各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
我就自己每一個product既cert都會考到professional level先會轉考第二樣,同埋最少可以獨立做到project
技術都唔係啦
vendor炸,瘋狂接project趕交貨點樣提升技術水平

話有得學好多新tech好正
問心,係趕交貨嘅情況下所謂用新tech姐係睇下份doc嘅example岩唔岩洗,岩洗就啪落個project到,其實大部分情況下你冇深究過個原理,的確CV會好撚型嘅,但問兩問就知其實你係唔係真係識

而且係趕交貨嘅情況下一定係會有code quality嘅trade off, 久而久之你個人會對你寫嘅野冇曬要求,永遠都係work到就得啦,交到貨就得,呢個心態又係好撚差,做壞曬手勢你都唔洗諗入D 真tech firm
要既,難請啫。(信我,唔係出唔起錢)
d crypto fintech ibank 好等勁人用,又出得起錢
大部份啲pm/ senior應該無咁好閒情逸致睇你github
In 幾廿個仲逐個望?
睇你搵乜
Developer位可能github有用啲
但it唔係淨係得developer
以前做過Accenture, 每日都做到凌晨,人工加幅好低,而且唔好諗住會學到d 乜,日日淨係工廠女工咁砌野同被人捽

HA 就,以前都有過offer,但冇揀到,但識人係入面做都係話好hea

Accenture 嘅好處係,之後d 人見你係Accenture 出黎,唔會再問你can you work under pressure/ 介唔介意OT

而家俾我揀,我兩間都唔會揀,你不如再搵下其他
佢個post dev 狗黎唔係consultant ba
選擇用乜嘢tech 既決策都係專業技能黎既。用新技術就要有足夠迴旋空間處理爆鑊。或有足夠pilot project 培養對新技術既信任。
It 唔同其他技術,it 完全可以自行磨練,新技術好多時唔能夠靠工作上既project 黎熟練或有深入理解,要借助自已既pet project ,在無時間壓力,失敗無後果既環境下精進,
正常個senior 應該會掟呢d嘢畀tech lead 睇。
香港accenture 照計全部dev狗都要做埋consultant果份
所以睇你點同人吹
實際上而家乜都 xxx as code.
乜原來accenture得20k咁撚低賤
有真ba係入邊pj,應該9成時間dup code, 無得點同client deal
睇你想唔想移民
想移民咪撚做ha
冇打算移老閪都做ha
人各有志
咁想學野入細vendor
做一世有咩問題
咁chur做乜撚野 好鍾意做奴隸?
做過細si未過試用期比人炒左
cls放工後星期六,日都叫你做野
你唔ot=你唔上進冇心學野
果時仲讀緊part time degree
今鋪真係比錢你學野
你預左成世唔出返去咪唔垃圾
講緊醫護已經算係忍得
但HA成套system都係屎黎 無限bug
各個clinical system 資料唔互通
如果你要跳返出去要話自己煮開屎
你覺得咁樣無問題咪得
我之前見accenture,
收到offer之後我有野想問個line manager
結果佢11點夜晚打比我話岩岩收工

你諗你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞