年輕人不愛 Android 手機!研調:9 成都想換 iPhone

485 回覆
167 Like 181 Dislike
仲有
widget
zip unzip
apple. 發報會: 萬眾期待,用上最高科技,經年打造出 "izip" 只需要每月200蚊就享有 zip 基本功能
Anfanboy:等左十年,我終於可以好自豪同人講,我電話唔lag
一嚟Widget 既始祖就係macOS
https://arstechnica.com/gadgets/2005/04/macosx-10-4/17/
二嚟iOS 14 widget 已經去到第三代同macOS 同架構可以同一app 唔駛修改就俾macOS 共用widget
CPU Dahser iOS app 冇修改裝落macOS 已經直接用到佢widget

zip & unzip Files 已經做到同埋support .bz2, .cpio, .rar, .tar, .tgz, or .zip
https://support.apple.com/en-hk/HT211132

一班冇用過亦同時唔肯/唔識Google 既阿叔好荒謬咁做咗自己口中既"IT白痴" (用返你個嘔心IT term)
如果話Files app integrated network drive 要等咁多年因為iPadOS 出現先放俾iOS / iPhone 用係等太耐都值得自high 一番既話,
咁Android 落後低效率既Java framework 就係你等足一世咁多年Android 唔砍斷重練都唔會改到既根本性缺憾

淨係Android 堆Java bytecode 已經足以勸退好多informed potential buyers
啲Anfanboy有冇諗過點解蘋果60hz仲要咁撚貴 都仲咁多人狗衝去買嚟用
諗諗吓又真係
ifanboy, 用左十年,先夠 app比我用到部垃圾機 lag
不過呢個世界有一種傻西,喳左部前七十年,笑人地部林寶大食
屌貼乜鳩蓮蓬
粒cpu落後人幾代比喻自己係林寶真係笑柒死人咩
生活態度呢個 marketing真係做得好好, 十年呃咗唔少傻西毒撚入曬腦,以為買左部 iphone. 即刻送 lifestyle

証明左洗左腦,比舊屎你食都話香
駁得mon 當pc用堅勁
android架構
ios架構

an俠又錯唔曬,正如一部前柒裝個穿梭機噴射引擎,一定快過林寶原生引擎
人地講緊你10年ios都冇得用呀
講始祖托咩
而且windows 2001年出左內部使用版
https://web.archive.org/web/20070621071923/http://microsoftgadgets.com/blogs/gadgetnews/archive/2005/09/15/181.aspx
最早
iphonedog真係最鍾意逆向打飛機
見到呢張圖終於記得
之前比poweroff ching問你用mac機打咩大作咁前衛
點知打10年前果啲3a大作呀麻
我知
製程上,
三星高通能耗比呢代CPU仲衰過TSMC 7nm高通上一代,Apple 用緊TSMC 5nm 。

Core設計上 好多youtuber 解釋過
decode block:
Cortex-X1:5-Wide
A14:8-Wide

Out-of-order execution capabilities

Cortex-X1:224 instruction
A14:630 instruction

呢兩樣野解釋左點解高通三星4粒大Core 都輸比Apple 2粒大Core
好撚煩啊 An機個機身又柒又膠 死撚埋一二邊啦 玩具電話
食西北風食足到ios13 2019 9月
我係普通人正係識分2樣野
1.有得用
2.冇得用
教主冇得比你用係對你既考驗
講到冇得講就第2樣唔關事既野
你真係念力打飛機系
想問你係用邊款Chromebook
利:Pixelbook用家,但已越嚟越少用
單純講pay more for less呢個現像
除咗on9之外真係解釋唔到
咁又點 係多人買 係高銷量 Apple係好撚賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞