年輕人不愛 Android 手機!研調:9 成都想換 iPhone

485 回覆
167 Like 181 Dislike
岩既 過熱疾下疾下都暗mon d體驗好好多
generation alpha
第二條formula 係:
n-1, where n is current year, 既samsung = iphone smoothness
n = beyond iphone smoothness
手誤比咗負皮 Sor
比部轆畫面都會lag機嘅中價AN搞到㩒L錯制
用部電話都可以講到咁 真係好嘢
事實Google都認為android 係垃圾
Sorry我係你嗰邊嘅,但可唔可以解釋下
點解 in nth year samsung = iPhone smoothness 但又beyond
啱啱調轉
Developer 會用iPhone
而且整app 以iOS 行先
因為iOS 用家願意俾錢
iOS 個api 又夠standard

對於我自己而言
整iOS app 最大好處係唔洗行jvm
隻app 食少啲ram 同電
亦run 得順啲

所以好多細developer 都淨係整iOS only 嘅app
an俠:識用根本唔會lag 裝apps唔好裝多過8成空間;嚴選唔會後台常駐/彈出彈入既apps,開定時強制apps背景運行功能;每星期自動reboot一次;每年洗一次機;咁就可以保持an機順暢
Android都係claim用家問題
價錢都唔同 有咩好比較
iPhone $8k - 10k
Android 2-10k都有
祝你仆街冚家剷
s21 點睇?
APP哩樣野
睇過段新聞講FACEBOOK APP
FB APP以前ANDROID 版廢到喊
之後朱西發現成班寫ANDROID APP 既人本身都唔用開ANDORID
強制佢地「EAT YOUR DOG FOOD」要佢地轉用ANDROID機用番自己寫既APP

現在個APP都重係食電元兇,唔係好好多
你認真?
iphonedog果然係白痴仔 IT白痴果隻
你知唔知咩browse file
話明當電腦用你睇唔到local file有乜用呀?
開個icloud當係
乜你個icloud係裝你部機啲file架?
衝出嚟柒
多謝你熱情演出一個IT白痴既行為
唔爭在放埋onedrive dropbox 當係啦
唔關事就唔講得?
得你可以對人指指點點
人地話你就撩鳩你
唔check下堆apps有冇拎過多權限拖慢部機,仲唔係用家問題?不過有樣好,如果裝錯支那apps,個apps會喺後台彈出彈入,提醒用家裝咗支那監控apps。iphone真係會唔記得裝過支那app,無提示
iPhone SE 3399
6.2

不過我都覺得android細機選擇太少
好似得pixel有
你贏 我錯
2010年Samsung 同2010 iPhone 一樣smooth; 2011年既Samsung 順過2011 年iPhone
2020年Samsung 同2020 iPhone 一樣smooth; 2021年既Samsung 順過2021 年iPhone, etc

btw 呢啲歪理唔駛認真既
除非你話我數學notation 寫錯
師奶阿叔都有用iphone,不過極少囉
講真6.2吋好好用WO
再細部我真係唔知點用
6.2係唔錯
但總有人想再細啲
你試下調研香港幾時年輕人用牛牛。起碼80%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞