Calvin歌唱小教室,原來呃尻人??

980 回覆
885 Like 38 Dislike
訓左無睇
樓主上水未
個人覺得每個老師專唔同嘅嘢
同埋教唱歌嘅歌唱家又未必一定唱歌好聽、大眾啱聽㗎喎
其實佢有冇8級cert, 收人1800一堂cert 都冇張有啲講唔通
下邊咪除左呢2個講多左個囉
都係人問到我先答
大路又話係人都知
唔大路又話乜水啊無乜保證又貴
同埋我重點我只係想講咪跟吳浩康學
而唔撚係我好想黎推介唱歌老師比人
明唔明? get唔get?
你咁熟咪你講囉屌
你老母就老
你見我係比較埋質素
同埋你個比喻 我可以另一個比喻講
連登都鐘意有人開post討論啲ig shop其實係淘寶貨賣貴勁多 你點解唔覺得佢係買貴左淘寶 而只係其他店買貴左既水 咁問題黎喇 你覺得個水既質素大家差唔多 咁我提供一個平咁多方法有錯咩

同埋我唔明拎琴行比較有咩問題 私人教都係比琴行貴多1000幾百 雖然私人自己袋哂 但係教學嗰個性質都相同㗎嘛

同埋講真我比多個選擇大家 我自己教樂器都想收貴㗎喇 如果佢高過市價咁多 咁我咪提供一啲比較既資訊

唔係下下都令自由定價黎完左個logic 如果有人真心想學都要有比較意識
係囉,D 人成日話個價係自己訂,咁 Brian Cha 80000 蚊合唔合理呀,而且有欺詐成分,價錢唔合理就要擺上台講㗎啦,廢事其他人受騙吖嘛
你琴行價係指咩樂器?
唱歌老師個價基本上不嬲比其他樂器貴
可能因為少競爭,其他樂器老師真係好多
$400已經講緊係收最平果堆老師既價
如果$1200以內就合理既
不過$1800都真係太貴,以佢黎講
岩呀
我認同可以拎多D價錢出來俾大家比較, 但係你可以拎個平既出來, 唔代表貴果個就有錯
水咁簡單既一樣野, 都有人會堅持飲屈臣氏. 但亦都有人中意平冇所謂
如果你用左13蚊但係覺得同4.5既係冇分別, 咪去飲4.5 囉, 唔洗話13蚊果個呃人或者貴得來冇理由, 同外國比更加係唔知想點
特別呢D教育野更加係睇個人, 如果佢跟開呢個阿sir覺得教得好, 教得識佢, 咁已經係值左呢個價啦, 「外國可以有人唱得又勁 收既價錢貼地/訂閱制求 成日出youtube片」咁又唔代表佢可以教得識人. 你考到5**同教到學生考5**已經係兩回事
咁電子雞一定好搵好多
一個位都幾百美金
寧願學唱歌
起碼有野落袋
但真係唱得幾好wor
你唔得就代表我唔得??
佢唱虛作無聲live都好聽
分享下其實歌唱老師教唱歌會教啲乜
初期主要係發聲技巧 共鳴 support
練到唔難聽之後就開始培養審美 例如音色 舖墊 尾音 語感 去造就所謂既感情
中間如果音準拍子唔掂會練到得為止

咁歌唱老師既資格應該包含兩個能力 教得好同示範到

公道啲講句 calvin唱歌好好聽算唔上 但未至於好失禮
表達能力唔差 教唱歌未至於要講到佢毫無能力呃飯食咁

當然虛報梗係抵屌!
千八蚊一個鐘都好撚貴,好多大師級都係佢半價甚至更少only

題外話 我見好多留言都提過八級聲樂cert
其實行內人都知道八級其實好入門
考到亦唔代表唱得好
所以大家唔使覺得八級係一個好勁既資歷
識唱又唔代表識教
何況佢都唔係識唱
印象中吳浩康個老師都冇收咁貴...
你up 乜嘢
$7200 四堂 咪即係每堂$1800
$1800 點樣優惠?
唔夠勤力 搵唔啱老師
講真又唔係話撐個calvin定點
人地寫明歌唱老師要屌就針對番佢教學方式/內容/出片教人既內容有冇誤導/錯誤去屌
而唔係走去話乜 見到佢咁樣衰就唔想佢教
姐係唔通一個殿堂級歌手話教你唱歌 你又嫌佢樣衰屌鳩佢唔撚好教人唱歌咩林志炫都唔係靚仔果d啦
連登仔屌鳩佢假資歷澄清完又冇野搵野黎屌正常思路少少就打手前打手後 咩都踩一腳先以為自己好撚醒好別樹一格 眾人皆醉我獨醒咁
點解香港藝術發唔起就多得呢班人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞