各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
*補充
岩岩grad唔好怕chur,但要有定心理準備
係嫁
所以點解幫人搞CV 都可以係一個賺到錢既行業
咁唔好做it 囉。
何況「唔好一份工做一世」同「Chur 唔chur 係兩回事」
唔洗諗,入Accenture ,拎幾年exp,再轉工,一定係最有前途同錢途

利申:OIE41F
做得耐就會唔捨得人工走唔甩,然後慢慢變成屎既一部份。
出面唔一定拎唔番咁既人工,不過一則skill set 唔match 要由頭學起,二則hea 慣,變番正常work load 就會覺得chur
Recruiter 就係減省左呢d 辛勞,shortlist 畀你揀人。
太多19 agent 周圍9 call
鳩吹D工好似好好
我又好奇 間公司/份工咁好 點解仲要agnet 去搵人 去sell人去見
ha要宣誓
ibank trading 你無相關經驗都幾難入到去
除非你之前係做 FAANG
醫管局要宣誓, 係公務員都唔做
好睇情況
我就掉反轉
人工上左先再轉工讀返再走

至少我覺得調返轉人工冇咁高
Accenture 啦梗係...
做過Accenture再搵其他IT公司一啲問題都無..
做過HA啲人會定左你嗰個field...之後反而無Accenture咁而轉...
刷鞋仔邊到都有, 不過人情世故並唔止得刷鞋一樣
A 記有個同普遍其他公司唔同既係唔同 project 有唔同老細, 呢樣嘢有佢嘅壞處不過好處就係你可以好短時間內跟到好多唔同老細
千祈唔好睇少呢樣野, 其實每跟一個老細你多多少少都可以係佢身上學到嘢, 所以越多老細學嘢機會越多
無人叫你係到打一世工, 但係第一份工學到幾多嘢係好緊要, 所以如果有機會俾多啲唔同既 exposure 係好事

仲有, A 記係香港應該係有幾條 vertical 所以應該唔只咁少 project
唔一定
雖說份糧重要,但如果一直鳩hea既話+學唔到野既話,幾高人工都冇用
相當於你覺得做左N耐AP2個班人跳番出去私人公司做tech既話,會有邊間肯用番同一個人工請?
做得ap2應該都唔會轉番出黎
不過可以考慮專做政府project 既vendor
當然係做SA 唔係做番AP

同埋大把私人公司都係用舊tech
的確,不過老老柒柒,AP2唔係用舊tech咁簡單
佢地係寫doc多過寫code,仲要舊到業界都唔用個隻
請去做SA呢個都正路既,不過幾肯定既係已經唔可能用tech泥搵食

btw你岩,做得AP2正正常常都唔會同錢過唔去(最多可能唔想宣誓)
GitHub CodeWars 呢啲先睇得出條友有幾多料 偏偏香港啲公司淨係睇cert果啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞