各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
Accenture

你唔係諗住係香港過世嗎?
想移民就唔好揀HA
再搵
聽講今年賺到笑都凍薪 d人當然走啦
兩份都唔好
HA d skill set 咁out ,去外國好難揾食
反而Accenture 多機會掂新野同接觸唔同誇國公司, 本身又係mnc, 分分鐘可以internal transfer
間間差唔多其實
Accenture from my point of view
想學tech 入勁startup會好啲, eg goodnotes 個類, 趕頭趕命你唔會有時間諗code quality
同醫管局比就當然accenture 啦
如果係outdated 的tech 當地都大把local人識la, 點解要請你?
反而新野local唔識你識就請你

而且HA果種係舊得黎出面無咩人用果種
eg Java 1.4
你話係寫cobol呢d就話者
做完HA 考AP2

一級系統分析/程序編製主任 (Analyst/Programmer I) (AP I)
總薪級表 第28至33點 (跳薪點: 第30點)
($58,635 - $73,775)

二級系統分析/程序編製主任 (Analyst/Programmer II) (AP II)
總薪級表 第16至27點 (跳薪點: 第20,24點)
($33,350 - $55,995)
TLDR: 兩份都唔好
Accenture 就睇你做咩project啦,但多數都伏
醫管局 就入咗唔好諗住出翻嚟啦
揀 1 啦

返HA養老咩,除非你對IT一啲熱誠都無,只係想一世有糧出可以結婚生仔,咁咪去

私人企業一定辛苦
講升職path? 一份工你做多過兩年先算啦,多數人都想跳下啦,尤其係freshmen
但係Accenture好唔好,我就唔識講,聽返來唔好多過好

你可以in多份私人企業
cobol 真係工搵你,實有人請
有啲你唔識佢都話請 話入到去再學
有大志a無大志ha
香港IT無career path的話,好大機會你打十年工可能都係得三、四萬。HA perm位有career path,等到升職就開始收成了,但咁就一世。

利申: 同你的bg一模一樣,打左十年工。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞