Calvin歌唱小教室,原來呃尻人??

980 回覆
885 Like 38 Dislike
Push
呢d人都可以$1800一粒鐘
係我講得衰 我既正正常常唱歌係指真係唱一首歌而非scale
I mane G5~A6夠應付99%流行曲既高音
一搬新手想搵老師學唱歌有冇介紹?
大約幾錢一堂?
我想學唱張敬軒的歌
其實你係唔係唔明咩叫fundamentals
我想講所有教pop singing嘅youtuber都係教呢啲
你睇多啲台灣早期youtuber(e.g.VBS)教會發現嘎老師都係“抄”添 但事實上個technique 就係咁 練習方式都係大同小異

喂 唔通教nay 同 教哼嗚 又係抄咩 依家講緊基本功個個都係咁教呀ching
要等當事人返嚟解話
完咗場先嚟推
係咪由C開始數起咁G5~A5
無正式咁學過樂理 唔知點label
邊個youtuber 教男vocal 好?
入嚟睇連登仔炒車
男高音 Tenor 要上到C5
亦啫係Tenor C

你大約用𠵱個音嚟對比
你就知G5-A6有幾誇張
CDEFGAB C’D’...

咁樣上(落)
係由C開始數
逢紅必反效應,你反而幫左佢宣傳,人地有龐大客戶源,有一定嘅客戶認同佢嘅實力同成就...你理得人地係收1800定18嘖。尖沙嘴d免費抱抱又唔見你去分析,哇條女咁柒,抱完係咪應該收返d女嘅錢?人紅就是非多,人地起碼有勇氣做公眾人物,然而你就係做返一個小毒毒批評人地,如果你咁叻,不如你來教下點唱?有人願意俾錢上佢堂,你眼紅?講明先,我就冇上佢堂,1800咁撚貴,我就不了,我亦都唔明點解要咁貴學唱歌,我自己買飛機杯練高低音唔好?但事實上有學生比完錢,佢冇料到自然唔會再學啦,洗你係到寫賽後報告?大學professor有冇教你要搵齊資料先做總結??人地生意做到幾大下,你仲係到喊撚住大叫點解人地咁成功,咁多客,點解收咁貴,點解咁多人關注佢,憑咩?就好似香港貧富懸殊咁,點解人地咁有錢等仇富現象,醒下啦香港人?

再講人地follower同學生都幾多下,真心冇料咩??我唔多覺對比下你ig,你同佢d follower 差好撚多倍知唔知?建設性方面,你ig話你係恥笑d音樂導師,人地就開班教學,究竟學唱歌有建設性d,定恥笑音樂導師有建設性d?都係果句啦,人地肯俾錢學,自然有嘢吸引到人,如果你係質疑佢能力,試下佢堂lor。然後再俾賽後報告巴絲打,睇下你係咪真係識評?

最後開po嘅人做好Fc好重要,你理得人地收1800係咪提供手天使,定靠個嘴,定咩特別服務。唔知係咪「某位人士」去投稿啦,但認真講句,你自己怕唔怕俾人開名同起底 我係局外人嘅身份都聽唔少你地d事情
老實講天份係有用!但係後天勤力 同埋遇到好嘅老師係更加有用!
學咗八年唱歌!我唔會話自己點,但真係見到身邊好多五音不全嘅朋友 努力慢慢練習之後係有進步!
我以前都係唱得好差每次上假音或者真音都會走音
或者唔穩定,但係當你好認真去努力一件事嘅時候真係會有成果!
點解啲歌手唱得唔好?因為唔夠勤力囉屌,唔夠鍾意呢件事!
所以如果大家真係鍾意唱歌我覺得自己可以去搵下啲好嘅老師學! 跟邊個就唔自爆啦但係大家上網可以搵多啲唔係剩係得呢幾個!
好似好撚認真咁睇見到啲留言講話咩唱歌唔可以練,好似好絕望咁!少少覺得戇鳩
Sorry for 1999
但上面唔係講緊head voice咩
Chest mix C5就梗係唔算容易
但head voice G5-A5有咩咁誇張
兩個完全唔同既做法, 有時都可以得出接近既結果既

如果用海文講果套, chest定head係講緊共嗚, M1同M2係講緊發聲方式
M1接近M2 應該就係講緊 M1+多d head vs M2+多d chest 呢d情況
聽落去似假定似真音, 就要睇你點定義咩為之真音假音

有d人用最後唱出黎聽到個聲去分真定假, 有d人用聲帶點樣整呢個聲出黎去分真定假, 所以先會亂 至於邊個先岩我水平太低唔識答

利申: 非專業
事實黎嘅 好多人都覺難聽 廢是講姐
thumbnail都一樣喎
但又真係比佢呃到...
上面寫G5-A6
同埋上面講男仔正正常常唱歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞