stocker討論區(6)- 公測時期即將終結

1001 回覆
145 Like 14 Dislike
出面click都睇到
等我拋磚引玉如果做crypto可以點寫:
1. 多啲唔同coins
2. 可選by total price / by individual price (其實股票都啱用,姐係一次交易總共幾多錢/每股幾多錢,可以preference入面較)
3. fee可以by fiat value/by ether amount/by con amount
4. exchange唔使一賣一買,交易唔應該計入已實現收益,而持倉收益應該不變(因為有delta所以唔可以直接賣=買,姐係一個tx要分開入buying price, buying amount, selling price, selling account)
5. 可以唔同組合之間射嚟射去,唔使一賣一買,同上面一樣
重要性嚟講:
1>4>5>2>3
1仲搞緊,試緊轉幣安/其他api
3.幾好,mark低先
5.已經整左,你click入去支筆有得射走

2,4唔係太明
2係講緊依家要入每股交易價同埋幾多股,但建議可以俾人簡總共交易額同幾多股

例如股價30蚊買咗100股,有啲時候間券商只會同你講總共30000蚊買咗100股,咁有呢個option就方便啲,特別係crypto好多時會買整數銀碼而唔係整數coin(100蚊買咗47395.29個coins咁,交易價要計同入有啲麻煩),咁就有啲用,只係quality of life update,唔急嘅

4係一般exchange/swap嘅功能,例如直接由1個ETH換100個DOGE咁,依家要先賣咗ETH,再買返DOGE,咁個已實現收益就會無端端多咗呢筆數。

咁但係因為券商要賺,佢一定唔會出市價而係少啲,如果你用1個ETH只可以換到95個DOGE,所以就要人手入曬ETH嘅數量,ETH嘅價錢,DOGE嘅數量,DOGE嘅價錢,中間嘅差價就自動計算變成fee
Upload上嚟睇吓先
試緊可唔可以轉用幣安個api
如果係咁既話其實成個crypto係要分開做,唔可以當佢股票咁,但係其實都正路,最近我都玩緊crypto去理解下個運作,再睇睇點改
有舊野參考差好遠唔該曬巴打
上次睇完仲有啲位改緊,我覺得參考下大家意見先出都好?
期待
點解eth價會錯
show 緊38xx
明明只係 35xx
我睇冇錯既?你係show咩價
佢係間歇性
會show下 38xx
熄app再開又會show返35xx
熄app再開又show返 38xx
似data provider壞左,見上面巴打話其他都出事(遲下轉新data provider應該會穩定啲)
多謝巴打
即刻更新完,發現個問題有啲未平倉既 option 被編咗入已平倉。
有可能我係幾條option 正正負負但唔同行使價個system唔識計,一加一減當平咗倉。
其他單頭一條正數or 負數既option 就正常無「被平倉」
Sorry巴打,想問下option負股票係咩意思,short隻option?
係呀~
我估你用咗option 成個category 去做加減而無理到行使洗價同到期日。
應該好似之前咁個別一條條option 咁計數,而後大分類(XXXXX option )做總合計算。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞