各位IT 才俊請人 [人生抉擇]Accenture vs 醫管局

560 回覆
311 Like 97 Dislike
到40歲個世界都唔同曬
我一開始學objc隔幾年又學swift
而家hybrid好用又學flutter無止境
今日回望返 我已經寫唔出objc
諷刺係隔離個fg寫flutter仲多過我一年
人情世故咪姐係搏命刷鞋
次次開town hall班友落哂鞋油咁刷鞋真係聽到打個突
(HR見到唔該睇睇 個TQ System 好柒呀頂)
但佢岩岩出左業績又賺撚到仆街
其實語言本身都唔係重點
設計理念
編程思想
成個application ge architecture
啲細緻位既設計
呢啲野係cross language 甚至有時係cross tech stack
先係啲老野值錢個位呢啲嘢邊係fg比到你
Linus 而家有時都仲寫緊code tim 唔通又拎佢同啲fg比咁話啦喎
姐係老野唔駛多
IT 成日講innovation 不過don't Think that's innovation lol 😂
你肯定?
班老細真係儍架
自己負責的project 連套software 係點都冇concept
個所謂的technical 仲好笑
唔識扮識又唔做功課
永遠都係
有大志就私人工,安穩就政府工

基本常識黎

重點remark:

有大志 =/= 有前途、正確、唔會後悔

九成人係人到中年,後悔自己唔係特別有料,但後生果陣太有大志
Ching, 可唔可以推介1d 好既it 公司?
如果俾我揀,我寧願做住ha 去搵工 or 兩份都唔要
樓主未出過黎做應該唔知big4 同本地consultant 係幾咁垃圾同辛苦
如果你想學到野consultant 唔會俾到你
佢地只會當你係工兵 個客收貨就足夠 差同垃圾唔係問題

建議你搵下d fintech / startup 試下
機場啲pj有幾差法 係唔係chur到仆街
Accenture唔係有機seconded去外地?
成班行外人係度講Accenture 好
唔靠壓榨你地人工咩賺到咁多 個個man day 都係錢
年年請一大堆BBA(IS)
咁撚樣都要問人
睇你應該唔係咩IT人才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞