Calvin歌唱小教室,原來呃尻人??

980 回覆
885 Like 38 Dislike
很多朋友都會把head voice (頭聲)和falsetto (假聲) 混淆,其實它們在很多地方上都有分別的。 以中文簡述一下,假聲是很難做到一個響亮和持久的效果,但頭聲是可以,因為聲帶閉合較多,振動頻率亦高。

google falsetto已經有
聲帶愈閉合就愈傾向真音
不過都係一個名 有人鍾意叫head dominant mixed voice/強混音/強假音 whatever
又到講高音 梗係推薦Dimash
https://www.youtube.com/watch?v=u52XDilf628
1960年代起活躍於香港樂壇,代表作有《眉頭不再猛皺》、《仍然記得嗰一次》、《珠海梟雄》、《假如》、《真愛》、《熱過之後》、《I Believe I Can Fly》等

杜麗莎亦為知名歌唱老師,許多香港歌手都出自其門,如林憶蓮、鄭秀文、許志安、梁漢文、關心妍、薛凱琪、梁詠琪、傅穎、鄭融、張栢芝、王祖藍、已故女歌手陳僖儀等。

i mean 依家仲有冇
如果有個新歌手唱到好似杜麗莎咁
許志安黃祖藍梁漢文
樂壇咩地位大家心照啦
做咩D人話周董唱功唔得既~?
樓主架車喺水底
傷聲
宜家佢已經唱唔返啦
Calvin 就calvin
Sir乜撚野
騙子黎架呢個
全名張嘉銘
張9銘就張9銘啦
Sir 你老母
好似有料到
我都識淘寶買番哂d獎番黎啦😂
公又你嬴 字又你嬴
你講哂啦
$18一個鐘都唔撚值
$1800我寧願拎$800比黑e 做個樂善好施既好市民再用個$1000去叫雞🥰😂
唱到好似有人揸住佢條J咁
因為有啲人覺得佢唔識用聲所以唱唔返啩
但佢全盛時期嘅表現根本就冇幾個人做到
佢細節生活習慣又冇人知
仲有運動員過咗30開始退步其實都好合理
如果只論全盛嘅佢唔計才華都好
佢唱嘅音高嗰個強度加埋仲要轉音仲要開咁多場演唱會
我唔覺得有人有資格批評佢唱功喎
想再問下 係味要上一對一個的先得?
見好多音樂學校的教唱歌都有埋教樂理
但如果上呢的 我報小組班唔好?

我又唔洗太專業 唱歌個陣可以show off下就可以。
上網教既一對一係咪無咁好?
果個Calvin係呃錢
但講真,林家謙都冇資格教唱歌⋯⋯佢教作曲、編曲就得
佢唱歌都冇感情⋯⋯唱功就一般吧
如果你睇軒叔個條片入面嘅blessing
個音算唔算係有歌詞先
不如我用歌 容易啲問
短時間諗咗兩首

其實我想問嘅唔係有幾高
表演到嘅音高多啲

老蕭 只能想念你
https://m.youtube.com/watch?v=VEYVQmgWsIg

一公斤眼淚 Only human
https://m.youtube.com/watch?v=SADPJYsTxaM

可唔可以輕鬆演繹?
定係要睇狀態?
假音的話可以啊
btw老蕭首歌幾好聽
想聽
無錄cover擺上網嘅習慣
怕醜
比多個double就得杜麗莎

無咁出名喇 張崇基1000$一堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞