Calvin歌唱小教室,原來呃尻人??

980 回覆
885 Like 38 Dislike
把聲同唱歌技巧係有好大關係
頭幾頁有個Google drive有圖

1800一堂係試堂優惠嚟
正常要7200四堂
學到嘢
太天真啦...唱歌真係天生架...你無fd一開口唱就巧好聽咩? 唔通你會覺得佢係俾錢學?

再黎 唱歌可以練? Juno 你唔識咩? 咁多錢請幾勁番黎教都得啦 點解仲柒到唱一句都走哂音
係lo
明明d 歌手咁有錢, 但唱咁多年都係柒
當然可以
咁你當我唔係9嗌個range我估係天生嘅?
印象中最top 果幾個session 結他手教advanced level 都係800/900 一堂
有睇佢D片.佢D分析我覺OK.但1800值唔值就見人見智..
但感覺似個乜鬼hkdjesus見人紅借人上位..
我都覺得教得唔差
至少我啲fd話我唱得好左好撚多
Calvin 我撐你吖

個獎嘅野你唔覆/認低威可能係最好嘅選擇
加油
廣東歌停滯不前 就係呢條卵樣搞死
我覺得老師最大功用係可以分析自己把聲
再match返咩唱腔啱自己
教樂理教得好
然之後再教你要點練呼吸發聲同咬字
再落就係教你咩時間用咩技巧
應該點發揮感情
但如果每次上堂都係流水作業陪自己練
實質一啲見解都無嘅話真係唔掂

好簡單嘅例子我主要係學鋼琴嘅
初級果陣個老師淨係識話我知彈啱定錯
每次只係叫我彈咩就彈咩 邊度要大聲細聲
但無分享背後樂理

到我依家個老師跟咗我10年
會從新教我點解同點樣練scales
會同我一齊讀譜
教我想像同分析樂句
Based on我見解
要點彈先可以發揮得好啲

依啲就係好老師同衰老師嘅分別
全盛時期嘅濕9 mo文vocal都冇收咁貴教人唱歌
我自己都係C6但男仔唱到C6點都會好尖
正正常唱歌G5~A6 點都夠用
我覺得真係唔好執著係呢啲術語到
呢到有我對真音/假音/混音/m1/m2嘅睇法
同埋佢地本質係啲咩 但好長

我對混音嘅睇法就係  唔好將佢定義死係某個音域/某種特定嘅音質
我建議將所有聲音都定義為混音  無論係c3 定c4定c5  而每一個c3/c4/c4  又可以因應混音混嘅比例  而有唔同嘅音質 

舉個例  同一句  張敬軒嘅百年樹木 [這是我無知青春的結欠]  第一段係soft啲  成句可以睇做  頭聲比例多啲/頭聲主導嘅混音 又或者你可以淨係睇個[知]字 f4呢個音都得
而第2段  strong啲嘅  就係 胸聲比例多啲/胸聲主導嘅混音

咁頭聲同胸聲到底係乜野?
其實主要係指閉合嘅強度 厚薄同長短

頭聲比例愈高 
即係CT肌肉嘅主導愈多 CT肌肉嘅作用係將聲帶拉長 聲帶拉得愈長  閉合就愈薄

而因為以上嘅聲帶動作 唱出黎嘅時候大多數嘅人都會感受到一個強制共鳴  聲音嘅位置 會向上移  有人重會感覺到個頭震  所以啲人拎左呢種感覺  將佢定義為頭聲

而且唔需要用太多呼吸壓力(聲門下壓) 出到黎個聲音都細聲啲 係一種閉合左嘅假音 實嘅假音音質

胸聲比例愈高
即係TA肌肉嘅主導愈多 TA肌肉嘅作用係 縮短聲帶 增加聲帶厚度 同埋幫助左右閉合 (但重有其他肌肉都負責左右閉合 但負責嘅野又有啲唔同 IA, LCA 呢到唔講太多住) 

而因為以上嘅聲帶動作 唱出黎嘅聲音位置 會向下移 絕大部分人都會感受到胸口有震動 所以就叫胸聲

因為閉合強左厚左 要多啲呼吸壓力 出到黎聲音會強啲厚實啲

而混音 其實係2樣野結合 CT拉長 再用TA閉合加厚(當中都有唔同程度之分 所以混音可以有唔同音質)

因為大部分男性沒受訓練 好容易去到高音 CT都冇乜點用 聲帶冇拉得足夠長嘅情況下 只係識用TA 即係胸聲加呼吸壓力好強咁上高音 但咁上嘅話 通常極限就係去到D4~G4左右

而愈高音  正常係應該CT主導得愈多  相反就係TA

而愈高音  TA/胸聲比例就愈難去增加  但可以作出一定程度嘅控制

愈低音呢  就相反 CT/頭聲難增加咁
即係好低嘅低音 通常就係胸聲佔9成比例(假設 你可以當係9成9咁)

好高嘅高音就調轉

而點解我會用胸聲/頭聲去形容  同埋定義呢種聲音呢?
原因係我係由唱歌嗰個人嘅角度出發去形容
對於唱嘅人黎講 呢種體感比較直接 會易明啲

如果我同你講 用m1  呢個位用m2 /  用真音 跟住用混音  再用多啲真音 
我會覺得 即係具體要唱咩聲音?

如果我話  呢個位 chest啲   呢個位head啲
相對黎講係會試明好多(當然要正式學同練過啱head同chest點做先易明)

所以講咁多  我個人唔建議大家單純用
真音 混音
M0 1 2 3
真假音去定義
(當然唔係話錯  只係解釋唔哂所有聲音 同埋相對抽象)

而用 胸聲多啲  頭聲多啲 假音(頭聲慢慢鬆開漏氣就係假音)
/用出到黎嘅聲音結果去形容 > 厚實啲 薄啲
咁樣已經夠具體(對我黎講) 
開緊live播
Tommy ho 殿堂級

幾年前都係500/hr

監製lv
係都唔好搵吳浩康啦大佬
講唱歌實力佢真係一般
好唔好聽另一回事
學pop你都係要學聲樂, 不過係流行聲樂
外國都有好多派別既流行聲樂
你搵咩教唱pop果d真係流到爆
自己做例子 13年前係香討留意到SLS呢派先
13年前都我唱到F4 已經係扯哂頸 好辛苦
係SLS 果派教係健康發聲 穩定喉頭 咁去唱 無跟老師學就變左好易M2 咁去唱歌 係唱到高音左 但唔好聽囉 之後唱耐左就開咗學識左比賽穩定喉頭去唱 之後就開咗唱到G4 但過程中都用左好多時間慢慢唱嘅下先唱到 之後都係keep住上網睇片 唱下nay mum呢啲 到而家已經唱到擱淺 不能說的秘密了
無跟老師學 都係上網睇下片 不過我天生已經係聲帶偏薄 算係比賽極端嘅例子
最後我相信唔少人出去學唱歌 老師教混音嘅時候 去到F4~A4 就會好似真音轉左假音咁 但個老師話呢啲係混聲黎 唔係假聲 之後就keep住好似假聲咁樣去唱naynaynay呢啲 一係唱歌就全假聲咁 好難聽
所以出去揾老師嘅話 真係要睇下自己想學咩先 如果個老師都做唔到嘅話 佢都係呃飯食
佢無音準 可能係對樂理無概念姐
但佢啲走音位應該都係娛樂大家嘅多
點解仲有人覆個5毛
哇, 你自學naynaynay 都升到咁多 有咩心得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞