各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
收到Ching 入到去仲有冇d 位要注意 或者大部份人之後條路會點走
彈alert嘅style就當係提人重要嘅野
作為一個工作差唔多十年嘅人
我只可以講, 如果你對自己有d 信心,
一定去私人公司, 不過做事手法,態度,學野都好d.. 之後, 你去邊到做管理層, 態度都好好多

如果一畢業就入政府, 你只會開工, 諗點請假。。 成世人無目標
好似養豬

見多d 學多d ,吹都吹得大d
不過,如果你知自己係廢柴, 入政府啦 反正都返工為生活
出去碌返四年再入HA做好過

一開始係HA做你會比d所謂policy玩到唔想撈it
同埋HA P位人工一般 唔抵做
AP/CAP抵好多
冇可能唔食HA
仲有入面係唔會有咩training架,唔好諗太多
做既野睇project, 有d學到好多野,有d真係幾廢

要注意既係要夠chur,俾上司一個好印象,做一排轉返in house果下已經可以加30-40%,再做多排你既前老闆/同事應該差唔多轉工,咪睇下佢有冇好介紹

我就依家6年經驗,人工75k
2 個offer 都係on 9
利申 a 記對口,a 記請極都請唔到人
Listen to your heart
我自己就興趣行先,好任性
成世人流流長,返工時間佔左人生咁大部分
一定要做d 鍾意做既野

我覺得,將自己興趣推到極致,變成專業
錢會自然賺到
咩role可以有75k
btw 我做過ha
如果你唔打算移民
想heahea地work life balance
就去ha 比啲心機30頭升做csa
就有6xk月薪
私人市場除左ibank/fund/大tech公司
邊間出到呢個價?有既 chur死囉
屌係
你提醒左我
Accenture依家好多人走晒
入面on99咁
唔好揀Accenture
真心
除非你想要大brand洗CV 如果唔係係冇嘢學 班高層on99
好辛苦先走到 希望其他人唔好中伏
都係一般tech role
Big4正常少少
finance 公司? consultant定sale?
好少聽咁後生做development 可以去到75k
Financial industry
非sales, 75k係底薪
好少炒人。
同大學學位必上七皮
岀面有邊份工寫明會上七皮,Accenture 做到M 爆肝先會有
到時有錢移民好易
建議搵第3個offer 基本上a仔大客得番國泰 機場
今年應該都係食屎多 班老細又離地到痴線 同d developer講if you only can work on code delivery , it's not a big value to accenture
搵番fintech 既人工高 又學到野 chur就chur d不過一定好過a仔個d chur
搵個senior dev出黎 再比幾個大陸仔 馬拉仔你 d老細就去吹 吹到飛機都識幫人整
一衰撚左舊野難main就搵你出黎屌到你飛起
番工chur project都算 仲叫你收工做埋d on9 sdk component 全部都係叫你project以外既時間做
簡單d講即係叫你ot

做ha會玩到你唔想做it 一條sql寫3個星期 寫report多過你寫code
d tech舊到傻 ops既git都仲要早兩年先岩岩開始用
成班老屎忽叫極都叫唔郁 年年就係諗點燒晒上年舊錢
基本上番工就係等食lunch lunch完就炒陣股 收左市就code一陣
6點收工 山頭文化又癲

利申 兩間都做過 上個月先a仔lastday
俊?邊撚到俊呀 睇過?
IT 轉工算易
其實唔洗諗咁多

個人會揀間人工高啲
做得辛苦就一年後走
Accenture點會唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞