年輕人不愛 Android 手機!研調:9 成都想換 iPhone

485 回覆
167 Like 181 Dislike
根本就用唔著
你指部CP值高既俾佢,部機有咩依郁就怨死你
女人買野唔係要意見係要人附和佢
你又啱
但最緊要唔係用我錢啫
i狗見唔到㗎
個人認為其實主因只係因為iOS用耐左都係咁順
對比起android
講得出呢番言論嘅通常都係冇點用過近年嘅An機架啦
唔係見唔到 係優越感
呢句嘢年經嚟
因為spec 其實都有幾個level, 你都衹係睇多港女一個level 咁大把

例如以為Snapdragon 用咗粒公版Cortex A78 或者X1 會好勁, 但冇睇到Cortex A55 幾廢幾多年冇update
例如以為大家都128GB storage 就一樣冇分別但冇諗過其中一個用緊nvme, 另一個用緊唔知咩版本既UFS 甚至eMMC
又例如2部機都識震機就以為2部機既actuator 一樣冇分別

我亦唔係主張自己睇多你幾多level 衹係最終落去sell 人用乜, 又返去marketing 課題用邊個切入點去比較
而唔係停留係港女對hardware lv 1 認識, 你lv2, 我lv3 咁去說服人
Excel咁
AA世代
Android 2.1 時會話2.0 先lag, 2.1 冇事
2022 年就話21年先lag

至於話currrent year 冇事既, 永遠答唔出邊一年開始冇事
兩邊任屌大會 鐘意買咩咪咩 有咩好嘈
嘈咁多都改變唔到人買咩
唔鐘意iPhone 出街拋人地部電話落地下咪得
反之亦然
好撚柒
兩條友係度圍爐取暖
人地有錢點洗關你咩事
你買部window機就用盡100%?
睇連登同現實真係兩回事
現實就係18歲樓上40歲樓下9成都係用iphone
最多見人用an機就係毒撚同埋廢老
咁又關唔關你事呀
係要撩9人
永遠就係n年唔會lag, (n-1)年先lag
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞