stocker討論區(6)- 公測時期即將終結

1001 回覆
145 Like 14 Dislike
可唔可以support 埋啲冷門altcoin
同埋俾返啲細字體我,update 完之後好大隻好樣衰
利申課金用家
而家應該美股有?港嗰啲真係搵唔到
我覺得可以研究吓直接攞,但係要諗吓點樣加密先,唔係比人hack就gg
冷門coin搞緊,但係要轉database要啲時間籌備

細字體呢可唔可以講吓你用緊咩機,因為我自己用iphone11冇分別但係都聽到好多人話啲字太樣衰咗
話說聽得太多意見有時候唔記得左,而家爬文想記翻底,暫時搵得返咁多,有有巴打講過咩功能唔係個list度
會唔會有網頁版
iPhone 12 Pro
系統default 字體set 到最細
電話到轆唔同組合好煩 又無表列咁一眼睇哂啲組合
同埋有個bug…點解平均成本價可以落到負數
想問下條數計極都唔啱
average cost 應該係$138.94 而唔係133.84?
buy
$150x50
$134.97x20
$120x25

sell
147.56x30

sell 左應該係唔計落average cost?
但點計都唔係133.84
Web版啱啱開始籌劃緊,一眼睇曬組合下星期就出final test緊
Ok !
Ok 遲啲攞simulator 試試佢
唔係bug
你如果買$100 2股 賣$400 1股 咁淨翻嗰股就要負$200先會蝕錢,所以平均成本係-200
你應該係設定度係用FIFO ?

$150x50
$134.97x20
$120x25

sell
147.56x30

你依30股係賣左你一開始買嗰50股
所以

(150*20 +134.97x20+
120x25)/65 =133.84
我知 但望落有啲怪
另外如果玩短炒,個stocker 嘅總資產同已實現個amount會bump 到好大,收益個% 會變到好細

oh 原來係咁
想問下因為cost 平左,所以每日升會賺多左,跌會豬少左
但最後只要平哂倉,個數會一樣?
姐係一平倉個moment , P/L 會突然少左(變正常)?
望落怪但係其實咁先係啱,平均成本係想比user知你隻股票跌幾多你會蝕錢呢

依個問題入cash就可以解決,會改用cash計而唔係會一直變大既累積成本
無錯,但係其實唔洗平倉都係啱

因為你賣股你唔會揀賣頭一百股定尾一百股,我地假設你會賣最先買嗰啲啫,如果你先買嗰啲平,咁個平均成本平,所以你賺多左,但係之後升你就賺少啲反之亦然

其實條數係一樣,我地有provide2種計法比大家選擇,
都可以選擇唔用fifo用average 去計,但係用average就個純粹你感覺上啱啲only
感謝
唔洗,有咩再問
點解VIP唔見tsm入左股息
有冇去設定度開自動股息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞