《有一日,我同拍拖十年嘅佢講分手。》/《初戀3650天》

980 回覆
170 Like 8 Dislike
好耐啦
臨瞓前一推

其實有少少擔心Jessie 唔知James搵返Jessie想點
特別係最近搞緊室內設計就諗起James
Jessie話今晚岀文!

希望Jessie呢排係開心嘅
太眼訓,歌後補
--------------
第四章

深宵一時,屏幕的線條隨着James快合上的眼皮變得彎曲,再漸漸縫成一塊黑布,蓋住了他的視線,雙手卻還放在滑鼠和鍵盤上。

自從公司加入了一些手機程式平台後,生意愈來愈好,雖然已為此多請了員工,在公司看日出的日子總比在家吃晚飯的日子多,已無法數清楚這是第幾個OT的夜晚。

頭已往左傾斜至七十度,還是不斷往下垂,終於魚還是掙脱了魚鈎,回到現實,然而雙眼一睜開,旁邊卻多了一個人。

「哇!」James嚇得站了起來,睜大雙眼看着這張被金框眼鏡佔據的臉,說:「粒聲唔出企係我隔離,想嚇死人呀?」

「我有啲野唔識,但又見你訓得咁稔,唔好意思嘈醒你⋯⋯」Candy說,左手食指扶了扶眼鏡,身高本來就偏矮的她,站在James身邊看起來好像又矮了點。

「又係個Prog?」James沒好氣地問道。

「嗯⋯⋯」Candy說,James聽罷走到她的電腦前,問道:「我之前唔係已經咪教咗你點用啦咩?」

「我明明跟住你講嘅方法禁架,但⋯⋯唔知點解都係禁唔到。」

「你試下禁比我睇。」James說,彎下腰站在Candy身旁,雙眼注視着線條交錯的屏幕,二人的臉只相隔了半個拳頭的距離,Candy幾乎能感受到James的呼吸。

「禁唔到咩,依到咪出咗你要嗰條線。」James說。

「唔係呀,咁點禁返走啲虛線?Gen幅實圖出黎?」

「嗰個要禁Ctrl+N,再禁左上角粒制,再揀第四個Option。」

Candy依照James的說話,把鼠標移至畫面的左上角,左手則僵硬地按着鍵盤,可按了半天,那些草圖還是紋絲不動。

「要同時禁。」

「同時禁?」Candy問道。

「唉,算啦,你起企身,我禁一次比你睇。」聽到James的話,Candy連忙站了起來,換她站在James身旁,默默看着他的示範。

平日這動作不消三秒便可完成,可為了示範給笨拙的Candy看,James拖慢了十倍,還生怕她不懂,語音導航似的,說:「要先揀好咗你要Gen嘅圖,然後同時禁依兩個制,拿,咁咪出咗黎,明未?」

「哇!你好犀利,咁輕易就禁到,我仲係到搞咗半個鐘,早知一早就問你啦。」Candy讚嘆道,雙眼發光地看着James。

咁都要搞半個鐘?James心想。

「無問題啦嘛?我返埋位做野啦吓。」James從Candy的椅子上站了起來。

「你今晚諗住幾點走?」Candy問道。

「唔知喎,想走咪走。」James邊說邊走回自己的座位。

「姐係幾點姐?一齊呀。」

「你女仔人家,早啲返去啦。」

「反正都未做晒,做埋跟你地車返去呀嘛。」Candy看了看老闆Kenny的房間說。

在Candy還未來之前,每當OT到深宵,James都會和老闆Kenny一起坐的士離開,以省回時間和車費。

「可能好夜架喎。」

「唔緊要啦,反正依家返去都要轉車,等埋你地搭的士可能仲快。」

「今晚⋯⋯三點掛。」今天是星期四,依照以往的經驗,Kenny不到三點也不會走。

「OK!無問題。」Candy說,看着已Gen好的圖,本來已可發給客戶看,可是看了看鐘,與三點還有一段距離,又把圖刪掉再畫一遍。
第四章(2)

「點呀Candy,黎咗都一段時間,啲野上手未?」Kenny問道,雙腿正走往附近的的士站。

三時的街頭,路上人煙罕至,平日車水馬龍的道路一部車也不見,整個城市彷彿都在熟睡。

「OK呀,James教咗我好多野,好彩有佢係到。」Candy說,看了看旁邊的James。然而,James只顧着回覆Jessie的信息,完全沒有留意Kenny和Candy的對話。

「啱架啦,有咩唔識就問佢啦。過兩日你咪要去沙田嗰邊見客嘅,叫埋James上去陪你見啦。」

「唔係幾好嘅,佢咁忙。」

「佢有責任教你架,就咁話啦,James,過兩日陪Candy去見客當學下野。」

「吓?咩事?」James突然聽到自己的名字,抬起頭疑惑地問道。

「叫你陪Candy去見沙田個客呀。都放工啦,仲成日拎住部手機,做咩,覆女朋友呀?」Kenny問道。

「吓,佢自己見唔得咩?」

「咁人地入職無幾耐,你咪幫下手囉。」

你咁講,我都無得揀架啦,James心想,說:「好,沙田呀嘛,到時叫埋我囉。」

Candy能看得出James眼神裏的不願意,連忙說:「唔洗啦,我見James都好忙,我自己去得架啦。」

剛巧,這時候的士到了,而當他們打開車門準備上車時,Kenny才發現自己的錢包漏了在公司。

「仆街,銀包漏咗係上面添,唉,你地行先啦。」

「吓,咁你呢?等埋你啦。」James問道,表面上是擔心Kenny,實際上是擔心自己本來已乾扁的錢包在付過的士錢後會空空如也。

「得啦,你地行先,的士錢我聽日Claim返比你地。」

聽到Kenny這句話,James馬上說:「OK。」

「Candy一個女仔咁夜返去,你小心睇住人就真。」Kenny說。

「得啦。」James說,轉身向Candy問道:「你住邊?」

「柴灣。」

「咁兜咗你先。司機,柴灣呀唔該。」

「收到。」司機說,的士在空無一人的馬路上飛奔起來。

「叮!」James的手機又響起信息的聲音。

「你女朋友做咩架?咁夜仲覆到你嘅。」Candy看了看James的手機屏幕,發現左上方正寫着「寶貝」二字,心想:睇唔出你份人咁Sweet。

「佢去咗旅行,嗰邊先九點幾。」James一邊回覆信息一邊說。

「旅行?唔洗返工咩?」

「佢啱啱先畢業。」

「佢讀咩架?」

「HKU。」

「哇,HKU咁DSE咪好高分?」Candy驚訝又羨幕地問道。

「都幾架。」

「你呢?你DSE幾多分?」

「關你啦事?」

「問下姐,我得十一分咋。讀HKU,一定好勁。你地拍咗幾耐拖?」

「好幾年啦。」

「九年?」

「你點知架?」

「Jimmy講嘅,哇咁耐,咁你地咪⋯⋯中學就開始拍拖?」Candy驚嘆道。

James點點頭。

「其實鍾意一個人係點嘅感覺?」

「呃⋯⋯」面對這突如其來的問題,James想了想,說:「會成日想見到佢,掛住佢?做咩,你未鍾意過人咩,咁都要問?」

「未喎,我都未拍過拖。」

「吓,你個樣唔似喎。」這次換James驚訝地看着Candy。

Candy雖然沒有精緻的五官,可齊瀏海加上圓框大眼鏡,加上嬌小的身型,還是有幾分可愛。

「有樣睇架咩?你依家歧視A0狗呀?」Candy嘟着嘴巴說。

「無,你個樣睇落正正常常,唔似無仔追姐。」

「有嘅,但⋯⋯我都唔鍾意佢地,咁點一齊?我都諗唔明點解會鍾意一個人,掛住一個人⋯⋯不如你教我點樣鍾意一個人呀?」

「吓,依啲野邊有得教,你還到就好自然會鍾意架啦。咁多年人,你真係未試過對一個人心動咩?」

「心動?有呀,對住我啲仔囉。」

「你啲仔?」

「你有無聽過BTS?佢地真係好靚仔!」Candy突然激動地抓着James的手說,雙眼直冒紅心,續說:「尤其金泰亨,真係好Cute,好型!」
可以有幾型?James心想,完全不明所以。

「你唔係唔知佢係邊個呀嘛?佢好紅架喎!」

James搖搖頭。

「雖然你大我兩年姐,點可以同個世界脫晒節架!等我比佢啲相你睇!」Candy連忙拿起手機的相簿,然而當她快找到金泰亨的照片時,卻剛巧到了她家樓下。

「到啦。」司機說。

「唔緊要,我返去再SD比你睇!」Candy說。

「唔洗客氣啦,你返去早啲訓啦。」James說,心想:唔係聽日又做錯野。

「此物只應天上有呀,你平時教我咁多野,有好野緊係要同師傅你分享!」

「師傅?」James不解地問道。

「你平時教我咁多野,我當咗你係我師傅架啦。好啦,我返去啦,你小心啲呀,拜拜啦師傅。」Candy笑着向James揮手道,下車後仍回頭向James揮手,直至看不見的士的身影,Candy才轉身離開。

回到家樓下,James本想馬上回家倒頭便睡,然而突然一陣強烈的飢餓感一襲而來,James只好走到附近的7-11覓食。然而,吃太飽又無法入睡,最後James只買了一包朱古力奶。

「叮!」剛打開喝了兩口,手機便傳來信息,按開來看,是Candy,傳了一張美男子的相片,寫着:「係咪好靚仔?」

「我靚仔啲。」James回覆道。

「叮!」不消幾秒,手機又響起信息的聲音,這回Candy傳了一張在7-11拍攝,在吃燒賣的照片給James,說:「燒賣都嘔返出黎。」

接着,James也拍了自己手上的朱奶傳給Candy,說:「咁夜,我係你就唔食燒賣。」

「朱古力奶都好肥!」Candy回覆道。

「我食唔肥,唔似得你,一陣肥咗無人要。」

「嗚嗚,你咁咀咒我好咩。不過唔緊要,我有啲仔,唔洗男人!」

剛巧,這時候電梯來了,James顧着乘電梯便沒有回覆。而當他洗好澡後,手機再次響起,Candy又傳來一則信息,寫着:「死啦,失眠添,點算好?」
我有兌現承諾架!請繼續正評+推文,愛大家!
見到你就開心!
終於見到Jessie更新,辛苦哂
屌又嚟 有女就唔好同d無謂女人whatsapp la 屌James老母
屌佢係咪又要令Jessie傷心 睇到好燥
Candy 呢type 好有畫面
好八度Bb聲係咁chur 你
有文 yeah
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞