年輕人不愛 Android 手機!研調:9 成都想換 iPhone

485 回覆
167 Like 181 Dislike
無計喎,google連砌個原創fuchsia都砌咗四年幾都未掂
一定係
教主一早已經將接下來幾十年既功能收埋係個腦度
唔“移植”係想考驗下你理賤果粉
老老實實作為用家我只care有冇得用同幾時有得用
冇需要幫任何brand泊碼頭搵始祖打哂機機
係得你理idog會架姐
咁就四年
Google 版流浮山刀手
老實講你先前咁鐘意叫人"IT 白痴" 平時照鏡果陣有冇多啲練習?
人地operating system developer 移植一個功能同整到一個功能cross-platform 時既trade-off 真係冇諗過?冇諗唔緊要, 我提咗你機能不足唔會加咁多花臣或者逐樣加

阿三星狗你唔叫多幾聲自己係"IT 白痴"都對唔住召完妓入咗院既Samsung 李健熙
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20160725/mobile/odn-20160725-0725_00180_030.html

點解咁講?因為人地批準三星電話用Google Android 就係考驗你賤三星狗有冇忍耐每次一lag 機背後realize 佢背後既Java Virtual Machine 做咗幾多白費工夫
唔叫多幾聲自己"IT 白痴" justify 唔到已故三星主席可以容忍JVM 既遺志
係得你頭腦簡單三星狗先會覺得事情非黑即白淨係睇到一個功能有冇
而睇唔到更重要既一個功能幾完善或者佢既trade-off
windows95年代已經用java其實好定唔好?淨係知load好耐先load到張圖出黎
android好用好多

screen mirroring勁好用
ios市佔幾多?
你有冇實質數據? 我都想知,但點解我咁講係因為我女朋友、9成朋友、全家、家人嘅朋友、舊同學、老師、上司、同事都係用iPhone

識親啲女仔全撚部都係用iPhone 女仔好似係9成9都用iPhone如果我冇錯
因為你唔係住印度非洲呢啲第三世界國家囉
韓國 歐洲 中國 俄羅斯 都係an佔比多
唔計窮果d了

全球計 ios 好似只係1x%
好似
全球計apple都佔約3成
除咗韓好少少,另外三個地方叫有錢?

歐洲唔計uk 啦喎
如果淨係計香港呢
Android 51%>iOS 45%

或者咁睇 3k以下apple 係無出過直接放棄市場

正常iOS market share都唔會高過android
Java 發明得出嚟當然有佢用途有好有唔好

Java 好在個cross platform 性好好令到當年~2012 Intel Atom 好易進軍電話市場 -- Intel x86 ISA 可以直接同ARM ISA 較量
(Android) Smartphones with Intel Atom Z3560 processor:
https://www.kimovil.com/en/list-smartphones-by-processor/intel-atom-z3560
Intel’s Last Atom in Smartphones: A 2018 Benchmark:
https://www.anandtech.com/show/12592/intels-last-atom-in-smartphones-a-2018-benchmark

衹不過作為main OS 我唔希望自己個device 要隔咗個Java bytecode layer 多層virtual machine 轉換layer 減低效能
你想像下如果你個daily driver (PC OS) 係Java framework 組成, 次次OS update 一堆compressed 咗既.java files 個情況會有幾嘔心 (參考Samsung DNS 114 事件俾人爆開既firmware 入面有幾多 .java files)

個"IT 白痴" 呢2日都話要咩電話就要"browse and unzip local files"
同時又強烈反對"由app developer 自行決定咩folder 係locally accessible"
咁我真心希望佢如果有能力會爆開呢堆java files 嚟睇

另外performance-critical application 一定唔會有人考慮Java, 大把例子我唔想舉例廢事佢會話呢啲例子not applicable to him 而妨礙佢理解個big picture
你要自欺欺人我都冇辦法
yes, 因為呢度大家住係一個no VAT 又連最低工資都唔駛幾耐就買到iPhone 既地區
冇錯, 你要有喺唔理三七廿一總之早啲抄人推出就可以拎高分既錯覺我都冇辦法
其實你呢啲觀點除左打飛機之外
關普通用家咩事
邊個抄邊個 邊個係始祖
你研究個原理都改變唔到用家遲左好多年先有得用呢啲基本功能既事實
只可以用黎安慰自己
算把啦同班idog講都多餘
又唔意面對現實
市佔率低又話窮人多
就算講發展城市都唔一定係idog最多啦
正如你叫呻咩鬼乜browse local file

其實你呢啲觀點除左打飛機同證明你電腦白痴之外
關普通用家咩事
你研究個原理都改變唔到Android 幾乎永遠冇用呢啲基本功能既事實
真係好好奇你呢條三星狗可以咁廢咁冇料咁"IT 白痴"之餘都仲可以咁有自信去撩事鬥非仲要厚臉皮到屌極都唔鬆化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞