年輕人不愛 Android 手機!研調:9 成都想換 iPhone

485 回覆
167 Like 181 Dislike
當年16k買surfacebook2
重到仆街
真係唔明你搵咁多三星醜聞比我做乜
唔講而家三星代表成個android
你睇下你人個幾單向思維
如果我話你知我用pixel你又情以何堪

再者機能不足而令用家缺乏/延遲用某啲功能既機會已經好大問題啦
我standpoint從來都係呢一點
係你唔明走去講邊個始祖邊個抄襲
你果段濕9廢話下半段簡直廢都不堪入目
睇黎都哂時間

就睇2011 ios行緊1gb ram
android 已經行2gb
其後咁多年機能跟本不斷領先
idog肯定衝出嚟講ios寫得好
所以唔需要機能過盛
咁而家你係機能不足定過盛?
公司啲男同事又係咁,屌公司比部an機佢地有啲又話iphone垃圾係咪男仔都咁執著用邊部電話......我覺得呢啲野都好嘈成個女人咁,鐘意用邊部咪邊部囉啲焦點放去啲無聊野度
其實一部公司機,一部私人真係好正
尤其係d相唔洗撈埋一齊
你份人真係好戇鳩好蠢

2011 年iPhone 4S 係512 MB RAM 你咁嘅電腦白痴真係仲有面獻世

覆嚟覆去都係冇意義冇邏輯嘅廢話除咗做成個阿叔咁想當年兼引述啲錯謬仲有咩用

但阿叔狗你記住,你部嘢每次lag 機每次loading 時,堆Java Virtual Machine 同你狗主都考驗緊你耐心
叻喇叻喇512呀麻原來比多左你
比多年你睇埋2012 ip5同三星
橫掂你咁鍾意講三星
有邊個spec係好得過人?
無論機能同功能都係輸

成篇野淨係搵到512個位入真係辛苦哂
其他point又當睇唔到
不如唔好回啦
唔好lag 機住先啦
我全部出發點都係用家角度最實際
唔似你又要抄人又要唔認數仲話自己抄得快好高分
最重要果樣有冇得用又唔敢講
比完錢以為自己做埋IT Admin 去伺服狗主同自己部電話要去"brose local folder"
平又唔係平過人功能又殘缺過人都仲要做護主犬
技窮到你咁真係可憐
唔通你覺得自己冇point到要執人口水尾回覆係認為自己好高章?
睇黎你唔只智障
直頭可以攞白卡
最真慘乜而家手機台咁多白卡佬
阿三叔狗你仲係"想當年" mode 呀?由自己神智不清咁講2011 年到貼張2012 年iPhone vs 2013 年Galaxy S

所以話你係白痴
成個阿叔咁柒咗唔認數之餘, 對hardware 衹淨係得膚淺既認識
See #186 https://lih.kg/sPRpyfX
阿三叔狗,所以話你好鈍好戇鳩
因為你個個point 都係回力鏢,個個point 都係搬石頭仲輸咗唔認數
都估到你條白卡佬差幾個月都要賴皮啦
比埋s3你
早ip5 4個月出既

咪一9樣
算9數啦你九唔搭八
神智不清白卡三叔狗由2011 年貼到2012 年

阿叔狗,你仲記唔記得自己話咩要"由用家角度出發",家下對hardware 同系統得膚淺咁拎住張陳年data sheet 打飛機

個戰場由你以為自己做緊IT Admin 去"browse local folder" 去widget 俾你拖到"想當年", 結果去到data sheet 打飛機又loop 返去到"由用家角度出發"
阿神智不清叔狗,你講咁多九唔搭八嘢之餘做乜唔試下認真化解你個回力鏢
你list 咗7行嘢see #432,7行都係回力鏢冇一條你化解到
用家角度買電話唔係睇spec睇價錢咁睇咩呀?
唔通睇Steve Jobs八字同自己夾唔夾呀?
你講機能限制麻好多功能唔可以“移植”麻
咪比你睇下點解idog做唔到人地做到囉
呢啲唔係pay more for less係咩呀?
又唔啱你心水呀?
用戶體驗>>>>>>>>>spec
白卡佬 你除咗spin仲識乜嘢呀
答左#427先啦
係咪唔想機能過盛導致機能不足呀
1. 咁唔睇八字都可以睇下召妓入院死咗既三星狗主李健熙遺志俾唔俾你用JVM 既 狗主放棄Samsung Bada 選擇JVM 一定有佢死鬼老人家理由

2. 容許我提多你個老人痴呆多幾廿次喇, 移植講咗好多次係trade-off 問題
例如少咗部份macOS 功能係trade off lag 機, smotthness 同core experience

3. 冇錯,有啲機係pay more for less
例如apk management, 甚至俾少個權限都唔俾你run
例如系統冇per app celluar data toggle
阿神智不清白卡三叔狗
好心你照下鏡睇下你呢句係咪又回力鏢
兩邊都有用,年頭買s21u,俾三星玩咗成個月先攞到佢個buds pro,同埋s21u好撚食電呀,屌你老母三星
咁點解要trade off呀?又唔講埋既
又吹到咩都設計好等所謂移植
咪就係正正貼緊啲垃圾spec比你睇囉
差過人咪差過人囉好難接受咩
樣樣係度故弄玄虛真係idog風格
你咪慢慢睇返前文後理囉
個回力標係你架白卡佬
1. 阿三叔狗我義教咗你好多嘢
呢啲唔爭在教埋英文單詞

trade-off
a situation in which you accept something bad in order to have something good

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/trade-off

2. 以下唔知你個腦理唔理解到
Development , system and even marketing resource are finite.
But wants (functions) are infinite.
所以要trade off

3. 你一味吹噓企用家角度,一味唔消化啲陳年data sheet 對你用家角度影響亂咁貼圖
我真係唔知你做乜7白卡咪濃到
重點又唔回一尾講廢話
用家體驗咪又係你班idog打飛機時間
唔該睇睇market share啦貼左比你架啦
定係market share又反映唔到用家體驗架?
你班idog收得檔啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞