各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
仲有ibm/ accteure/big4係香港it係人都知咩料。唔明個offer有咩咁好,錢又唔係多
一個靚仔github account 抵得上一個master, 以搵工黎講。
如果間公司緊張你既學歴多過你既repos, 都常都唔好做。
你見過果兩間未先
以或然撚黎講點都好過Accenture既
accent chur都考慮,ching m底?
我公司都有大半支那it9
grad job個老細好鐘意講自己公司大把野學
如果唔諗移民 acn好過另外果兩間既
幾年前見過,可能而家唔係咁,不過樓主覺得做過Accenture或者HA對你既career path有幫助既,咪去做囉,我覺得經歷下都好,反正個個人都覺得it9好易做

托賴我揸住張high - dip做到今時今日都可以過下cv請下人,當初都係由艇開始既
幾年前佢地仲細要求唔高
宜家佢地大哂要求高好多
Accenture狗也不屌啦,日日OT,而且D老細又仆街。

你如果入到去,捱唔到,做幾個月就走,到時你就畫花你自己份cv啦。
我兩間都做過,可以比少少意見你

A字頭係多啲野學,都會幫到你移民,好多同事之後去加拿大英國都因為呢個background 幫咗佢哋好多,但人工長期係會跑輸H字頭,chur唔chur就睇你做咩pj,有好做嘅有唔好做嘅

H字頭長遠人工係會跑贏出面好多,亦都好穩定嘅,但用嘅野會落後啲,想求穩定嘅係好選擇

講真,你fg位兩個offer人工唔會差得多,最好嘅決定係先入A字頭學野拎cv,做夠三年再拎埋你一年intern total 四年返去H字頭,人工會係等於你A字頭升三四個位
香港大部份公司都唔睇github
fg果時都會覺得個role有野學幾緊要
做左幾年就覺得咪撚再搞d新野比我玩
強烈建議睇返#70既留言真係好精準
一定係同事寫既希望係係OIE相認下
ACN最叻水鳩啲FG寶寶去做啲濕鳩proj
一但中左黃竹坑個閪proj同Cyberport proj,你含撚都冇味
有大公司project experience?佢地依家得返魚翅,1299同埋堆濕鳩保險客間間啲tech stack舊到仆街,因為你俾人賣左過去,焗住學埋啲舊野
係就係有新野學,不過唔係你想學既野囉。都係睇返佢地BD想要乜(aka 呀Sir想聽乜)
學完堆新skill又冇proj俾你實戰,
咁學埋堆唔撚等洗既software,出去有咩用?

仲有我想講呢間野啲管理層真係信用破產
成日tum住你做住先,之後會幫你轉個啱你發展既proj
全部都搵老襯架DKLM
仲有萬一你好似班Management Consulting 既人入咗啲閪 Project 真係會泥足深陷
諗清楚啦,襯有時間搵過份啦祝福你
ibm咩料?
利申 唔識
係。遇到唔好錯過。
請fg其實都係同抽獎差唔多
有時抽到好野就一個人塞幾個project佢做
抽到伏野咪比佢坐main 收下call
你自己都想要work life balance , 2 for sure
公墓員係皇道,work life balance
大把人寫新野寫到屎咁, D野又重用唔到
加減新野要執到七彩
求其google完貼落去行到work就得
根本同用舊tech無分別
然後出去同人講/上連燈講我用緊新野打哂J咁
事實分分鐘做COBOL,AS400仲好過做咩react, python
我講事實, 各位隨便負皮
accenture 學哂基本野走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞