各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
吹到咁大
算啦, 一間又叫你無圖無真相貼證明
上面話咩做HA/公營機構移唔到民
根本無事實根據
It中年唔比人炒已經要還神
私人工Finance行業比盡咪玩到40歲
比人炒換2個fg是常識吧
做政府玩到你60做埋高層 一個月10皮up無難度
點都係政府穩定

MBB就話姐
點排都未排到Accenture
好過中年比人炒
中年it狗二轉知唔知係咩
係保安ar
40歲俾人炒左咪去政府lo
其實你識唔識行情
大把accenture嘅人on site去HA做
一次過滿足你兩個願望
想問下ching tech consulting係咪會請啲完全唔識對code 0 concept既bba人
個重點其實都唔係做唔做野
暫時覺得都係最緊要係你語文能力
跟住whiteboard test 就唔sure 我in 果份係無
最緊要係你個skillset match 到佢地同有番幾年經驗

好多人有個錯既concept 就係覺得周圍都好缺IT 人特別programmer
其實係缺有local experience 既programmer ( 澳洲)
你咁講法香港it狗無隻過40歲啦
好住好著點會諗跳返出來?
不如諗下30歲未逗到3皮or up/上到中層點算好過
信就信嫁啦上連登
要證據咪搵移民agent
為左sell 你實會有successful case 比你睇
入政府senior位多數請返
有政府project 經
連tcon都多數内定 或者比自己人
如果公務員 最低Ap做起 再排隊上去架喎
40歲入去難d喎
睇你入到A記做咩project同咁啱跟邊位PM
好睇運
唔好只追求consulting.

There are other possibilities.

Consulting 既問題係無機會思考一個program 一個服既長遠發展,眼光其實變窄。
依家CSA 幾錢人工?
CAP 46K?
真 外國都係咁
不嬲金字塔式 越senior越少位置

http://netaq.ae/blog/do_programmers_die_at_the_age_of_40/
我諗HA係全港唯一無WIFI比員工用IT公司,仲講到自己咁威
通常agent抽完水咪60k
為移民係咪點都搵份外資落cv好?
一直都唔明,想學真tech做咩入consulting , cu cs grad大把選擇
又無咁慘
呢行好多40,50歲呀叔
都袋緊2,3皮揼緊曲
大把inhouse需要執餸頭餸尾既人
因為呢行太多上面班人
下下話要做新野寫新tech,寫app
唔肯做舊野, main舊系統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞