各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
accenture做三年之後走
不過預左做到仆街
識人做
8點收工俾人問做乜咁早走
CLS
真心癲
0%根本就趕人走
以為個市淡到搵唔到人咁
cls accenture 出名賣人頭,做唔掂就換pm換豬仔死拖,點解會有人想入去做,仲要有開工冇收工比人賣去客office得閒就比客的入房360度環屌

HA 冇perm d野出返黎又冇大firm受,對住班公務員BU日撚日開會多過做實事,然後開會開到唔夠時間做又比BU屌你做得慢,最on9一星期要demo一次progress 比班醫生BU,DLLM個fubction 係upload PDF,兩個月都要度點花式upload PDF然後等佢地各個垃圾CRM可以開出黎睇

FG就不如去start up刷下CV,lalamove,lululemon,各款chatbot/crypto/網店果d是但碌兩年就可以叫自己SA,你夠膽死仲可以叫自己TPM ,考個垃圾SCUM master撈過界

有經驗既應該唔會上黎問做艇定做T-CON
Consultant 係咁
之前做Pactera 都係0%
之後咪開多啲focus group留人囉
一星期bonus拎去餵狗
BTW HA 條AI TEAM 好似好勁咁
請左鬼佬入來lead
lalamove, lululemon呢D都唔易入bo
有咩AI project做先
CLS ching連Accenture係咩公司都未知,大艇你想internal transfer,你唔到regional director都唔使諗

簡單D ,cherrypicks 同shopline你搏下可能可以internal transfer 去台灣仲大機會過Accenture會送你去移民
落手揼石仔都係0%
果斷辭職
一定係Accenture,比起HA,
你喺Accenture 學到嘅tech 一定多出路過喺HA做
agree錢又少過人 工時又長過人,講真忙成咁真係有時間進修咩?IT依行唔係睇經驗既,邊個有料就有好路數。你做HA keep up到skill 自然都跳到好工
ACN

不過佢哋做啲嘢麻麻 幾爛

(Ex-big4)
私人邊有機會
食政府水就大條道理
人版
task上同個tech lead交流無乜問題
但同其他同事leisure talk 9成時間都插入唔到
同埋聽太長時間英文個人會游左去第度

結論 移民既話學好英文好過你學好react 果d
0% salary increment
出得起錢?
點解政府唔炒人又高人工
私人工做到唔炒人就得
有幾唔易入,developer role你要曉飛?AWS solutions architect professional cert.? 最簡單是但開個github,fork下d無聊野再比下PR,見工將你個github link擺埋落去,呢兩間一定會濕住請你做p仔

利申見工比佢哋問過做左咁多年典解個github乜都冇
fg 3年話你聽 fresh grad 人工決定你之後既錢途 利申:無升過職,公司原地加2%,加人工全靠跳槽
Not difficult if you have right skills. 呢類startup 都有相近既技術套路。接觸得多open source,agile 技術會有優勢
你邊間大枝野公司做過
只限於你見工果15分鐘用
你入到D R腳指公司
屌咁撚鍾意學新野,你食晏學又得
放工學又得星期六日學又得
唔明點解D人咁鍾意返工當學野
邊個問啲咁嘅垃圾問題
之前見工有擺埋上cv係得一間公司話有睇個github
自問都叫有d野睇 雖然都唔係d咩野

不過我覺得folk下野呢d扮有野得閒做下都無壞
反正開工成日都係掂到
下面果兩間都未必做到
兩間香港team都係cost嚟
d team搬走哂去支那/台灣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞