各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
小弟借朋友acct 開post。是咁的小弟今年畢業,面臨人生其中一個最重要的抉擇,就係搵Grad Job。咁小弟好好彩咁有2個Offers,唔知揀邊個好,求各CHING指點迷津。

1. Accenture Application Development Analyst,月薪~20k,Bonus每年佔年薪0-24%不等,做既係digital transformation 多,會學new tech, Devops tools。

Pros:
-Exposure 大同埋學到好多野(要keep到班員工係行業最尖端)會有好多training,而且client主要係知名企業大公司, 做嘅project 亦都好complicated 又challenging,日後exit opportunity會好d

-幾年後有機會可能會去外國讀個master,之後移民, Accenture 公司個名幾大,有助日後移民搵IT工

Cons:
-見網上話Accenture班人日日都要捱到好夜(捱到好夜指嘅係big 4 peak season 個種程度)
-內部升職同加人工好慢 跟唔上出邊, 逼住人學滿師就跳槽

2. 醫管局Programmer ( perm) ,月薪~22k,因為以前做過醫管局(下稱HA) 1 年intern,佢地最後有俾派return offer 加未grad前part time offer 比我, 所以依家都仲返緊HA

Pros:
1. 工作穩定,唔會俾人炒(做依行最驚都係中年失業姐)+ 年年跟政府工一樣跳point(point scale 同政府差唔多, but not 政府工)亦會有跟通脹加薪
2. 工作壓力不大,只要準時返工同埋完成到手上嘅task,老世(最少我老世係)唔會介意你工作時休息下,同準時放工
3. 同老世,seniors 好夾嘴型,office 入邊同事都冇咩conflict of interest, 冇咩政治 大家都好easy going

Cons:
1. 人工升幅短期跑輸大市,出面可以轉一轉30%,但HA 跟年資跳,一視同仁,長期升到7-8萬之後,外面個市場基本上有依個價嘅機會唔多
2. 入左HA, 好難移到民或者跳出去其他公司

容讓小弟補充下個人背景先,小弟今年CU CS second up grad, 大學期間份做過幾份大機構,公司intern, 加exchange

而我個人既Preference係
好嘅付出回報比率>>>Work-Life balance>>>未來錢途 / 升職/ Exposure >>> Fresh Grad人工 / 個人興趣。希望各位CHING可以俾多D行業意見我,感謝各位!!!!

Ps: 歡迎各位分享,更正或補充
你嘅advice 可以幫到日後嘅香港下一代行少好多冤枉路 共勉之
返工為人工 唔係為學野
長遠人工增幅唔太重要 因為你份工唔係一世
你既preference係性價比同WLB 就梗係HA留一世. 有野心既咪Accenture之後再轉工
你地寫到個cms 成pat 屎咁仲敢話自己係才俊
其實你自己都有答案
ha邊有perm
大家又會點選擇
不如
擇Accenture 俾個 正評
擇Hospital Authority 俾個 負評
HA要宣誓?
HA得22K?
Accenture真係好CHUR 日日OT
識2個FD諗住做夠1年即走
Accenture 識幾個都係睇下接到邊間好公司嘅project
做爛咗個project 之後跳槽過去執手尾
想過人世咪 ha
想刷 cv 咪 Accenture
如果打算一世好stable就 ha 把啦,long term黎講又舒服又輕鬆人工又高。
短期私企係升得快,但到後期除非你做銀行或者公司高層果堆,否則好難追上政府/半政府部門人工
Accenture出得起錢
佢地都係睇你依家人工幾多+10% ~ 15%
我就2升唔上去就知味道
真。果陣又話冇budget又剩咁壓價
一定Accenture 啦 岩岩出黎做野既話 挨幾年先
Accenture其實同secondment無咩分別
用”perm”黎包裝吓咁
緊係1啦屌 攞個靚名跳出去都抵啦
人工升幅短期跑輸大市, 笑左
你唔係fintech/ibank果類
基本上下一份,HR都係按10-20%加比你
唔好講到不停轉工就好事
planToEmigrate ? 1 : 2
係accenture學到野 真係好好笑...
你會學到大公司點樣用幾千蚊一日manday請班吹水佬 做一件爛貨出黎
為左托高個價 當然devops ai/ml big data, 呢啲 buzz words一定唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞