Calvin歌唱小教室,原來呃尻人??

980 回覆
885 Like 38 Dislike
呢位師兄識啲嘢

我覺得唔需要每一次都諗混音啊咩啊

其實專注返聲帶嘅運作比較好

或者其實多啲練習聲帶閉合
用唔同嘅larynx 練習唔同嘅發聲
咁樣會好過係咁諗混音等等
其實呢D野都係理論黎姐
唔同派別都有唔同既用詞
唔同既方法去劃分
唱果時諗呢D係無用
練好把聲好過
冇錯呀我覺得唔需要好去諗
最主要想知道帶佢點樣用聲再練習好喺唱歌
如果每次都落唔同嘅發聲位置或者技巧
會好冇感情
睇到一半已經分唔到係講緊佢9up啲得獎依下呃人定收千八呃人
前者就真係呃 可以要求退款 唔退告得
後者就無咩特別 學咩都係咁
健身/才藝/補習 都係海鮮價 各花入各眼

其實真係只係唔同嘅命名方式
都係形容緊同一樣野 知呢樣野係乜(又或者唔洗知都得) 同埋點發出黎就得

唔需要糾結邊個名先係啱
多啲試 係練習嘅時候學點樣去發出唔同嘅聲音
再搵到你覺得舒服 好聽嘅發聲方法同聲音
能夠自由咁應用落唱歌就係學發聲同唱歌嘅目的

當然上面係講緊自學 有老師指引一條明路一定係好啲 不過最重要都係自己嘅練習
有feel,好撚討厭
咁既然一樣點解你要整條一樣嘅片
想學唱歌唔等於練聲,要清楚自己嘅目標先係最緊要
聽過咁多人唱歌,我會覺得音色+ 節奏好 重要好多
成堆人練高音,混音咁,其實好睇自己把聲本身
例如我自己嘅頭腔+胸腔 mix 一d都唔好聽,如果唱到C5都夾硬要我唱mix 會有d本末倒置
講到尾,啱自己嘅情況最緊要,練聲只係optional, 旨在等你有多一種音色可以用
可以參考,但係每個人嘅人生軌跡多少都有差別。
真係好難複製
樓主潛水唔敢pin
唔識呢條Calvin
但見到樓主同行味濃
仲有一開頭成班人炒車
咁佢喺bilibili出片單嘢又係點?
又係炒車?
GA乜水?有冇片
啲觀念幾好

除咗音色同節奏
係咪要加埋揀歌

我覺得唔少人學唱歌
係想唱到啲佢以前一直想唱 但「唔啱」佢嘅歌
唔想淨係限死咗某啲range嘅歌
台灣人嚟
Miss Ga
佢有冇回應到呢樣嘢?
我唔知呢單野有無關係
但台灣同香港YouTuber要保護自己既話係最好喺大陸開台自己搬片,咁就容易report侵權
因為班蝗蟲一定會偷片仲會小返你轉頭

當然仲有辦法,就係喺插入一兩frame小熊維尼習翠字眼再cap圖report
咩drive? Any link ?
但係佢開埋微博喎
等比人插
仲有GEM 個細妹
公道啲講句 關於走音呢樣野
佢條片係有走音嘅地方
但其實係好好好好好好好正常嘅事

講緊係絕大部分嘅專業歌手 唱live都會有地方走音
佢呢個cover我聽係冇修音冇混音 應該淨係加左個reverb

同其他人混好音修好音嘅cover唔同 所以其他人啲cover先咁完美 包括好多歌手嘅live
例如chill club/ 張敬軒(香港唱功第一人)演唱會嘅live咁 咁完美都係因為tune好哂

唱live嘅話 除左世界上最最最頂尖最top嘅歌手 係做唔到完全唔走音

關於唱得好唔好聽 呢個真係見人見智 每個人聽嘅感覺唔一樣 鍾意嘅地方都唔一樣 好老實講我都覺得係唔好聽 唔鍾意佢唱法

而係唱歌教學 發聲 理論方面雖然都有同佢睇法唔同嘅地方 但佢都有同我幾nice咁認真討論 探討 最後雖然都係冇共識 但係和而不同 佢係推廣學唱歌 音樂呢件事上面以前真係冇人做到佢咁
成日都覺得唱歌老師唔一定要係唱歌最好聽嘅人
但佢哋嘅價值就係教學生改善唱法 搵啱佢哋嘅style姐
至於貴唔貴 都係demand supply
佢仲要免費拍片出嚟比你哋睇喎 咁都要鬧?
你哋又唔係比錢跟佢學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞