咖啡的侍應,雖然試圖避開,衣服還是少不免沾上了少許咖啡漬。

「我去廁所洗一洗先。」James對Jessie說,然後便去了洗手間。

「叮!」手機傳來信息的聲音,仍舊是那熟悉的名字——Candy。
————————
要加速更文,請留言正評,亦歡迎follow我IG
轉完就另一個地獄
Jessie準備又步入失戀嘅階段了
真係唔明
你可以經歷幾次james 嘅背叛都有可以仲咁愛佢
其實你最後有冇恨過佢
但係男人就係覺得冇咗女朋友喺度先叫做休息
又係果隻candy
好睇 推
講得啱

我有時都覺得冇男朋友係度舒服自在啲 可能我係需要個人空間既人黎 接受唔到太黏 好彩男朋友都體諒我
quote夠文未
死全家quote文狗
追到live了
追咗幾個故第一次留言
好心痛Jessie
兩個世界既人
quote文狗死全家
又block多兩隻傻閪
推推推推

要加速更文,請留言正評,亦歡迎follow我IG

好奇一問,其實James係咪好高大靚仔?
點解佢有咁多女埋身嘅?
人大左就發現呢啲野冇得解釋 有人生到柒頭咁都好多囡埋身 應該係佢既人格魅力
唔小心quote左姐屌你老母
我一路睇開唔小心㩒錯洗唔洗咁撚惡呀柒頭
我由Jessie 開post 追到宜家你算老幾呀!
等Jessie update
有人鬧人死全家先囉好冇
ON9仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞