各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
你講個兩個pj我都做過我覺得cyberport ok喎,我6點就收工
Accenture 啦 又入ha
識個前ACN既以前係魚翅好早走然後有啲人會話佢點解咁早走
呢個年頭仲做醫管局?
對唔撚對得住坐緊嘅手足?
對唔撚對得住就執嘅黃店?
對唔撚對得住連登手足?
過主啦
首先個觀念有問題
人地叫準時走唔係叫早走

不過都係覺得如果你做一間公司長期都要ot
一係自己能力有問題
一係管理方面有問題
不同的文明在死亡時刻有相同的麵目:日益龐大的軍政機構、日益增長的稅收、日益被動的居民,民德喪失導致公共事務廢弛,於是擴大官僚機構成為必須,加稅即成必然,加強馴化順民使之成為不問是非的國庫客體,勢必使其進一步喪失公益興趣,於是行政當局不得不承擔更多事務,機構將再度擴張。局部的合理化與全局的惡性循環緊密咬合,將古典埃及以來一切晚期文明引向同一結局——精英失去創造力,民眾失去生活的欲望,同時將無血氣無個性的官僚組織視為最後依靠,等待最後的衰竭。

think think hong kong?
做夠3年先可以轉perm 前提係你sdr唔可以花
但consulting exit path多好多?同埋又可以上partner百萬年薪
係嫁
仲會搞到隔離d fg不滿
收你十幾廿k做既野仲多過一個ap/sap
我無叫你唔好去consulting, 不過都有其他路,一切都有trade off.
百萬年薪不完全脫離技術工作都可以達到。
fg好多都好勤力咁做架
acn 叫行業尖端? 醒下啦
不過咁,同另一個offer HA 拍埋, 只係屎味既咖哩同咖哩味既屎既分別

#70果位清就心水清啦

利申兩間都冇做過,但交手無數次,特別係ACN
咁咪好
我果時隔離有個0 output 既ap
嬲撚左
好多ap都呃飯食架啦
咪係ACN
咩加通漲呀?係0%呀DKLM
我都係
日日寫兩三個鐘crud
之後剩係既時間都係上下網
有心情就搞下github整d 小plugin
兩間都唔掂

Accenture十年前就好,而家當Secondment就差唔多
HA個CMS。。。
未做過呢間野
但好似係有send過cv出去無回音(同另一間著名公司綠蕃茄一樣)
好彩無回音
你呢個comment最公道
可以冇handson 但係唔可以唔識tech
at least 你要吹到同埋識fit番d tech去d case到
不過你預左比做個班屌到你飛起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞