各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
true
識果班都就退休,斷晒層
做呢啲唔做啲可以學新嘢嘅公司,要有心理準備40歲左右失業
如果HA係垃圾,Accenture都係廢物
諗唔明
真係學新野 自然有個心去學
洗乜係返工果陣學
application dev analyst都係22k,樓豬擺明未攞到offer
IT唔同,你學完要用出嚟先得
正如你學英文你冇得成日同人傾計你oral都唔會好得去邊
如果係programmer 既話其實好少會係得一個人in
如果真係無local in
都會有印度人 中國人或者其他國家既人in
搵工黎講有個work permit 可以提高你有interview 既機會9成
work permit 呢樣野你做ha 同acn 都唔會話邊一間特別大幫助
同埋得一個黎in 唔代表一定要 唔岩既人要黎都無用
最尾都係睇skillset match 唔match 到
Accenture路過
我諗你應該係application developer個role,如果未知道自己將來想專邊瓣,哩個role係會令你接觸到好多唔同既嘢,exposure都高啲。但係要注意嘅如果你定咗想向咩方向發展,accenture未必會照顧到你request既工種(web/app/cloud果d好多,其他好似比較少)。有時要預咗你multi talented到去做唔同位,小弟做de嘅呢家要做da+ba嘢(好厭惡因為毫無technical skill developed),當冇prj係你想做果瓣反映完都冇用嘅話就要頂硬上佢叫你做既果啲嘢。但acn個名刷cv真係唔錯嘅👍
醒啦 apply過internal去uk 至少都要三年經先會睇你profile 同埋真係難 你係香港做完全識係另外國家做緊嘅人 network都少啲
diu真 賣你過去然後完全唔洗理你 成個孤兒仔咁
一定accenture唔洗諗 個名夠大 你之後想轉都易啲啦
同過acn人交手好明白佢地點run
借post一問,普通香港大學social science無特別電腦底,想入行做IT, 有無話讀咩野好?
自己做下research睇下咩係『IT』先
早排炒咗好多人啦

你條撚樣見錢開眼!
HA la,其實就算你喺出面做過幾間top agency, 30歲左右就開始怕畀人炒,都係想搵返間穩定嘅。完果一開波喺HA做,都跳咗好幾個point啦。同你依家唔take HA offer, 將來同其他人爭未必入得返去。
回頭是岸
Accenture員工係行業最尖端?
講價錢一定唔係
貴過accenture 都有幾間
例如Industrie&Co
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞