公務員2021-2022年度薪酬調整討論區

1001 回覆
56 Like 312 Dislike
你今日食咗黃店未啊
吹唔漲架,大家報稅課金比極權政府咪又係要乖乖發揮自己既奴性
減人工又話人發癲
加人工又話人奴工
講撚晒啦
所以過國安法你都吹777 唔漲,咁你仲係到吠乜鳩
咁你答撚左我未呀

你係到話出邊減緊10%-20%人工
琴日先有人係到話出邊行行加緊人工 IT界最撚低都加緊20%
有D係已經出左14個月糧 有D計埋花紅15個月糧
咁你今日又話減人工
咁即係你班友講哂啦
公務員加人工,你地自己就吹奏出邊加得多
公務員減人工,你地又吹奏出邊減得仲多
睇下經濟數據先吠啦柒頭
失業率幾多呀
零售又幾多呀
你唔好講埋醫護ibank?
果然班垃圾公務員都冇咩腦
港經濟反彈力偏強

財政司司長陳茂波今日在網上撰文時透露,即將公布的最新失業率及就業不足率將會進一步顯著下降。

陳茂波指出,上周政府經濟顧問將本港上季的經濟增長數字,略為向上修訂到7.9%,顯示反彈動力偏強,且結束了持續6季的收縮,失業率亦由早前7.2%的歷史高位回落到6.8%。

不如開返個公務員減人工圍爐post比你地算啦
等777知大家好撚嬲,會罷工,hea做
不過罷工hea做大家平時都係咁
冇咩分別
6.8%
比沙士好少少
為左合理化自己無為可以去到幾儘 事後孔明果然無敵
垃圾你咪認囉做狗你咪認囉
藉口多多仲要鄙視有付出過既人
好撚核突啊
依家又係到大圍講失業率
琴日唔見你班打工仔咁樣講既
我地講緊失業問題,你班友只係講得飲食 旅遊業受影響 其他好似無事咁
講到出邊好撚百花盛放架喎

我地講緊事實出黎,你地就當乜都無事
今日問撚返你地自己講出黎既野,又話無腦
真係公又係你贏,字又係你贏
咁你講哂佢啦
所以我決定係office 同大家一樣上連登,唔做野,hea返幾日補數
你講野有無邏輯同邊個管你有關係
屌 真係開口講句野都柒既
其實最上心係得你

最後好大機會凍加本身有point跳,根本對生活冇乜影響
減得好 但我地食長糧既就唔該加
你睇下呢個post既title先啦好嗎?
係“有一定風險“會無左份工
果班屎忽正一hihi嚟
你講野算係正路少少我主要都唔係話你
以政府打壓政治勢力既態度,呢個一定風險肯定唔係低囉
人地選擇性失明架
唔好做啦屌白出人工好過
係時候開定第二個post
我今年年頭跳左point
仲有幾個月既doubling sideway allowances收
真係激撚死我啦
好嬲好嬲
叫做公務員減1%人工圍爐區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞