各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
私人市場大把m位都有60k以上
你ibank/ fund/大tech公司俾到你呢個價一樣都係chur或者好多責任要孭
講真除左政府,有幾多it工係4,50k人工 unun腳仲要唔怕俾人炒
呢個真係屌左出聲,年年global 賺到笑
移民去非洲呱
FG 多都唔等於佢地全部會對IT有Passion, 會去學同用新野; 真正的對手只係當地一小部分有心有力去玩新野的人

樓主2nd up, 能力應該唔太差,點解唔比個機會自己
Accenture
後生仔一出嚟搏下捱下學下嘢好過
入大公司學下人地大公司d文化、管理

如果第時要移民accenture個朵夠照好多
起碼去到見工嗰刻人地問你多d嘢講
有料入m/b果啲仲會上連登問咩
上面有個75k
嘩30未到75k
真it才俊
A記玩一年好走 chur撚到On9
Big4都仲叫有non peak
上面有個75k 6年經
做it真係可以搵咁多,無質疑過
ha條路唯一好處都係unun腳等退休
Big 4 都有做it consultant ,可以12個月都peak season
其實睇pj,好彩咪輕鬆,唔好彩去左做機場d pj 就仆街了
比人一賣左去閪proj一年就GG
正苦 t con點都多過出面大部分
Csa都係得6皮
T con Csa都係得60k咋喎 師兄
可能我唔熟finance行業
所以樓豬做一年Accenture 就過加拿大
香港做IT已經慘
做SI vendor 呢啲就最撚柒慘
我不嬲都講緊做出面可以搵多過ha做tcon csa
講人工ha唔一定贏硬
你係咪get錯左啲咩
咁你又無錯 HA啲system大部份都係90-00年寫落
認同, 不過連登仔最鍾意睇偏頗一面
樓上果個6年經75k, 有幾多個做到
我都知Facebook fg 50k
幾多個做倒
咁睇黎公務員真係underpaid
屌你收返個offer先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞