各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
未經歷過08-09年之後苦況嘅fg係唔會明
HR 就個撚個都係咁開價
嗌唔嗌到價就靠自己了

前排接到一個offer 唔係咩hit topic
開頭都係開+20% 之後傾到+50%

好簡單者,
移民就Accenture

唔移民就ha

d錢大部分擺consulting之後再判出去俾人做
醫管局Programmer ( perm) 啦
輕輕鬆鬆跟程序去工作 相對上又比較穩定
都有chur位既..
見識一定係Accenture
學程序,職場一定係後者啦
但IT行業學野重要過人工
識得愈多愈值錢
IT界竟然會有人諗住第一份工做一世
講真一畢業出黎無burn過到做多幾年(唔係指同一份工做幾年,而係工作幾年)就更加唔會肯burn
唔係話你要折磨到自己無正常生活,但就真係唔建議一畢業就直接入HA步向衰老,同埋HA個structure真係好難學到全面d嘅sdlc (唔係講某一part某一個component ,以係full design picture)同埋learn to be result oriented,你問佢哋d人呢樣野點解要咁做有咩benefit 個個都整係識得話因為以前做落係咁做囉多謝哂喎 ,甚至一d基本嘅good practice有d team真係可以不理不顧。
你問下自己第一個offer如果個目標係挨一年你有無信心去試,IT嘅話grad job有一年exp轉工基本上就夠吹。唔係就再搵啦
既然你要好嘅付出回報比率,咁fresh grad 一定係揀Accenture, 操練完一排隨時入得返HA. 再者,喺Accenture學到嘅嘢一定會多過HA, 遲D 仲有轉工都大把選擇
第1份有咩所謂
好做咪HEA返1,2年
覺得悶咪跳出去
佢FG 22k跳返出去+20%都26k/up
返工緊係為糧啦...
2份都唔會揀
一定揀一份就Accenture除非諗住一畢業就退休
差得2k緊係accenture
Accenture for sure, 個名已經贏咗
你遲啲再去搵HA 工,做過Accenture 都有勝算
但你做HA 做到悶,過左fresh grad graduate trainee time period, 未必再搵到同類offer/ 入Accenture

簡單啲講
你諗下一般僱主會請一個HA IT 定Accenture consultant
醫管局Programmer ( perm)..
返左一年連direct同perm都唔識分

老細呢隨時走/轉
遲d一句移民就byebye啦。

覺得自已咁有料就梗係入HA再做freelance啦。
Accenture needless to say
其實睇你想點,你想移民定穩定?不過比我揀我會揀1,因為我唔信一份工可以做一世

下一份工衡量你識幾多野 就係靠你上一份人工
呢個真. 你識幾多野好
HR只會望你上一份人工同expect salary
比offer果個係HR,唔係IT Manager
你睇佢分析pros cons都feel佢accept ha嘅話係諗住長做。

後生個時一般都prefer未知多過已知,頭幾年就係不斷exploring同learning。
一定係accenture
我都做過accenture
首先bonus你預佢出1個月左右
果d咩野retention bonus垃圾黎,閪到仆街

人工唔升職一年加10-8%,depend on咩project
Accenture個名出去好使好用
但我想講
最緊要係識人好過識字
你係入面做,你跟既老闆,係好大機會幾年後變做大公司既管理層
Accenture啦 去到邊都有人認可 做一兩年走去邊度得啦
講得好

唔單止cms. 成個ha it system都勁費
勁廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞