各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
兩邊都唔好 搵過第份 Accenture 個名臭哂嫁啦 點解仲會有人想入去做 有幾個前同事做過都一律話無咩野都唔好入去做

想學野就搵返in-house 既start up
同埋你預左半年至一年跳一次 睇你吹水能力高唔高
Accenture,講完
香港唔需要精英programmer
唔單HA
成個香港政府都落後於時代
咁如果有兩個空缺
得一個non local experience 既人黎in
咁你要唔要
做咗十年IT, 做過 consulting 同 銀行
如果你肯努力,銀行/金融業IT 可以比到年薪過百萬,但係chur到好爆同厭力大咯。

除非你好好學或者係工作狂,否則當你人生去到30幾歲時,有老婆仔女時就會想要多啲work life balance 之餘人工有保障。政府工同HA 可以比到你。

同埋如果你去咗私人公司做咗幾年嘢,人工去到4x k 時,想入番政府/HA hea 就要從新由2萬幾蚊起跳計。

btw, 自己諗想要啲咩
Application development唔係consulting嘅department啦
真心高人工for fg , 私人咁高人工預俾人炒
Accenture嘅consultant就係
唔答,廢事自爆
壓力大就一定啦
唔信我唔會逼你信
但當如果你既linkedin page因為cert,而長到一般人都冇心機拉到底既時候,就唔係冇可能
你有冇野心?
冇就揀HA直接退休 永遠留香港 依一世就係咁先 唔係話啲tech新舊與否 定係對移民有冇幫助 喺心態上一但做慣就好難出返黎 就算你想跳返出黎做返私人 你肯唔肯人工冇3份1?

如果有野心 一係就入A記做1年走
但俾著我 我會照入HA 返工就hea 9佢一年 平時就操leetcode 整靚個github 練好英文 練好interview 一年之後直接in FAANG 但前提你要有意志力堅持到先得 如果唔係直接變成上面退休嘅情況
我掂過一個project仲老過我
其實你sell唔到管理層更新個System,點解你會覺得個原因係因為管理層冇讀過IT,而唔係你自己sell得差?

攞HA管理層來講,一間醫院除咗IT,有醫生、護士、Allied health、物業管理等等,如果要讀過晒所有科先適合做管理層,你覺唔覺得好唔make sense呢?

就正因為管理層唔係識晒所有嘢,先會有各個部門主管幫手睇住各範疇嘅嘢。差嘅主管咪淨係識得將問題report上去,好嘅主管咪識得將問題重新包裝,成為一個valued-added product/service sell比管理層,而且係要對於管理層來講嘅valued-added。
有咩fintech公司喺香港?
我做緊finance 公司
都有咁上下base salary
老實答你真係好少OT 除非deadline差太遠

大把同事都結晒婚生埋仔
好難同你OT 博命chur
office hour 忙就無所謂啦
devops / devsecops?
通常長=垃圾
好少真係expert on 咁多樣
除非真係超人or 同一樣野不過唔同version
見到長得太離普就知纯粹bid project 頂cert 用

So far見過一兩個係又長又勁
Web Application做 UAT 用自己數據咁on9.......
做過accenture
入去加3成,做未夠一年走人又加2成

我自己覺得入面ok,明買明賣各取所需,你唔預長做佢唔預你長留。佢當你condom事實上你都當佢係condom

我嗰陣係唔使OT咁滯(9仔 BA Lead),其他人的確O到仆街(特別做design同deck嘅人),可能我好彩

你話入面做嘢西,你就係要學下點樣西埋一份,點玩政治,點水client,下份工做in house你咪可以話識得點做vendor management因為你係入面做過知哂啲process

至於移民,internal transfer無架啦
你入去佢個career睇,香港差唔多就係請得最多人嗰個

名響多人識就真嘅,外國搵工遇到夠國際視野嘅未來腦細會有著數

HA唔清楚不過Tcon好耐以前做過,垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞