公務員2021-2022年度薪酬調整討論區

1001 回覆
56 Like 312 Dislike
你邊間私人公司呀

Bank仲分緊花紅,big4 有價有市岩岩過檔 但basic加得15%
多謝支持
宣晒誓
未拉橫額已經國安拉走
先唔好講黃同錢 但唔好講到自己有得say先啦
上年明明有得加都嘔番出黎 然後話好嬲好嬲
仲話諗住下一年會加番上番 依家唔減都偷笑啦
私人工大把都wfh,有啲仲多過政府
1) 跳point 係應得個wo, 按工作年資加薪有乜問題
2)超過一半公務員已經到左頂薪, 無所謂既跳point
3)薪酬調整條數不嬲都係扣除增薪幅度(雖然我反對呢樣), 講緊既係追返上年通漲only
做隻聽話狗就可以有80億加人工
調你老母
幾時減人工?!
出面班打工仔經濟好果陣有花紅分
經濟差就叫公務員陪佢地減薪,政府陪同班打工仔癲
係得就唔好忍辭職唔做
不如低層減
中高層加
政府無WFH了,私人工繼續有WFH的已經縮埋一舊唔出聲
當初無WFH就不停鬧班人放假,依家有就晏起身打機睇片。

政府加人工了,5%原來只是上年加幅,
私人工已經加完一兩成另外有十三四個月糧。

政府凍薪了,原來上年經濟好,今年也不一定關事。
私人工開始炒人/減人工,又開始鬧政府人士。

政府減薪了,私人工開始炒人,
原來是自己被裁,又開始埋怨為何政府人可以唔炒。

總之,私人工撚就是要屌柒你老母政府佬臭閪
香港人:總撚之 我加人工時,你班公務員唔可以加得多過我。我無得加人工時,你班人都咪撚想加人工。我俾人炒時,你跳pt都要屌一餐
依個真有個Friend直接宣佈埋放到年底
日日訓多兩個鐘,起身慢慢食早餐

明知個個部門都等指示先知僱員安排
但on9林鄭永遠要最後一日先講聽日放唔放真心on79
宣左誓會暴動? 你都幾好笑。
條7頭以為人人有得wfh
連狗都有得wfh
減你10%未又係照做
加你老母閪啦加
成日話私營wfh仲多
屌你地公僕黎架
上年有幾多時間做過公僕野呀
淨係轉個牌簿都等左勁耐先開返

利申,份糧跟公務員薪酬調整
做政府冇耐 幾時先知真係加人工定唔加 係睇幾月幾號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞