Calvin歌唱小教室,原來呃尻人??

980 回覆
885 Like 38 Dislike
十分同意
好多人覺得自己把聲難聽 聲底唔好聽
其實係用唔啱聲 壞習慣影響把聲唔好聽
唱歌一定有得學 同埋可以好大變化 只係香港風氣唔好
你都幾撚痴線

我鏡粉嚟架大佬
例如沙聲都可以好好聽好撚正
我覺得第一步要放膽唱
就算難聽唔緊要
因為唔放擔唱你喉嚨閉合咗都喺無用
其實我只係輕輕問下你意見,無既定立場😆

我自己學過幾年,明白你講既野,但我自己唔排除有天份既人可以無師自通,當然唔係話後天努力唔需要啦
其實技巧係幾好,但聽落好show off,而且佢評歌手唱歌嘅口吻,心諗你憑乜用個老師評論學生嘅語氣呀。

加埋條女個feel,好似前世未拍過拖要俾全世界人知咁
yours faithfully
拎1800蚊去叫雞好過啦
佢好似開咗live回應咗
樓主上水未
睇清楚人地問咩先啦
人地最實嘅假音係幾高呀
柒撚到
我學藝未精 唔敢亂cover傷你地耳仔
唱撚錯歌詞都照出
$1800蚊一粒鐘不如我比李克勤教我唱唔好?(雖然唔知$1800夠唔夠)
佢仲話男仔平平常常唱歌要G5-A6
但我so far 到現在都未見過有一個例子係個音色完全變曬嘅人,最多係見過d 愈唱愈穩,愈練愈高音嘅人。
姐係一個把聲講野偏薄嘅人,想改變到好厚,我覺得可以透過後天練到厚嘅,但點都唔及天生把聲已經厚嘅人,唔知你明唔明。我認為每個人把聲都有屬於果個人特質係到,而果樣野係唔可以透過鍛煉而練到。
姐係林俊傑點扮都扮唔到陳奕迅,而哩樣野我個人認為係屬於果個人嘅音色。
同意你後面講嘅野 但係前面音色完全變哂嘅
呢個係我係韓國學唱歌嘅其中一位老師嘅變化
你就知可以有幾大改變
https://youtu.be/6xGcIfDX_yo
乜撚實既假音? 即係弱混音?
強混音B5-C5對絕大部分歌手已經係極限 得陳奕迅唱到好實的A4 其他去到A4都變強混

弱混音都唔會唱到c6啦 直頭假音都無咩男仔唱到
快啲表演下 想聽男仔唱c6
明明男仔唱到B4已經超高 假音都唔會過D5
張敬軒算係 佢出道果陣把聲好薄
同eason合唱即刻比下去 冇晒聲

但而家佢可厚可薄 當然厚極有限啦 厚極都厚唔到陳奕迅果種
咁天生可以造到既音色定聲底係點總會有個範圍係到
但我想講既係個範圍唔係想像中咁細
而係呢個範圍到, 一般人既聲底都可以由唔好聽>好聽
唔係好多人口中既咩天生聲底決定論
話天生靚聲就得啦, 你聲難聽學乜柒都係晒氣
咁假音勉勉強強去到F5都有既,不過唔好聽

男仔去到C6或以上真係唔知到海豚音未?

不過唔敢話無,可能我孤陋寡聞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞